laddbox elbil

Jämför & hitta rätt laddbox till din elbil

Vill du köpa en laddbox för att kunna ladda snabbt & säkert? Här kan du jämföra de populäraste laddboxarna i Sverige just nu. Om du behöver hjälp inför ditt köp rekommenderar vi att du läser vår kompletta guide.

Få 5% rabatt på valfri laddbox inkl. installation hos Evify


Alternativ

Alternativ
 • Visa alla
 • Typ 2 (6)
 • 22kW (5)
 • Typ 1 (3)
 • Dubbla uttag (2)
 • 11kW (1)

Prisintervall

Prisintervall

Vad är en laddbox?

En laddbox är en elbilsladdare som sätts upp på exempelvis en stolpe eller vägg i anknytning till hemmet eller en parkering. Laddboxen är speciellt framtagen för att ladda elfordon, det vill säga elbilar eller laddhybrider. Den gör laddningen både säkrare men också snabbare jämfört med om du hade laddat via ett vanligt vägguttag.


Viktiga termer att känna till

När du ska köpa laddbox finns det en del termer som är viktiga att känna till, så att du köper rätt enhet som passar både din fastighets huvudsäkring och elbilen som ska laddas.

Typ 1 & Typ 2

När man pratar om typ 1 och typ 2 syftar man på vilket ladduttag din elbil har. Detta innebär att den laddkabel som medföljer laddboxen du väljer behöver vara kompatibel med din bils ladduttag.

 • Typ 1 är den första laddkontakten som lanserades och används sällan på elbilar som tillverkas idag, med undantag för vissa asiatiska bilmärken.
 • Typ 2 är idag standard över hela EU och är din bil tillverkad de senaste åren har du med största sannolikhet ett typ 2-ladduttag.

kiloWatt (kW)

Hur många kW en laddbox har syftar på hur hög effekt den kan uppnå. Hur stark effekt du kan installera i ditt hus avgörs av din huvudsäkring. Ju starkare effekt, desto snabbare laddas din elbil.

De allra flesta villor i Sverige har en huvudsäkring på antingen 20A eller 25A, vilket räcker för att installera en laddbox med en toppeffekt på 3.7 kW.

En laddbox på 3.7kW behöver i själva verket endast 16A, men det krävs att man har plats över för att kunna ge ström till övrig elektronik i huset samtidigt som bilen laddas.

Ampere (A)

Ampere syftar på huvudsäkringen i ditt hus, vilket avgör vilken effekt du kan uppnå när du laddar din bil.

Det allra vanligaste är att man har 20A eller 25A, men det finns även hushåll som har upp till 32A vilket ger möjliggör en effekt på ända upp till 22kW.

Ett alternativ till att uppgradera sin huvudsäkring är att istället installera en laddstation med dynamisk lastbalansering.

Lastbalansering

En laddbox med lastbalansering (även kallat effektvakt) innebär att enheten hela tiden känner av hur mycket övrig elektronik förbrukar och anpassar sig i realtid efter detta.

Det innebär att laddboxen aldrig kommer få en propp att gå, eftersom att den hela tiden optimerar sin strömförbrukning efter hur övriga husets elförbrukning ser ut.

Lastbalansering installeras ofta via en separat enhet i fastigheten, vilket innebär att det är en tilläggstjänst som kostar extra. Det finns dock vissa laddboxar som har denna funktion inbyggd.

1-fas & 3-fas

Hur många faser man installerar laddboxen på avgör också vilken effekt man kan uppnå. Ju fler faser, desto starkade laddeffekt kan du uppnå med din laddbox.

 • 1-fas. Om man installerar sin laddningsbox på en-fas blir den maximala effekten som kan uppnås 7.4 kW med en huvudsäkring på 32A.
 • 3-fas. En laddningsstation som installeras på tre-fas kan uppnå en effekt på upp till 22 kW, med en huvudsäkring på 32A.

Så fungerar en laddbox

En laddbox fungerar som vilken laddare som helst, skillnaden är bara att hårdvaran inuti boxen är utformad för att kunna ladda på mycket högre effekt. Dessutom laddar den mer säkert gentemot ett helt vanligt uttag.

Den har bland annat en inbyggd säkerhet som innebär att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddboxen att ladda din elbil.

Om något mot förmodan skulle ske under laddningen, exempelvis om en kontakt blir för varm, kommer laddboxen att stoppa laddningen för att förhindra olyckor.

Smarta funktioner på dagens elbilsladdare

Dagens laddboxar är ofta internetanslutna och utrustade med smarta funktioner som underlättar laddningen. Vi tar upp några funktioner nedan.

 • Appstyrning. Många moderna enheter kommer med en tillhörande app- eller molntjänst som möjliggör en rad smarta funktioner. Du kan exempelvis följa din laddares elförbrukning i realtid, schemalägga laddning samt pausa enheten helt, fast du inte är hemma.
 • RFID-tagg. Planerar du att ha din enhet utomhus är det en bra idé att skydda sig mot intrång, det vill säga att någon kopplar in sig och laddar sin bil med din laddbox. För att motverka det kan man använda en laddbox som aktiveras med hjälp av en “RFID-tagg”. På så sätt kan du begränsa vem som kan använda boxen.
 • OCPP. Om laddboxen är utrustad med OCPP kan du låta andra ladda sin bil och ta betalt för detta. OCPP står för Open Charge Point Protocol och är en funktion som finns tillgänglig på vissa utav de modernare elbilsladdarna.

Hur väljer man rätt effekt?

När du bestämt dig för att införskaffa dig en laddbox är det också dags att välja vilken effekt du ska ha. Vilken effekt du ska ha på din laddare avgörs framförallt av två faktorer:

 • Hur hur stor huvudsäkring har du hemma?
 • Vad är bilens maximala laddeffekt?

Börja med att ta reda på hur stor huvudsäkring du har hemma. Elsystemet behöver klara av att leverera den effekt du väljer på din laddbox.

Om ditt elsystem inte skulle klara av effekten du valt kan du dock använda dig av en lastbalansering som gör att proppen inte behöver gå enbart för att du exempelvis kör diskmaskinen samtidigt som du laddar bilen.

Du behöver även se över den maximala laddeffekten för din elbil eller laddhybrid. Om du skulle installera en laddare som har starkare effekt än vad bilen klarar av att ta emot är det ingen fara, men det är onödigt att betala extra för en effekt du inte kan nyttja.

Vi rekommenderar att du låter elinstallationsföretaget hjälpa dig med vilken effekt som fungerar hemma hos dig, men du kan också kontakta elnätsbolaget eller se efter i elskåpet. 

Generellt fungerar en 3.7kW laddbox som använder 16A i enfas för de allra flesta. De vanligaste säkringarna i villor är nämligen 20A eller 25A vilket betyder att boxen kan användas utan problem. 

Laddeffekter & minimumkrav på huvudsäkring

Nedan kan du se vanliga effekter på laddboxar, vilken storlek på huvudsäkring som krävs och vilken fas de installeras på:

3.7 kW 16A (1-fas)
7.4 kW 32A (1-fas)
11kW 16A (3-fas)
22 kW 32A (3-fas)

Fundera också över dina preferenser kring utseende och extra funktioner, så att du väljer den bästa laddboxen efter just dina behov. Vissa elbilsladdare har riktigt smarta funktioner som du kanske inte vill gå miste om.


Så går installationen till

Att installera en laddbox hemma är inte speciellt svårt, men det är ingenting man som privatperson gör på egen hand. Anlita ett behörigt elinstallationsföretag så kan du vara trygg med att allt blir korrekt gjort.

Det installatören gör är att från ditt säkringsskåp dra en elledning till laddboxen, som monteras på antingen väggen eller en stolpe (då brukar det kallas för laddstolpe).

I säkringsskåpet får laddboxen också en helt egen säkring. Du väljer själv vart du vill få din laddbox placerad, allra vanligast är att installera den på väggen i exempelvis garaget. Detta eftersom det är billigast och i regel kräver minst ingrepp.

Vi rekommenderar att du använder tjänsten Kolla Elföretaget när du anlitar en installatör, för att vara säker på att företaget har behöright att få arbeta med elinstallationer.


Pris på laddboxar

Priset för en laddbox är cirka 7000-12000 kronor. Kostnaden avgörs av faktorer så som modell, effekt och tilläggsfunktioner. Därefter måste man räkna in kostnaden för installation, som kan variera beroende på hur förutsättningarna ser ut på plats.

Nedan kan du se priser på några utav de populäraste laddboxarna exklusive installation:

Zaptec Go 6 990 kr
Easee Home 7 995 kr
Charge Amps Halo 9 900 kr
Garo GLB 10 960 kr
Charge Amps Aura 23 290 kr
Defa eRange IQ 11 686 kr
Wallbox Pulsar Plus 8 990 kr
Zappi v2 12 400 kr
CTEK Njord Go 9 695 kr
Garo GTB Twin 25 290 kr

Som du märker är det alltså en stor prisskillnad mellan olika laddboxar och det är dina egna preferenser som avgör hur pass dyr din laddbox kommer att bli.

Utöver kostnaden för själva enheten måste du även räkna in installationskostnaden, vilket brukar ligga på cirka 5 000 – 10 000 kronor beroende på typ av laddbox samt förusättningarna på plats.

De allra flesta återförsäljare brukar erbjuda laddboxar installerat och klart, vilket innebär att du betalar ett fast pris för både enheten och installationen.


Det nya avdraget för grön teknik

Från och med 1 januari 2021 har du som privatperson rätt att göra ett skatteavdrag på 50 procent när du köper en laddbox inklusive installation. Avdraget gäller bara om du köper enheten och installationen från ett och samma företag, det går inte att få något avdrag för enbart köp av laddbox.

Det gröna avdraget för laddboxar ersätter det före detta ”ladda hemma stödet”. Du behöver längre inte söka bidrag från Naturvårdsverket i efterhand, numera är avdraget redan gjort när du får din faktura. Lite på samma sätt som ROT-avdrag fungerar. 

Anledningen till det gröna skatteavdraget är för att motivera svenska hushåll att investera i miljövänliga energilösningar. Avdraget uppgår till max 50 000 kronor per år och person.

Se gärna vår artikel om bidrag för laddbox för att läsa mer.


Fördelar med att skaffa en laddbox hemma

Det finns många fördelar med att ha en laddbox hemma, varav en av dem såklart är att det är smidigt att kunna ladda elbilen när du vill på ett effektivt sätt.

Nedan kan du se 3 starka fördelar som talar för att skaffa en egen elbilsladdare:

1. För att ladda säkert

Det är inte rekommenderat att ladda sin elbil i det vanliga vägguttaget av flera anledningar. Dels är vägguttag inte utformade att tåla hög belastning under lång tid eftersom det kan leda till överhettning och till och med brandrisk.

Laddning av elbil i vanligt eluttag kan också ge ett slitage mellan kabeln och kontakten.

2. För att ladda snabbt

Med en laddbox kan du ladda hemma med hög effekt, det vill säga ladda din elbil snabbare. Därmed kan du utnyttja hela elbilens laddkapacitet. 

3. Det kan höja din bostads marknadsvärde

Så som utvecklingen ser ut idag kommer användningen av elbilar bara att öka. Därmed kan du höja din bostads marknadsvärde genom att ha en elbilsladdare installerad.


Vilken laddbox passar min elbil?

När du köper en elbilsladdare behöver den vara kompatibel med din elbil. För att ta reda på vilken laddbox som passar din elbil behöver du se över följande:

 • Elbilens ladduttag. Allra vanligast är ett ladduttag typ 2, vilket praktiskt taget alla laddboxar som säljs på marknaden stödjer.
 • Elbilens maximala laddeffekt. Du bör välja en laddbox som passar din elbils maximala laddeffekt (även kallat ombordskapacitet). Att installera en laddbox med högre effekt än vad din bil klarar av är inget problem rent tekniskt, men det innebär oftast en dyrare prislapp.

Nedan kan du läsa mer om kända elbilstillverkare och vilka laddboxar som passar till deras elbilar:


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till elbilsladdare och laddboxar.

Hur snabbt kan man ladda sin elbil med en laddbox?

Hur snabbt din elbil laddas beror helt på vilken effekt du har. Ju högre effekt laddboxen har, desto mer ström tillförs din elbils batteri på kortare tid. En tumregel är att en laddbox på 3.7kW laddar cirka 2 mil per timme och med 11kW laddar du cirka 6 mil per timme.

Måste man ha en laddbox hemma för att ladda sin elbil?

Nej, man behöver inte ha en laddbox hemma för att ladda sin elbil. Däremot rekommenderas det inte att ladda bilen i ett vanligt uttag regelbundet, eftersom det kan orsaka exempelvis överhettning. Därför är det alltid bättre att investera i en egen laddbox för att ladda hemma säkert och snabbt.

Vart köper man en laddbox?

Det finns mängder av återförsäljare och installationsföretag som säljer laddboxar i Sverige. Notera att du måste köpa laddboxen och installationen från samma företag för ha rätt till avdraget på 50 procent.

Vilken laddbox ska jag välja?

Du bör välja en laddbox som passar både din fastighets huvudsäkring och din elbils maximala laddeffekt. Om du är osäker på vilken modell du ska välja så kan du få hjälp med detta från de företag som säljer laddboxar.

Vilken laddbox är billigast?

Just nu är Zaptec Go den billigaste laddboxen. Den kostar cirka 6990 kronor före installation och avdrag. Priset för denna elbilsladdare inklusive installation kan variera beroende på vilket företag du väljer att anlita.