laddbox elbil

Laddbox till elbil: Jämför populära modeller

Vill du köpa en laddbox för att kunna ladda din elbil snabbt & säkert? Här kan du jämföra de populäraste laddboxarna i Sverige just nu. Om du behöver hjälp inför ditt köp rekommenderar vi att du läser vår kompletta guide.

Alternativ

Alternativ
 • Visa alla
 • Typ 2 (6)
 • 22 kW (3)
 • Typ 1 (3)
 • 22kW (2)
 • 11kW (1)
 • Dubbla uttag (1)

Prisintervall

Prisintervall

Se vårt test av alla populära laddboxar

Vi har utfört ett test utav de populäraste laddboxarna på marknaden. Läs vårt test för att ta reda på vilken modell som passar dig bäst och undvik de vanligaste misstagen när du ska köpa en elbilsladdare till hemmet.

Osäker på vilken laddbox du ska välja?

Få hjälp utav en expert. Lämna dina kontaktuppgifter nedan, så kontaktar vår installatörspartner Evify dig för en kostnadsfri konsultation.

  I samarbete med

  Vad är en laddbox?

  laddbox charge amps halo

  En laddbox för elfordon är en hårdvara som monteras på en vägg. Laddboxen används för att ladda elfordon, det vill säga elbilar eller laddhybrider. Den gör laddningen både säkrare men också snabbare jämfört med om du hade laddat fordonet via ett vanligt vägguttag.


  Viktiga termer att känna till

  När du ska köpa laddbox finns det en del termer som är viktiga att känna till, så att du köper rätt enhet som passar både din fastighets huvudsäkring och elbilen som ska laddas.

  Typ 1 & Typ 2

  När man pratar om typ 1 och typ 2 syftar man på vilket ladduttag din elbil har. Detta innebär att den laddkabel som medföljer laddboxen du väljer behöver vara kompatibel med din bils ladduttag.

  • Typ 1 är den första laddkontakten som lanserades och används sällan på elbilar som tillverkas idag, med undantag för vissa asiatiska bilmärken.
  • Typ 2 är idag standard över hela EU och är din bil tillverkad de senaste åren har du med största sannolikhet ett typ 2-ladduttag.

  kiloWatt (kW)

  Hur många kW en laddbox har syftar på hur hög effekt den kan uppnå. Hur stark effekt du kan installera i ditt hus avgörs av din huvudsäkring. Ju starkare effekt, desto snabbare laddas din elbil.

  De allra flesta villor i Sverige har en huvudsäkring på antingen 20A eller 25A, vilket räcker för att installera en laddbox med en toppeffekt på 3.7 kW.

  En laddbox på 3.7kW behöver i själva verket endast 16A, men det krävs att man har plats över för att kunna ge ström till övrig elektronik i huset samtidigt som bilen laddas.

  Ampere (A)

  Ampere syftar på huvudsäkringen i ditt hus, vilket avgör vilken effekt du kan uppnå när du laddar din bil.

  Det allra vanligaste är att man har 20A eller 25A, men det finns även hushåll som har upp till 32A vilket ger möjliggör en effekt på ända upp till 22kW.

  Ett alternativ till att uppgradera sin huvudsäkring är att istället installera en laddstation med dynamisk lastbalansering.

  Lastbalansering

  En laddbox med lastbalansering (även kallat effektvakt) innebär att enheten hela tiden känner av hur mycket övrig elektronik förbrukar och anpassar sig i realtid efter detta.

  Det innebär att laddboxen aldrig kommer få en propp att gå, eftersom att den hela tiden optimerar sin strömförbrukning efter hur övriga husets elförbrukning ser ut.

  Lastbalansering installeras ofta via en separat enhet i fastigheten, vilket innebär att det är en tilläggstjänst som kostar extra. Det finns dock vissa laddboxar som har denna funktion inbyggd.

  1-fas & 3-fas

  Hur många faser man installerar laddboxen på avgör också vilken effekt man kan uppnå. Ju fler faser, desto starkade laddeffekt kan du uppnå med din laddbox.

  • 1-fas. Om man installerar sin laddningsbox på en-fas blir den maximala effekten som kan uppnås 7.4 kW med en huvudsäkring på 32A.
  • 3-fas. En laddningsstation som installeras på tre-fas kan uppnå en effekt på upp till 22 kW, med en huvudsäkring på 32A.

  Så fungerar en laddbox

  Charge Amps Aura installerad på vägg

  En laddbox fungerar som vilken laddare som helst, skillnaden är bara att hårdvaran inuti boxen är utformad för att kunna ladda på mycket högre effekt. Dessutom är den säkrare gentemot att ladda elbilen i ett vanligt uttag.

  Den har bland annat en inbyggd säkerhet som innebär att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddboxen att ladda din elbil.

  Om något mot förmodan skulle ske under laddningen, exempelvis om en kontakt blir för varm, kommer laddboxen att stoppa laddningen för att förhindra olyckor.

  Smarta funktioner på dagens elbilsladdare

  Dagens laddboxar är ofta internetanslutna och utrustade med smarta funktioner som underlättar laddningen. Vi tar upp några funktioner som kännetecknar en smart laddbox nedan:

  • Appstyrning. Många moderna enheter kommer med en tillhörande app- eller molntjänst som möjliggör en rad smarta funktioner. Du kan exempelvis följa din laddares elförbrukning i realtid, schemalägga laddning samt pausa enheten helt, fast du inte är hemma.
  • RFID-tagg. Planerar du att ha din enhet utomhus är det en bra idé att skydda sig mot intrång, det vill säga att någon kopplar in sig och laddar sin bil med din laddbox. För att motverka det kan man använda en laddbox som aktiveras med hjälp av en “RFID-tagg”. På så sätt kan du begränsa vem som kan använda boxen.
  • OCPPOm laddboxen är utrustad med OCPP kan du låta andra ladda sin bil och ta betalt för detta. OCPP står för Open Charge Point Protocol och är en funktion som finns tillgänglig på vissa utav de modernare elbilsladdarna.

  Hur väljer man rätt effekt laddboxen?

  När du bestämt dig för att införskaffa dig en laddbox är det också dags att välja vilken effekt du ska ha. Vilken effekt du ska ha på din laddare avgörs framförallt av två faktorer:

  1. Se över din huvudsäkring

  Börja med att ta reda på hur stor huvudsäkring du har hemma. Elsystemet behöver klara av att leverera den effekt du väljer på din laddbox.

  Nedan kan du se vanliga effekter på laddboxar, vilken storlek på huvudsäkring som krävs samt vilken fas de installeras på:

  3.7 kW 16A (1-fas)
  7.4 kW 32A (1-fas)
  11kW 16A (3-fas)
  22 kW 32A (3-fas)

  Om ditt elsystem inte skulle klara av effekten du valt kan du dock använda dig av en lastbalanserare, som gör att proppen inte behöver gå enbart för att du exempelvis kör diskmaskinen samtidigt som du laddar bilen.

  2. Ta reda på din elbils maximala laddeffekt

  Du behöver även se över den maximala laddeffekten för din elbil eller laddhybrid. Om du skulle installera en laddare som har starkare effekt än vad bilen klarar av att ta emot är det ingen fara, men det är onödigt att betala extra för en effekt du inte kan nyttja.

  Vi rekommenderar att du låter elinstallationsföretaget hjälpa dig med vilken effekt som fungerar hemma hos dig, men du kan också kontakta elnätsbolaget eller se efter i elskåpet. 

  Generellt fungerar en 3.7kW laddbox som använder 16A i enfas för de allra flesta. De vanligaste säkringarna i villor är nämligen 20A eller 25A vilket betyder att boxen kan användas utan problem. 


  Så går installationen av elbilsladdaren till

  montering av laddbox

  Att installera en laddbox hemma går relativt fort och kräver få ingrepp på fastigheten. Det är ingenting man som privatperson får göra på egen hand eftersom att det krävs elarbete, vilket man måste ha behörighet för att utföra. Anlita ett behörigt elinstallationsföretag så kan du vara trygg med att allt blir korrekt gjort.

  Vi rekommenderar att du använder tjänsten Kolla Elföretaget när du anlitar en installatör, för att vara säker på att företaget har behöright att få arbeta med elinstallationer.

  När en elbilsladdare installeras dras en elledning från säkringskåpet i fastigheten till laddboxen, som monteras på antingen väggen eller en stolpe (då brukar det kallas för laddstolpe).

  I säkringsskåpet får laddboxen en helt egen säkring. Du väljer själv vart du vill få din laddbox placerad, allra vanligast är att installera den på väggen i exempelvis garaget. Detta eftersom det är billigast och i regel kräver minst ingrepp.


  Vad kostar en laddbox?

  Priset för en laddbox är cirka 5 000–12 000 kronor. Kostnaden avgörs av faktorer så som modell, effekt och tilläggsfunktioner.

  Därefter måste man räkna in kostnaden för installation, som kan variera beroende på hur förutsättningarna ser ut på plats. Nedan kan du se priser på några utav de populäraste laddboxarna inklusive installation:

  Zaptec Go 4 995 kr
  Defa Power 22 kW 6 890kr
  Charge Amps Halo 5 990 kr
  Tesla Wall Connector 5 995 kr
  Charge Amps Aura 11 999 kr
  Garo Entity Compact 7 490 kr
  Garo Entity Pro 6 999 kr
  Zappi v2 12 400 kr
  E.ON Laddbox Smart 9 995 kr
  CTEK Njord Go 9 695 kr
  Charge Amps Dawn 7 799 kr
  Vattenfall InCharge Smart Hemma 8 940 kr
  ABB Terra AC 9 995 kr
  Amina S 5 490 kr
  Easee Charge Lite 5 990 kr
  Zaptec Pro 10 805 kr

  Som du märker är det alltså en stor prisskillnad mellan olika laddboxar och det är dina egna preferenser som avgör hur pass dyr din laddbox kommer att bli.

  Utöver kostnaden för själva enheten måste du även räkna in installationskostnaden, vilket brukar ligga på cirka 5 000 – 10 000 kronor beroende på typ av laddbox samt förusättningarna på plats.

  De allra flesta återförsäljare brukar erbjuda laddboxar installerat och klart, vilket innebär att du betalar ett fast pris för både enheten och installationen.


  Så fungerar avdraget för grön teknik

  Från och med 1 januari 2021 har du som privatperson rätt att göra ett skatteavdrag på 50 procent när du köper en laddbox inklusive installation. Det nya avdraget för grön teknik gäller bara om du köper enheten och installationen från ett och samma företag, det går inte att få något avdrag för enbart köp av laddbox.

  Det gröna avdraget för laddboxar ersätter det före detta ”ladda hemma stödet”. Du behöver längre inte söka bidrag från Naturvårdsverket i efterhand, numera är avdraget redan gjort när du får din faktura. Lite på samma sätt som ROT-avdrag fungerar. 

  Anledningen till det gröna skatteavdraget är för att motivera svenska hushåll att investera i miljövänliga energilösningar. Avdraget uppgår till max 50 000 kronor per år och person.

  Se gärna vår artikel om bidrag för laddbox för att läsa mer.


  Så gör du för att köpa laddbox

  Om du vill köpa en laddbox behöver du först bestämma dig för vilken modell du ska ha och vilket företag du ska anlita för installationen. Nedan kan du följa en punktlista som beskriver hur det brukar gå till när man köper en laddbox steg för steg.

  1. Bestäm dig för vilken laddbox du ska köpa och vilket företag du vill anlita.
  2. Lägg en beställning på din laddare och boka in ett installationsdatum.
  3. Om du vill kan du be företaget om ett hembesök före installationstillfället, så du kan få svar på eventuella frågor.
  4. Montören utav laddbox kommer ut på utsatt tid och utför montaget.
  5. Efter att arbetet är färdigt brukar en faktura skickas ut, där bidraget på 50% redan är avdraget.

  Notera att vissa laddboxföretag istället tar betalt när du lägger beställningen, men även då med skattereduktionen inräknad.


  Fördelar med att skaffa en laddbox hemma

  Fördelen med att ha en laddbox hemma är att du enkelt och billigt kan ladda din elbil eller laddhybrid utan att behöva besöka en publik laddstation. Allra billigast blir det om du laddar din eldrivna bil på natten, då elpriset är som lägst.

  Nedan kan du se 3 starka fördelar som talar för att skaffa en egen elbilsladdare hemma:

  1. För att ladda säkert

  Det är inte rekommenderat att ladda sin elbil i det vanliga vägguttaget av flera anledningar. Dels är vägguttag inte utformade att tåla hög belastning under lång tid eftersom det kan leda till överhettning och till och med brandrisk. Laddning av elbil i vanligt eluttag kan också ge ett slitage mellan kabeln och kontakten.

  2. För att ladda snabbt

  Med en laddbox kan du ladda hemma med hög effekt, det vill säga ladda din elbil snabbare. Därmed kan du utnyttja hela elbilens laddkapacitet. 

  3. Det kan höja din bostads marknadsvärde

  Så som utvecklingen ser ut idag kommer användningen av elbilar bara att öka. Därmed kan du höja din bostads marknadsvärde genom att ha en elbilsladdare installerad.


  Vilken laddbox passar min elbil?

  laddning av elbil med laddbox

  När du köper en elbilsladdare behöver den vara kompatibel med din elbil. För att ta reda på vilken laddbox som passar din elbil behöver du se över följande:

  • Elbilens ladduttag. Allra vanligast är ett ladduttag typ 2, vilket praktiskt taget alla laddboxar som säljs på marknaden stödjer.
  • Elbilens maximala laddeffekt. Du bör välja en laddbox som passar din elbils maximala laddeffekt (även kallat ombordskapacitet). Att installera en laddbox med högre effekt än vad din bil klarar av är inget problem rent tekniskt, men det innebär oftast en dyrare prislapp.

  Förslag på laddbox för din elbil

  Nedan kan du läsa mer om kända elbilstillverkare och vilka laddboxar som passar till deras elbilar.

  Bilmärken på A

  Bilmärken på B

  Bilmärken på C

  Bilmärken på D

  Bilmärken på F

  Bilmärken på G

  Bilmärken på H

  Bilmärken på J

  Bilmärken på K

  Bilmärken på L

  Bilmärken på M

  Bilmärken på N

  Bilmärken på O

  Bilmärken på P

  Bilmärken på R

  Bilmärken på S

  Bilmärken på T

  Bilmärken på V

  Bilmärken på X

  Bilmärken på Z

  Jämför laddboxar mot varandra

  Här nedan samlar vi alla artiklar där vi jämför olika laddboxar mot varandra.


  Vanliga frågor

  Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddboxar.

  Vilken laddbox är billigast?

  Just nu är Zaptec Go den billigaste laddboxen. Den kostar cirka 5 995 kronor inklusive installation och avdrag. Priset för denna elbilsladdare inklusive installation kan variera beroende på vilket företag du väljer att anlita.

  Var köper man en laddbox?

  Det finns mängder av återförsäljare och installationsföretag som säljer laddboxar i Sverige. Notera att du måste köpa laddbox och installation från samma företag för ha rätt till skatteavdraget på 50 procent.

  Hur snabbt kan man ladda sin elbil med en laddbox?

  Hur snabbt din elbil laddas beror helt på vilken effekt du har på laddboxen. Ju högre effekt laddaren har, desto mer ström tillförs din elbils batteri på kortare tid. En tumregel är att en laddbox på 3.7kW laddar cirka 2 mil per timme och med 11kW laddar du cirka 6 mil per timme.

  Måste man ha en laddbox hemma för att ladda sin elbil?

  Nej, man behöver inte ha en laddbox hemma för att ladda sin elbil. Däremot rekommenderas det inte att ladda bilen i ett vanligt uttag regelbundet, eftersom det kan orsaka exempelvis överhettning. Därför är det alltid bättre att investera i en egen laddbox för att ladda hemma säkert och snabbt.

  Kan man styra laddboxen med en app?

  Det finns flertalet laddboxar som du kan styra via en app i mobilen. Exempel på sådana är: Easee Home, Zaptec Go, Wallbox Pulsar Plus och ABB Terra AC. Andra modeller som inte har någon tillhörande app låter dig istället fjärrstyra via en webbapplikation.

  Kan man ställa ned maxeffekten på en laddbox?

  Man kan absolut ställa ned maxeffekten på en laddbox. I själva verket installeras sällan en elbilsladdare på sin maximala effekt, eftersom att många hushåll inte har en tillräckligt stor huvudsäkring. Många väljer dock att framtidssäkra genom att köpa en laddare med hög maxeffekt och uppgradera sin huvudsäkring vid ett senare tillfälle.

  Ska man välja en laddbox med fast eller lös kabel?

  En laddbox med lös kabel tillåter dig byta ut eller avlägsna kabeln, medan en med fast kabel inte gör det. Vilken av dem du ska välja är en preferensfråga, men du bör se över de olika alternativen innan du bestämmer dig.

  Var ska man placera en laddbox?

  En laddbox kan placeras på en husvägg, inuti ett garage eller på en stolpe som fästs i marken. Allra bäst är det att placera den inuti ett garage eller under ett takskydd, eftersom att den då skyddas från regn och vind.

  Vilka underhållskrav finns för laddboxar?

  Laddboxar för hemmet har mycket låga underhållskrav. Det räcker om du ser till att laddboxen hålls ren, och att du synar den för skador någon gång ibland.

  Hur väljer jag rätt laddbox?

  Den laddbox du väljer måste passa den elbil du har, så har du en elbil med typ 2-uttag måste laddboxen ha stöd för det. Övriga krav som är viktiga att ha är en hög IP-klassning, en hög maxeffekt (helst på 22 kW) och en tillhörande app som fungerar bra och är lätt att använda.