installation laddbox

Så går det till att installera laddbox

Här finner du all information du behöver om installation av laddbox.

Få 5% rabatt på valfri laddbox inkl. installation hos Evify


Allt fler svenskar väljer att installera en egen laddbox hemma, detta då det gör elbilsladdningen både säkrare och snabbare.

Vi har tagit fram en fullständig guide för dig som har frågor och funderingar om installation av laddbox, häng på för att lära dig mer!


SE ALLA LADDBOXAR

Hur går en installation av laddbox till?

När du lagt din beställning för installation av laddbox brukar oftast leverantören ringa eller komma på besök för att titta på förutsättningarna hos dig för att förbereda för installationen. Då får du också chans att ställa dina eventuella frågor.

När det är dags för installation brukar det gå till på följande sätt:

  1. Installatören ser över montering och drifttagning av laddstationen på väggen.
  2. Undersökning av din elcentral genomförs. 
  3. Kabel dras mellan elcentralen och laddboxen, vilket ibland kräver håltagning.
  4. Laddboxen installeras på väggen.
  5. Installatören säkerställer att laddboxen fungerar som den ska.

Klart! Din elbil eller laddhybrid är nu redo att laddas snabbt och smidigt på hemmaplan.


Hur lång tid tar installationen?

Oftast tar en standardinstallation av laddbox inte mer än ett par timmar. Om du beställt tillval som exempelvis lastbalansering kan installationen ta ytterligare någon timme.

Hur lång tid det tar att installera en elbilsladdare beror främst på förutsättningarna, det kan handla om allt ifrån hur långt det är till elskåpet till hur många väggar kablarna behöver gå igenom.


Vad kostar installation av laddbox?

Priset för själva installationen av en laddbox kan variera beroende på förutsättningarna på plats men i regel brukar det kosta mellan 5.000 – 10.000 kronor.

Kostnaden för installation avgörs främst av hur långt det är från monteringsplats till elcentral och ifall några ingrepp på fastigheten behövs göras för att dra kablage.

Utöver installationskostnaden behöver du också betala för själva laddboxen vilket vanligtvis kostar mellan 7.000 – 12.000 kronor. Priset för enheten varierar beroende på modell, effekt och funktionalitet.

Sammantaget kan man räkna med en totalkostnad på cirka 12.000 – 22.000 kronor, men om du nyttjar bidraget för laddboxar får du 50% tillbaka på totalbeloppet.


Så beställer du installation av laddbox

När man ska beställa en laddbox för första gången kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka när du ska beställa din laddboxinstallation.

1. Välj vilken enhet du ska ha

När du ska välja laddbox är det viktigt att du utgår från dina krav på laddboxen och dessutom hur ditt körmönster ser ut.

Tänk igenom saker såsom:

  • Behöver bilen laddas upp snabbast möjligt?
  • Brukar du köra långa sträckor eller kortare?
  • Vill du ha en box med flera smarta funktioner?
  • Ska den kunna ladda flera elbilar samtidigt?

Du behöver också säkerställa att ditt elsystem klarar av att leverera den effekt din laddbox har.

2. Köp laddbox och installation från samma företag

Det är inte bara smidigt att köpa laddbox och installationen från samma företag, det är faktiskt också ett krav för att kunna ta del av avdraget för grön teknik.

Skulle du välja att köpa laddboxen från ett företag och låta ett annat företag sköta installationen kan du enbart få 30% avdrag för installationskostnaden genom ROT-avdrag.

Vill du få hela 50% avdrag (som mest 50 000 kr per år och person) för både material- och arbetskostnader behöver du alltså köpa laddboxen och installationen från samma företag.


Behöver laddboxen jordfelsbrytare?

Varje laddbox som installeras måste enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00 på varje inkopplingspunkt skyddas av en jordfelsbrytare. Beroende på vilken modell på laddbox du installerar kan du behöva komplettera med antingen en jordfelsbrytare typ A eller B.

Nedan kan du se vilken eventuell jordfelsbrytare som kan krävas för din laddbox:

Laddbox med inbyggt DC-skydd Jordfelsbrytare A
Laddbox utan DC-skydd Jordfelsbrytare B
Laddbox med inbyggt DC-skydd & jordfelsbrytare B Kräver ingen komplettering

Vad är ett DC-skydd?

DC-skydd, även kallat likströmsskydd, är en funktion i din laddbox som ser till att inget likströmsläckage sker. Detta skyddar din fastighets elnät om något fel skulle uppstå med laddboxen under laddningen.

I princip alla laddboxar har idag likströmsskydd då det är en viktig säkerhetsfunktion som kan förhindra allvarliga elfel i din fastighet.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till installation av laddbox.

Varför ska jag installera en laddbox hemma?

Därför att det är både smidigt och säkert. Det är inte rekommenderat att ladda via ett traditionellt eluttag, därmed behöver du ta dig till en publik laddplats om du inte har en laddbox installerad hemma. Med en laddstation hemma kan du ladda när du vill.

Får man installera en laddbox själv?

Nej, det är förbjudet att som privatperson installera en laddbox. Installationen behöver utföras av en certifierad elektriker. För att säkerställa att företaget du anlitar för installation är behörigt kan du använda Elsäkerhetsverkets gratistjänst Kolla elföretaget.

Går det att köpa en laddbox installerat och klart?

Ja, de allra flesta återförsäljare säljer laddboxar installerat och klart. Det är faktiskt en grundförutsättning att du köper laddaren inklusive installation från samma företag för att du ska kunna ta del utav skatteavdraget för grön teknik.

Krävs det bygglov för att installera en laddbox?

Nej, det krävs normalt sett inte något bygglov för att installera en laddbox. I det fall enheten är väldigt stor och väsentligt påverkar husets och områdets karaktär kan bygglov krävas, men dessa typer utav installationer är ovanliga hos privatpersoner.