ladda elbil

Allt du behöver veta om att ladda elbil

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska ladda din elbil.

En elbil behöver ladda sina batterier. Den säkraste och bekvämaste lösningen är att installera en laddstation hemma, antingen i form av en laddbox eller laddstolpe. Men du kan också ladda din elbil längs vägen på utvalda laddstationer.

I denna artikeln lär vi dig mer om elbilsladdning, olika tillvägagångssätt men också vad det kostar.

Hur laddar man en elbil?

Du kan ladda din elbil via antingen en laddbox som du installerat hemma, eller via en publik laddstation. Det går även att ladda en elbil via ett vanligt vägguttag, men detta rekommenderas inte då det dels går väldigt sakta men också kan innebara en risk för brand.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kostar cirka 3-7 kronor per mil, beroende på vart du laddar den. Om du laddar den hemma kan du räkna med runt 3 kronor per mil, på en publik laddstation kostar det upp emot 7 kronor milen.

Det är mycket billigare att ladda med el än andra drivmedel såsom bensin eller diesel. Det finns i dagsläget ingen standardiserad prissättning för elbilsladdning likt den vi ser för de andra mer traditionella drivmedlen.

Nedan kan du se exempel på vad det kan kosta att ladda sin elbil. Notera att priset per kWh varierar stort på olika laddstationer, så se priserna enbart som riktlinjer.

Ladda i hemmet Cirka 3 kr per mil (1.5kr/kWh)
Ladda på laddstation Cirka 7 kr per mil (3.5kr/kWh)

Värt att tänka på är också att en stor faktor som påverkar priset vid elbilsladdning hemma är hur bra elavtal du har. Man kan till exempel jämföra elpriser hos Elbyte för att få ett billigare elavtal än det man har idag. 

Vilka faktorer påverkar kostnaden för elbilsladdning?

Det finns i huvudsak tre faktorer som påverkar vad det kostar att ladda din bil.

  • Kostnaden per kWh. Vad du betalar per kilowattimme är den största avgörande faktorn. Elen är alltid billigast hemma, men priset kan variera beroende på vad du har för elavtal och årstid.
  • Batteriets storlek. Ju större batteri din elbil har, desto mer ström krävs för att ladda det fullt. Alltså betalar du mer för en full laddning desto större elbilsbatteri som ska laddas.
  • Elbilens energiförbrukning. Om din elbil är energisnål behöver du ladda mer sällan, vilket i förlängningen innebär att du lägger mindre pengar på att ladda den.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på vilken effekt du laddar den på men också hur mycket ström den kan ta emot samt batteriets kapacitet. Generellt kan man säga att det tar 3-17 timmar att ladda dagens elbilar med vanlig hushållsel.

För att göra ett illustrativt exempel kan du nedan se laddningstid från 0-100% för en Tesla Model 3 Mid range:

Laddbox (effekt 3.7 kW) 17 timmar
Laddbox (effekt 7.4 kW) 5.5 timmar
Laddbox (effekt 11 kW) 2.8 timmar
Snabbladdning (effekt 50 kW) 1.2 timmar

Elbilsladdning i hemmet

Att ladda elbilen hemma är både enkelt och bekvämt. Bilen laddar helt enkelt sig själv medan du kan göra annat och slippa åka till bensinstationen.  Har du ett eget garage, carport eller en parkering intill en husvägg är det enkelt att installera en egen laddplats.

Det enda man behöver är framdragen el och en laddbox. Man kan också sätta upp en laddstolpe, men det kräver oftast markarbeten vilket kan medföra ytterligare kostnader vilket gör att många föredrar att istället installera en väggmonterad laddbox.

Om laddboxar

En laddbox är en box som sätts upp vid hemmet exempelvis på en stolpe eller vägg. Laddboxen är framtagen just för att ladda laddningsbara fordon, det vill säga elbilar eller laddhybrider.

Den gör laddningen både säkrare men också snabbare jämfört med om du hade laddat via ett traditionellt vägguttag, vilket inte är rekommenderat då det kan orsaka överhettning eller i värsta fall brand. 

Alla privatpersoner som köper en laddbox inklusive installation har rätt till 50% i skatteavdrag, vilket gör investeringen än mer lönsam.


Elbilsladdning längs vägen

Om du behöver ladda längs vägen kan du använda dig av en laddstation. Dessa finns både utmed vägen, på parkeringar och inne i storstäder. De publika laddstationerna går enkelt att hitta med hjälp utav olika appar och kartor som finns tillgängliga kostnadsfritt på nätet.

Oftast betalar man för laddningen med hjälp utav ett laddkort. Det kan vara bra att komma ihåg att vid vissa publika laddstationer på parkeringar behöver du utöver laddningen också betala parkeringsavgift för att din elbil står parkerad. 

Om publika laddstationer & snabbladdare

Publika laddstationer brukar ofta vara i form av laddstolpar, som är utplacerade i anslutning till en parkeringsplats.

Det finns en mängd olika typer utav publika laddstationer där vissa ingår vid parkeringen i till exempel ett köpcentrum, men också laddnätverk där du som medlem kan använda en bricka för att aktivera din elbilsladdning och betala en kostnad per utnyttjad kWh.

Vissa elbilar kan också laddas upp snabbt via så kallade snabbladdningsstationer som är utrustade med hög spänning och strömstyrka. Dessa snabbladdare finns ofta utmed vägen och i storstäder, vilket passar dig som saknar laddmöjlighet hemma.


Om att ladda i vägguttaget

Det finns inget krav på att ha en egen laddstation till sin elbil. Däremot är det varken säkert eller smart att ladda din elbil via ett vanligt eluttag. Det kan medföra en allvarlig risk eftersom vanliga eluttag och kablar inte är anpassade utefter att ha en för hög belastning under en lång tid. 

En dedikerad laddstation i form av laddbox eller laddstolpe ger dig en högre säkerhet men också en mycket snabbare laddning.


Vilken laddkabel behöver jag?

Du har förmodligen hört talas om ”typ 1” och ”typ 2” när det kommer till ladduttag till elbilar. När du ska ladda din elbil behöver du också veta vilken typ av laddkabel som passar din modell.

Laddkabel typ 1

Denna typen är gjord för att mata laddningsströmmen med 1-fas växelström och lämpar sig bäst till äldre elbilar. Den används dock fortfarande av märkena Nissan och Mitsubishi. Generellt behöver äldre amerikanska och asiatiska elbilar en laddkabel av typ 1.

Laddkabel typ 2

Detta är den europeiska standarden som används av många märken såsom Audi, Tesla, BMW, Volvo, Volkswagen, Mercedes med mera. Om din elbil är tillverkad under de senaste åren är sannolikheten stor att du har ett ladduttag av typ 2.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till elbilsladdare och laddboxar.

Hur laddar jag min elbil som billigast?

Genom att installera en laddbox hemma. Du betalar för installationen av laddboxen och därefter är det bara kostnaden för elen. Det är upp till 2-3 gånger dyrare att ladda vid en publik laddningsstation.

Kan man ladda sin elbil gratis?

Det finns vissa publika laddstationer där du kan ladda din elbil om du betalar för parkeringen, vilket är det närmsta du kan komma till att ladda din bil gratis.

Hur lång räckvidd får elbilen på en laddning?

Alla elbilar har olika räckvidd, men den genomsnittliga räckvidden en elbil kan få på en laddning är 320 km (år 2021). Räckvidden varierar beroende på elbilsmodell, men även körstil och väderlek.

Kan man ladda en elbil i ett motorvärmaruttag?

Det är möjligt att ladda en elbil i ett motorvärmaruttag, men Elsäkerhetsverket avråder från att göra detta. Motorvärmaruttag är inte dimensionerade för att klara belastningen som elbilsladdningen orsakar. Detta leder till överhettning och i värsta fall kan en brand uppstå.

Hur mycket ström går det åt för att ladda en elbil?

Hur mycket ström som går åt när du laddar din eldrivna bil avgörs av batteriets storlek. Ett genomsnittligt elbilsbatteri är på cirka 60 kWh vilket innebär att det krävs lite mer än 60 kWh för att ladda det fullt. Anledningen till att det krävs något mer är att det sker en viss effektförlust vid elbilsladdningen.