ladda elbil

Allt du behöver veta om att ladda elbil

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska ladda din elbil.

En elbil behöver ladda sina batterier. Den säkraste och snabbaste lösningen är att installera en laddstation hemma, antingen i form av en laddbox eller laddstolpe.

Det är viktigt att installationen utförs av en certifierad elektriker för att se till att kablar och kontakter sitter rätt, annars finns det en stor risk för överhettning eller i värsta fall brand. 

I denna artikeln lär vi dig mer om att ladda elbil, olika tillvägagångssätt men också vad det kostar.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kostar cirka 3-7 kronor per mil, beroende på vart du laddar den. Om du laddar den hemma kan du räkna med runt 3 kronor per mil, på en publik laddstation kostar det upp emot 7 kronor milen.

Det är mycket billigare att ladda med el än andra drivmedel såsom bensin eller diesel. Det finns i dagsläget ingen standardiserad prissättning för elbilsladdning likt den vi ser för de andra mer traditionella drivmedlen.

Nedan kan du se exempel på vad det kan kosta att ladda sin elbil. Notera att priset per kWh varierar stort på olika laddstationer, så se priserna enbart som riktlinjer.

Ladda i hemmet Cirka 3 kr per mil (1.5kr/kWh)
Ladda på laddstation Cirka 7 kr per mil (3.5kr/kWh)

Vilka faktorer påverkar kostnaden för elbilsladdning?

Det finns i huvudsak tre faktorer som påverkar vad det kostar att ladda din bil.

  • Kostnaden per kWh. Vad du betalar per kilowattimme är den största avgörande faktorn. Elen är alltid billigast hemma, men priset kan variera beroende på vad du har för elavtal och årstid.
  • Batteriets storlek. Ju större batteri din elbil har, desto mer ström krävs för att ladda det fullt. Alltså betalar du mer för en full laddning desto större elbilsbatteri som ska laddas.
  • Elbilens energiförbrukning. Om din elbil är energisnål behöver du ladda mer sällan, vilket i förlängningen innebär att du lägger mindre pengar på att ladda den.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på vilken effekt du laddar den på men också hur mycket ström den kan ta emot samt batteriets kapacitet. Generellt kan man säga att det tar 3-17 timmar att ladda en elbils batteri med vanlig hushållsel.

För att göra ett illustrativt exempel kan du nedan se laddningstid från 0-100% för en Tesla Model 3 Mid range:

Laddbox (effekt 3.7 kW) 17 timmar
Laddbox (effekt 7.4 kW) 5.5 timmar
Laddbox (effekt 11 kW) 2.8 timmar
Snabbladdning (effekt 50 kW) 1.2 timmar

Vissa elbilar kan laddas upp snabbt via så kallade snabbladdningsstationer som är utrustade med hög spänning och strömstyrka. Dessa snabbladdare finns ofta utmed vägen och i storstäder, vilket passar dig som saknar laddmöjlighet hemma.


Elbilsladdning i hemmet

Att ladda elbilen hemma är både enkelt och bekvämt, det är du nog beredd att hålla med om. Bilen laddar helt enkelt sig själv medan du kan göra annat och slippa åka till bensinstationen. 

Har du ett eget garage, carport eller en parkering intill en husvägg är det enkelt att installera en egen laddstation.

Det enda man behöver är framdragen el och en laddbox. Man kan också sätta upp en laddstolpe, men det kräver oftast markarbeten vilket kan medföra ytterligare kostnader vilket gör att många föredrar att istället installera en laddbox.

Om laddboxar

En laddbox är en box som sätts upp vid hemmet exempelvis på en stolpe eller vägg. Laddboxen är framtagen just för att ladda laddningsbara fordon, det vill säga elbilar eller laddhybrider.

Den gör laddningen både säkrare men också snabbare jämfört med om du hade laddat via ett traditionellt vägguttag, vilket inte är rekommenderat då det kan orsaka överhettning eller i värsta fall brand. 

Det är också smidigt att ha en laddbox hemma på så sätt att du kan ladda bilen när du är hemma utan att behöva ta dig till en publik laddstation. 


Elbilsladdning längs vägen

Det finns publika laddstationer lite här och var; både utmed vägen, på parkeringar och inne i storstäder.

De publika laddstationerna är ofta så kallade snabbladdningsstationer som är utrustade med hög spänning och strömstyrka, med dem kan bilen oftast laddas upp på omkring 20 minuter. 

Det kan vara bra att komma ihåg att vid vissa publika laddstationer på parkeringar behöver du utöver laddningen också betala parkeringsavgift för att din elbil står parkerad. 

Om publika laddstationer

Publika laddstationer brukar ofta vara i form av laddstolpar, som är utplacerade i anslutning till en parkeringsplats.

Det finns en mängd olika typer utav publika laddstationer där vissa ingår vid parkeringen i till exempel ett köpcentrum, men också laddnätverk där du som medlem kan använda en bricka för att aktivera din elbilsladdning och betala en kostnad per utnyttjad kWh.


Om att ladda i vägguttaget

Det finns inget krav på att ha en egen laddstation till sin elbil. Däremot är det varken säkert eller smart att ladda din elbil via ett vanligt eluttag. Det kan medföra en allvarlig risk eftersom vanliga eluttag och kablar inte är anpassade utefter att ha en för hög belastning under en lång tid. 

En dedikerad laddstation i form av laddbox eller laddstolpe ger dig en högre säkerhet men också en mycket snabbare laddning.


Vilken laddkabel behöver jag?

Du har förmodligen hört talas om ”typ 1” och ”typ 2” när det kommer till ladduttag till elbilar. När du ska ladda din elbil behöver du också veta vilken typ som passar din modell.

Laddkabel typ 1

Denna typen är gjord för att mata laddningsströmmen med 1-fas växelström och lämpar sig bäst till äldre elbilar. Den används dock fortfarande av märkena Nissan och Mitsubishi. Generellt behöver äldre amerikanska och asiatiska elbilar en laddkabel av typ 1.

Laddkabel typ 2

Detta är den europeiska standarden som används av många märken såsom Audi, Tesla, BMW, Volvo, Volkswagen, Mercedes med mera. Om din elbil är tillverkad under de senaste åren är sannolikheten stor att du har ett ladduttag av typ 2.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till elbilsladdare och laddboxar.

Hur laddar jag min elbil som billigast?

Genom att installera en laddbox hemma. Du betalar för installationen av laddboxen och därefter är det bara kostnaden för elen. Det är upp till 2-3 gånger dyrare att ladda vid en publik laddningsstation.

Hur hittar jag laddstationer längs vägen?

Det finns flertalet bra appar och hemsidor för att enkelt finna närmaste laddstation. Spana exempelvis in tjänsten Uppladdning.

Kan man ladda sin elbil gratis?

Det finns vissa publika laddstationer där du kan ladda din elbil om du betalar för parkeringen, vilket är det närmsta du kan komma till att ladda din bil gratis.