För dig som vill ladda din elbil hemma har vi tagit fram denna guide där vi lär dig allt om hur det fungerar.
Har man en elbil är det nästan ett måste att kunna ladda den hemma och inte behöva ta sig till en publik laddningsstation.
Då kan man antingen installera en laddbox eller laddstolpe vid hemmet, beroende på vilket som lämpar sig bäst hos just dig.
Följ med i denna artikeln för att få mer information om de olika alternativen, vad dem kostar och hur snabbt du kan ladda upp bilen hemma.
Det finns olika alternativ när man ska ladda sin elbil hemma. Antingen kan du investera i en laddbox eller laddstolpe, eller så laddar du direkt i vägguttaget (inte rekommenderat).
Läs mer om de 2 alternativen nedan:
När man ska ladda sin elbil hemma kan man antingen installera en laddbox eller en laddstolpe.
Har du en vägg nära din parkering, såsom i ditt garage eller din carport lämpar sig oftast en laddbox bäst. Den kan man sätta upp direkt på väggen.
Har du däremot ingen vägg att sätta upp enheten på behöver du en laddstolpe. Då sätter du upp laddboxen på en stolpe i närheten av din parkering.
Det är teoretiskt möjligt att ladda via ett vanligt uttag eller motorvärmaruttag men det är inte rekommenderat. Det bör man bara göra i nödfall eftersom det inte är säkert att ladda på det sättet.
Det kan faktiskt innebära allvarliga säkerhetsproblem då vanliga eluttag inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid.
Det tar dessutom väldigt lång tid att ladda elbilen via uttaget vilket gör en laddbox eller laddstolpe till ett mycket säkrare och snabbare alternativ.
Vad priset blir för att installera en elbilsladdare hemma beror på vilken laddbox du väljer att installera. Det finns enheter med olika hög effekt och med olika funktioner vilket i slutändan avgör priset.
En komplett installation av laddbox, inklusive skattereduktionen på 50 procent brukar landa på ungefär 10 000 kr.
Behöver du sätta laddboxen på en stolpe, alltså installera en laddstolpe, blir priset högre. Detta eftersom det oftast krävs markarbete för att sätta upp stolpen.
Priset för att ladda elbilen hemma avgörs av priset per kWh (kilowattimme). Generellt betalar man i snitt 1.50 kr per kWh. Elbilar förbrukar i genomsnitt mellan 1 till 3 kWh per mil, vilket innebär att man betalar cirka 1.50 – 3 kronor per mil när man laddar hemma.
När du väl installerat din laddstation hemma är de löpande kostnaderna små. Hur mycket du behöver betala när du laddar hemma beror alltså på elpriset vilket bestäms av elbolaget du använder.
Hur lång tid det tar att ladda din bil hemma avgörs av effekten på din laddbox. De vanligaste effekterna på laddboxar hemma är 3.7kW, 11kW och i vissa fall 22kW.
Nedan kan du se exempel på hur lång tid det tar att ladda en genomsnittlig elbil (batterikapacitet 50kWh) med respektive laddeffekt:
3.7 kW | 13.5 timmar |
11 kW | 6.8 timmar |
22 kW | 2.3 timmar |
Vilken effekt du kan installera hemma avgörs framförallt av din huvudsäkring. Du kan läsa mer om hur du väljer rätt effekt i vår guide om laddboxar.
Du som installerar en laddstation hemma kan nyttja Skatteverkets bidrag för grön teknik. Egentligen är det inget bidrag utan i verkliga fallet en skattereduktion likt ROT-avdraget.
Du kan, om du uppfyller de krav som finns, göra avdrag på upp till hälften av material- och arbetskostnaderna (som högst 50 000 kr per år).
Läs mer om hur det fungerar i vår artikel om bidrag för laddboxar.
För att du ska kunna ladda bilen hemma på ett säkert sätt är krävs en laddbox eller en laddstolpe. Att ladda bilen i ett vanligt stickuttag går också, men det är lika farligt som det går långsamt.
Ja, jämfört med att ladda sin elbil på offentliga laddstationer är det mycket billigare att ladda bilen hemma. Normalt kostar det tre gånger så mycket att ladda sin elbil på en publik laddstation jämfört med om du laddar bilen i hemmet.
En sak du kan göra är att skaffa spotpris (timpris) på el, och ladda din elbil när elen är som billigast, vilket den normalt är mellan ca 22–06. En annan sak du kan göra är att skaffa solceller och ladda din elbil med den solel som anläggningen producerar.
Om du laddar din elbil hemma får du en högre elräkning än förut. Men du sparar alltid pengar på att ladda bilen hemma då det är mycket dyrare att ladda bilen på offentliga laddstationer.
Det elnät du har i hemmet kommer inte överbelastas ifall huvudsäkringen är tillräckligt stark. Om elnätet inte har den maxeffekt som krävs kan du uppgradera huvudsäkringen, men det bästa är att skaffa en laddbox med lastbalansering som själv anpassar sig efter förutsättningarna i ditt elnät.
Laddningsbox.se är en helt självständig reklamfinansierad informationsportal. Flera av de erbjudanden som visas på hemsidan erhåller vi ersättning för.
2022 © HyperPalace AB - Org nr: 559222-0999. Drottninggatan 86, 111 36 Stockholm