lastbalansering

Lastbalansering till laddbox: Allt du behöver veta

Om du planerar ett inköp utav en laddbox har du säkert stött på termen lastbalansering. Men vad betyder det egentligen och är det värt att installera det? Häng med i denna guide så lär vi dig allt du behöver veta!

Beställ laddbox med lastbalansering hos Evify TILL EVIFY.SE →

Beställ laddbox + lastbalansering online med 50% avdrag

TILL EVIFY.SE

Vad betyder lastbalansering till laddbox?

Lastbalansering är en funktion som gör att laddboxens strömförbrukning anpassas till den övriga förbrukningen i fastigheten, med syftet att inte överbelasta huvudsäkringen. Med lastbalansering behöver du alltså inte oroa dig för att en propp ska gå när du laddar din elbil.

Så fungerar det

De allra flesta villahushåll i Sverige är säkrade upp till 25 ampere och detta räcker gott och väl för att ge ström till exempelvis diskmaskin, kylskåp, TV-apparater och all annan form av hemelektronik som man kan tänkas använda.

En elbilsladdare med effekten 3.7kW kräver cirka 16A, vilket innebär att det endast finns 9A kvar för resten utav fastigheten att använda.

I det fall att övrig elektronik i hemmet kräver mer än 9A, samtidigt som du laddar din elbil, kommer laddboxens effekt automatiskt att gå ned för att motverka att huvudsäkringen överbelastas.


Olika typer utav lastbalansering

Det finns i dagsläget 3 olika typer utav lastbalansering och nedan kan du läsa mer om vad som skiljer dem åt.

1. Dynamisk lastbalansering

Detta är den typ utav balansering som främst används i privathushåll och anpassar laddboxens effekt utefter hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. Genom att alltid anpassa sig utefter hur den övriga förbrukningen i fastigheten ser ut säkerställer dynamisk lastbalansering att huvudsäkringen aldrig överbelastas.

2. Statisk lastbalansering

Statisk lastbalansering används på platser där man har flertalet laddstationer installerade, exempelvis på publika laddstationer eller intill bostadsrättsföreningar som har laddstolpar.

Detta innebär att varje laddstolpe tilldelats en maxeffekt som inte går att överskrida, vilket gör att alla som vill kan ladda sin elbil utan att huvudsäkringen för laddstationen behöver överbelastas.

3. Manuell lastbalansering

I vissa laddboxar kan du själv ställa in effekten via en tillhörande app. Detta innebär att du exempelvis kan välja att ha högre effekt på natten då inte så mycket elektronik används och lägre effekt under dagen då förbrukningen är högre.


Vad kostar det?

Lastbalansering är oftast en tilläggstjänst när du installerar din laddbox och du kan räkna med att det kostar mellan 5 000 – 10 000 kronor, beroende på installatörsföretag och förutsättningarna på plats.

Kostnaden för att installera lastblansering till din laddbox går att reducera med 50% genom att nyttja avdraget för grön teknik. Ett fåtal modeller på marknaden har en inbyggd dynamisk lastbalansering. Detta innebär att du inte behöver betala extra för att få tillgång till funktionen, dock är enheten i sig något dyrare än genomsnittet.


Installation av lastbalansering

Vanligtvis installeras lastbalansering genom att först montera en extra energimätare intill husets inkommande elcentral. Därefter ansluts laddboxen och elcentralen med en ethernetkabel, vilket möjliggör att dessa kan prata med varann med hjälp utav modbus kommunikation.

Själva installationen kräver inga större ingrepp på fastigheten annat än eventuell kabeldragning och uppsättningen av energimätare på vägg.


Laddboxar med lastbalansering

Om du vill skaffa en laddbox med lastbalansering måste du skaffa en modell som är kompatibel med tekniken som krävs för att lastbalansera, vilket inte alla laddare har i dagsläget. Nedan kan du läsa om populära laddboxar som går att installera med lastbalansering:

  • Zaptec Go7 985 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Charge Amps Halo7 980 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Charge Amps Aura14 989 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Garo Entity Pro13 295 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Garo Entity Compact – 9 980 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Charge Amps Dawn – 9 789 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Defa Power8 975 kr inklusive lastbalansering och installation.
  • Amina S 7 485 kr inklusive lastbalansering och installation. 
  • Easee Charge Lite6 989 kr inklusive lastbalansering och installation. 

Laddboxar med inbyggd lastbalansering

Det finns också laddboxar med lastbalansering inbyggt, vilket innebär att du slipper betala tilläggskostnaden för att installera lastbalansering i ditt hus.

En laddbox med inbyggd lastbalansering är något dyrare än en vanlig modell och nedan kan du läsa mer om 2 kända modeller som säljs på den svenska marknaden:


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får kopplat till laddboxar med lastbalansering.

Får man 50% avdrag även på kostnaden för lastbalansering?

Ja, du kan nyttja 50% avdrag även på kostnaden för att installera lastbalansering till din laddbox. Så länge du beställer laddare och installation från samma företag har du rätt att nyttja det gröna avdraget även på tillbehör som exempelvis laddkablar, kabelhållare och lastbalansering.

Måste jag ha lastbalansering till min laddbox?

Nej, det är inget måste att ha lastbalansering till din laddbox. Däremot kan det vara en bra idé då det också är ett sätt att framtidssäkra din elbilsladdare. Om du längre fram skaffar en elbil med högre laddeffekt än den du har idag kan du gå upp i effekt utan problem tack vare lastbalanseringen.

När behövs lastbalansering till min laddbox?

Lastbalansering behövs till din laddbox när du har stora förbrukare av el utöver elbilsladdningen. Många installatörer rekommenderar att lägga till lastbalansering när säkringen är mindre än 32A. Om du är osäker på om du behöver det eller inte är det bra om du rådgör detta med företaget du tänkt anlita.

Vad betyder effektvakt?

Effektvakt är ett annat ord för lastbalansering, det vill säga den funktion som ser till att laddboxens elförbrukning justeras för att inte överbelasta elsystemet. En effektvakt kan användas även i hem utan laddboxar, exempelvis i fastigheter där problem med överbelastning av huvudsäkringen är återkommande.

Finns det olika modeller på lastbalanserare till laddboxar?

Det finns olika modeller på lastbalanserare till laddboxar, men oftast är de endast kompatibla med tillverkarens egna produkter. Exempel på kända lastbalanserare är: Amp Guard (Charge Amps), Easee Equalizer (Easee) och Enegic (Fristående).

Kan lastbalansering påverka hur snabbt min elbil laddas?

Ja, lastbalansering påverkar hur snabbt din elbil laddas då den begränsar laddhastigheten ifall ditt hushåll behöver elektriciteten mer än elbilen. Det ses i regen som ett irritationsmoment att bilen laddas långsammare ibland, men att proppen går är ännu värre.

Har alla laddboxar stöd för lastbalansering?

Nej, alla laddboxar har inte stöd för lastbalansering, men de flesta är förberedda för det. Det vanligaste är att lastbalansering går att välja till som tillval, men det finns också laddboxar med inbyggd lastbalansering.

Kan jag spara pengar genom att skaffa lastbalansering?

Ja, det kan du göra tack vare att du i normalfallet slipper uppgradera huvudsäkringen. Lastbalanseringen ser generellt till att du klarar dig på den huvudsäkring du redan har genom att analysera realtidsanvändningen av el i ditt hushåll. Att uppgradera huvudsäkringen kostar normalt från ca 1 500 kr/år.