Om du planerar ett inköp utav en laddbox har du säkert stött på termen lastbalansering. Men vad betyder det egentligen och är det värt att installera det? Häng med i denna guide så lär vi dig allt du behöver veta!
Lastbalansering är en funktion som gör att laddboxens strömförbrukning anpassas till den övriga förbrukningen i fastigheten, med syftet att inte överbelasta huvudsäkringen. Med lastbalansering behöver du alltså inte oroa dig för att en propp ska gå när du laddar din elbil.
De allra flesta villahushåll i Sverige är säkrade upp till 25 ampere och detta räcker gott och väl för att ge ström till exempelvis diskmaskin, kylskåp, TV-apparater och all annan form av hemelektronik som man kan tänkas använda.
En elbilsladdare med effekten 3.7kW kräver cirka 16A, vilket innebär att det endast finns 9A kvar för resten utav fastigheten att använda.
I det fall att övrig elektronik i hemmet kräver mer än 9A, samtidigt som du laddar din elbil, kommer laddboxens effekt automatiskt att gå ned för att motverka att huvudsäkringen överbelastas.
Det finns i dagsläget 3 olika typer utav lastbalansering och nedan kan du läsa mer om vad som skiljer dem åt.
Detta är den typ utav balansering som främst används i privathushåll och anpassar laddboxens effekt utefter hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. Genom att alltid anpassa sig utefter hur den övriga förbrukningen i fastigheten ser ut säkerställer dynamisk lastbalansering att huvudsäkringen aldrig överbelastas.
Statisk lastbalansering används på platser där man har flertalet laddstationer installerade, exempelvis på publika laddstationer eller intill bostadsrättsföreningar som har laddstolpar.
Detta innebär att varje laddstolpe tilldelats en maxeffekt som inte går att överskrida, vilket gör att alla som vill kan ladda sin elbil utan att huvudsäkringen för laddstationen behöver överbelastas.
I vissa laddboxar kan du själv ställa in effekten via en tillhörande app. Detta innebär att du exempelvis kan välja att ha högre effekt på natten då inte så mycket elektronik används och lägre effekt under dagen då förbrukningen är högre.
Lastbalansering är oftast en tilläggstjänst när du installerar din laddbox och du kan räkna med att det kostar mellan 5 000 – 10 000 kronor, beroende på installatörsföretag och förutsättningarna på plats.
Kostnaden för att installera lastblansering till din laddbox går att reducera med 50% genom att nyttja avdraget för grön teknik. Ett fåtal modeller på marknaden har en inbyggd dynamisk lastbalansering. Detta innebär att du inte behöver betala extra för att få tillgång till funktionen, dock är enheten i sig något dyrare än genomsnittet.
Vanligtvis installeras lastbalansering genom att först montera en extra energimätare intill husets inkommande elcentral. Därefter ansluts laddboxen och elcentralen med en ethernetkabel, vilket möjliggör att dessa kan prata med varann med hjälp utav modbus kommunikation.
Själva installationen kräver inga större ingrepp på fastigheten annat än eventuell kabeldragning och uppsättningen av energimätare på vägg.
Om du vill skaffa en laddbox med lastbalansering måste du skaffa en modell som är kompatibel med tekniken som krävs för att lastbalansera, vilket inte alla laddare har i dagsläget. Nedan kan du läsa om populära laddboxar som går att installera med lastbalansering:
Det finns också laddboxar med lastbalansering inbyggt, vilket innebär att du slipper betala tilläggskostnaden för att installera lastbalansering i ditt hus.
En laddbox med inbyggd lastbalansering är något dyrare än en vanlig modell och nedan kan du läsa mer om 2 kända modeller som säljs på den svenska marknaden:
Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får kopplat till laddboxar med lastbalansering.
Laddningsbox.se är en helt självständig reklamfinansierad informationsportal. Flera av de erbjudanden som visas på hemsidan erhåller vi ersättning för.
2022 © HyperPalace AB - Org nr: 559222-0999. Drottninggatan 86, 111 36 Stockholm