lastbalansering

Allt om lastbalansering till din laddbox

Om du planerar ett inköp utav en laddbox har du säkert stött på termen lastbalansering. Men vad betyder det egentligen och är det värt att installera det? Häng med i denna guide så lär vi dig allt du behöver veta!

Artikelöversikt

Vad betyder lastbalansering?

Lastbalansering är en funktion som gör att laddboxens strömförbrukning anpassas till den övriga förbrukningen i fastigheten, med syftet att inte överbelasta huvudsäkringen. Med lastbalansering behöver du alltså inte oroa dig för att en propp ska gå när du laddar din elbil.

Så fungerar det

De allra flesta villahushåll i Sverige är säkrade upp till 25 ampere och detta räcker gott och väl för att ge ström till exempelvis diskmaskin, kylskåp, TV-apparater och all annan form av hemelektronik som man kan tänkas använda.

En elbilsladdare med effekten 3.7kW kräver cirka 16A, vilket innebär att det endast finns 9A kvar för resten utav fastigheten att använda.

I det fall att övrig elektronik i hemmet kräver mer än 9A, samtidigt som du laddar din elbil, kommer laddboxens effekt automatiskt att gå ned för att motverka att huvudsäkringen överbelastas.


Olika typer utav lastbalansering

Det finns i dagsläget 2 olika typer utav lastbalansering och nedan kan du läsa mer om vad som skiljer dem åt.

Dynamisk lastbalansering

Detta är den typ utav balansering som används i privathushåll och anpassar laddboxens effekt utefter hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. Genom att alltid anpassa sig utefter hur den övriga förbrukningen i fastigheten ser ut säkerställer dynamisk lastbalansering att huvudsäkringen aldrig överbelastas.

Statisk lastbalansering

Statisk lastbalansering används på platser där man har flertalet laddstationer installerade, exempelvis på publika laddstationer eller intill bostadsrättsföreningar.

Detta innebär att varje laddstolpe tilldelats en maxeffekt som inte går att överskrida, vilket gör att alla som vill kan ladda sin elbil utan att huvudsäkringen för laddstationen behöver överbelastas.

Manuell lastbalansering

I vissa laddboxar kan du själv ställa in effekten via en tillhörande app. Detta innebär att du exempelvis kan välja att ha högre effekt på natten då inte så mycket elektronik används och lägre effekt under dagen då förbrukningen är högre.


Vad kostar det?

Lastbalansering är oftast en tilläggstjänst när du installerar din laddbox och du kan räkna med att det kostar mellan 5 000 – 10 000 kronor, beroende på installatörsföretag och förutsättningarna på plats.

Ett fåtal modeller på marknaden har en inbyggd dynamisk lastbalansering. Detta innebär att du inte behöver betala extra för att få tillgång till funktionen, dock är enheten i sig något dyrare än genomsnittet.


Installation av lastbalansering

Vanligtvis installeras lastbalansering genom att först montera en extra energimätare intill husets inkommande elcentral. Därefter ansluts laddboxen och elcentralen med en ethernetkabel, vilket möjliggör att dessa kan prata med varann med hjälp utav modbus kommunikation

Själva installationen kräver inga större ingrepp på fastigheten annat än eventuell kabeldragning och uppsättningen av energimätare på vägg.


Laddboxar med inbyggd lastbalansering

Det finns också laddboxar med lastbalansering inbyggt, vilket innebär att du slipper betala tilläggskostnaden för att installera lastbalansering i ditt hus.

En laddbox med inbyggd lastbalansering är något dyrare än en vanlig modell och nedan kan du läsa mer om 2 kända modeller som säljs på den svenska marknaden: 


Vad betyder effektvakt?

Effektvakt är ett annat ord för lastbalansering, det vill säga den funktion som ser till att laddboxens elförbrukning justeras för att inte överbelasta elsystemet.

En effektvakt kan användas även i hem utan laddboxar, exempelvis i fastigheter där problem med överbelastning av huvudsäkringen är återkommande.