laddbox bäst i test

Bästa laddboxen till din elbil

Är du på jakt efter den bästa laddboxen till din elbil? Vi har testat de främsta modellerna på marknaden för att komma fram till vilken laddbox som är bäst i test.

Vilken laddbox är bäst i test?

Av de laddboxar som finns idag är Zaptec Go bäst i test år 2023. Det är den bästa laddboxen eftersom att den går att installera på hög effekt (22 kW) och har en egen app du kan styra laddningen med. Zaptec Go är dessutom kompatibel med alla typer av elbilar & laddhybrider.

Man kan köpa en Zaptec Go inklusive installation för 6479 kr online hos den rikstäckande installatören Evify.

LÄS MER PÅ EVIFY.SE

Topp 5 bästa laddboxar just nu

Osäker på vilken laddbox som är bäst för dig?

Få hjälp utav en expert. Lämna dina kontaktuppgifter nedan, så kontaktar vår installatörspartner Evify dig för en kostnadsfri konsultation.

  I samarbete med

  Zaptec Go

  Zaptec Go test

  Zaptec Go passar alla elbilar och laddhybrider då den stödjer laddkablar av både typ 1 och typ 2. Enheten tillhör den nya generationens laddboxar och är tillverkad i vårt grannland Norge. Den är också ett utav de billigare alternativen, så om pris är viktigt för dig kan detta vara en bra laddbox att välja.

  Enheten har en inbyggd appanslutning och tillsammans med automatiska uppdateringar blir enheten med tiden bättre och bättre. Allt eftersom att ny mjukvara släpps av tillverkaren uppdateras laddboxen automatiskt.

  Vad som chockade oss med Zaptec Go var dess storlek, den är verkligen väldigt liten. Men trots detta är den kraftfull, vilket gör den till en elbilsladdare du kan räkna med kommer att tillgodose dina behov många år framöver.

  Fördelar

  • Liten & robust design.
  • Mjukvaran i laddboxen uppdateras med tiden.
  • Finns i 6 olika färger.
  • Maxeffekt på 22 kW.

  Nackdelar

  • Zaptec erbjuder ingen egen teknik för lastbalansering.
  Snabbfakta om Zaptec Go
  Pris inkl. installation: 6479 kr
  Maximal laddeffekt: 22 kW
  Ställbar effekt: Ja
  Kompatibel med ladduttag: Typ 1 & Typ 2
  Uppkoppling mot molnfunktion: Ja, via app
  Produktgaranti: 5 år
  Tillverkningsland: Norge
  Godkänd för 50% avdrag: Ja
  LÄS MER PÅ EVIFY.SE

  Charge Amps Halo

  Charge Amps Halo test

  Charge Amps Halo är en svensktillverkad laddbox med en maximal laddeffekt på 11 kW. Modellen är en storsäljare i Sverige och har en futuristisk och diskret design.

  Den är robust, kraftfull och passar perfekt för laddning i privata hushåll. Den har en unik design och innehar flera smarta funktioner såsom smart molntjänst som möjliggör fjärrstyrning, schemaläggning samt en RFID-läsare.

  När vi testade Charge Amps Halo upplevde vi att designen kändes något klumpig och stor, men detta är sjävklart en smaksak. Det är en bra laddbox som passar för de allra flesta privata hushåll med en elbil eller laddhybrid.

  Fördelar

  • Kabel på 7.5 meter ingår.
  • Unik & minimalistisk design.
  • Tillverkad i Sverige.

  Nackdelar

  • Effekt begränsad till 11 kW.
  • Stödjer inte ladduttag typ 1.
  Snabbfakta om Charge Amps Halo
  Pris inkl. installation: 7715 kr
  Maximal laddeffekt: 11 kW
  Ställbar effekt: Ja
  Kompatibel med ladduttag: Typ 2
  Uppkoppling mot molnfunktion: Ja, via Wifi
  Produktgaranti: 3 år
  Tillverkningsland: Sverige
  Godkänd för 50% avdrag: Ja
  LÄS MER PÅ EVIFY.SE

  Charge Amps Aura

  Charge Amps Aura test

  Charge Amps Aura är en laddbox som har dubbla uttag med en toppeffekt på hela två gånger 22 kW. För dig som redan har eller planerar att köpa fler laddningsbara bilar till ditt hushåll är detta en väldigt bra laddbox.

  Modellen är tillverkad i återvunnen aluminium och har en snygg och minimalistisk design. Tack vare att den inte har en fast kabel är den kompatibel med ladduttag av både typ 1 och typ 2.

  Vad som verkligen sticker ut med Charge Amps Aura gentemot de andra laddarna i detta test är dess storlek. Den är väldigt stor och väger ganska mycket (10 kg). Detta är dock inte förvånande, med tanke på att det är en laddare med två uttag.

  Fördelar

  • Kan ladda 2 elbilar samtidigt.
  • Hög maxeffekt på 2 x 22 kW.
  • Tillverkad i återvunnen aluminium.

  Nackdelar

  • Inte prisvärd om du bara ska ladda 1 elbil.
  • Väldigt stor i jämförelse med andra laddare.
  Snabbfakta om Charge Amps Aura
  Pris inkl. installation: 13 946 kr
  Maximal laddeffekt: 2 x 22 kW
  Ställbar effekt: Ja
  Kompatibel med ladduttag: Typ 1 & Typ 2
  Uppkoppling mot molnfunktion: Ja, via app
  Produktgaranti: 3 år
  Tillverkningsland: Sverige
  Godkänd för 50% avdrag: Ja
  LÄS MER PÅ EVIFY.SE

  Garo GLB

  Garo GLB test

  Garo GLB är en mycket effektiv laddbox som passar de allra flesta hushåll och fastigheter. Enheten har Wi-Fi uppkoppling och därmed tillkommer en rad smarta funktioner såsom schemaläggning av laddning och översikt av din elförbrukning.

  Detta är en lite mer robust modell som passar väl i privata hushåll, men även för bostadsrättsföreningar och offentliga laddplatser.

  Garo GLB är en bra laddbox, men det är en nackdel att den inte har någon egen app som man kan styra den med, detta görs istället via webbläsaren. Med den blygsamma produktagarantin på 1 år sticker den också ut, med tanke på att många konkurrenter erbjuder en garanti på 3 år och uppåt.

  Fördelar

  • Stödjer ladduttag typ 1 & 2.
  • Tillverkad i Sverige.

  Nackdelar

  • Produktagarantin är endast 1 år.
  • Har ej egen app.
  Snabbfakta om Garo GLB
  Pris inkl. installation: 10 032 kr
  Maximal laddeffekt: 22 kW
  Ställbar effekt: Ja
  Kompatibel med ladduttag: Typ 1 & Typ 2
  Uppkoppling mot molnfunktion: Ja, via Wifi
  Produktgaranti: 1 år
  Tillverkningsland: Sverige
  Godkänd för 50% avdrag: Ja
  LÄS MER PÅ EVIFY.SE

  Vänligen notera att Easee Home för tillfället har belagts med försäljningsförbud i Sverige.

  Easee Home

  Easee home test

  Easee Home är en bästsäljare på den svenska marknaden. Det är en av de mindre laddboxarna vilket gör den relativt diskret och enkel att hitta en lämplig installationsplats till.

  Denna laddbox har en rad avancerade funktioner inbyggda, vilket gör denna idealisk för dig som är ute efter de smarta funktionerna. Det finns både en smart start-stopp funktion, RFID-tagg, låsfunktion för kabel men också ställbar effekt.

  Vi upplevde att Easee var väldigt smidig att använda, speciellt med den tillhörande appen som du kan ladda ned till både iOS och Android. Ett stort plus är också det låga priset, vilket inte alls märks av när det kommer till kvalitét.

  Fördelar

  • Lågt pris trots hög kvalitét.
  • Fjärrstyrning genom egen app.
  • Hög maxeffekt på 22 kW.
  • Finns i 5 olika färger.
  • Snygg & diskret design.

  Nackdelar

  • Något plastigt ytterhölje.
  Snabbfakta om Easee Home
  Pris inkl. installation: 7715 kr
  Maximal laddeffekt: 22 kW
  Ställbar effekt: Ja
  Kompatibel med ladduttag: Typ 1 & Typ 2
  Uppkoppling mot molnfunktion: Ja, via app
  Produktgaranti: 5 år
  Tillverkningsland: Norge
  Godkänd för 50% avdrag: Ja

  Hur väljer man den bästa laddboxen?

  Att välja den bästa laddboxen för dig och din elbil är viktigt för att du ska bli nöjd med ditt köp, men såklart också för att laddningen ska bli så enkel och effektiv som möjligt. Vilken som är den rätta laddboxen för dig och din elbil avgörs av flertalet faktorer.

  Nedan har vi listat 6 punkter du behöver vara klar över när du väljer elbilsladdare:

  1. Effekten

  Laddboxar har olika effekt vilket mäts i kW (kilowatt). Vilken effekt du ska välja på din laddbox beror på din hur mycket din elbil klarar av att ta emot samt din huvudsäkring. En laddbox på 3.7 kW använder 16A och passar bra för de allra flesta.

  De vanligaste villasäkringarna är 20A eller 25A vilket medför att laddboxen kan användas utan problem. Kolla för säkerhets skull upp din huvudsäkring.

  2. Priset

  Priset på laddboxar skiljer sig stort. Hos oss listar vi laddboxar med pris från 6.990 till 23.290 kr. Det som gör att priser skiljer sig är dels designen, smarta funktioner och hur många uttag du behöver.

  3. Antal uttag

  Har du bara en elbil räcker det förmodligen med ett uttag. Men har ni flera elbilar i hushållet kan en laddbox med två uttag vara aktuellt, på det sättet kan ni ladda båda bilarna samtidigt.

  4. Lastbalansering eller inte

  En laddbox med lastbalansering är en extra åtgärd för att skydda elsystemet i ditt hem. Om du har mycket energikrävande utrustning hemma kommer laddaren att anpassa sin elförbrukning efter detta, så att du inte riskerar att överbelasta din huvudsäkring.

  Lastbalansering är ofta ett tilläggsval när du installerar en laddbox, men det finns även modeller som har funktionen inbyggd.

  5. Design

  Laddboxarna som finns på marknaden har olika design. Vissa enheter har mer fokus på funktionalitet medan vissa också fokuserar mycket på designen. Är det viktigt för dig att laddboxen har en snygg design, något som passar in perfekt på din garageuppfart? Titta då först på bilder och jämför olika laddboxars utseende.

  6. Smarta funktioner

  Dagens laddboxar är väldigt moderna och många är utrustade med smarta funktioner som underlättar laddningen. Det kan exempelvis vara laddning när elen är som billigast, Wi-Fi och molnfunktioner. En annan smart funktion är RFID-tagg som skyddar dig mot intrång.


  Så har vi utsett vilken laddbox som är bäst

  För att komma fram till vilken laddbox som är den bästa i vårt test har vi tittat på flertalet faktorer så som:

  • Produktgaranti. Hur lång produktagaranti tillverkaren lämnar på sin produkt har påverkat resultatet. För laddboxarna i detta test varierar garantin mellan 1 till hela 5 år.
  • Rapporterade problem. Genom våra samarbetspartners i branschen har vi fått insikter i vilka modeller som har få rapporterade problem och supportärenden efter utförd installation.
  • Kostnad. Även kostnaden har varit en stor faktor att ta hänsyn till. I detta test har vi sett över modeller i olika prisklasser.
  • Funktioner. Förutom att kunna ladda elbilen har dagens laddboxar ofta egen 4G-uppkoppling vilket tillåter fjärrstyrning och en mängd tillhörande funktioner.
  • Utseende & storlek. En annan viktig faktor i testet har varit laddboxarnas utseende, men även storleken.
  • Kompatibilitet. Att laddboxen är kompatibel med alla typer av elbilar och laddhybrider är också en faktor.

  Vanliga frågor

  Vilken laddbox ska man välja?

  Man bör välja en laddbox som passar huvudsäkringen i huset och som är kompatibel med den laddhybrid eller elbil man vill ladda. Vi rekommenderar att välja en laddbox med så hög laddeffekt som möjligt, så att man inte behöver byta laddare om man köper en elbil med högre laddkapacitet i framtiden.

  Är det bäst att ha en laddbox med eller utan lastbalansering?

  Det är oftast bäst att ha lastbalansering till sin laddbox, detta eftersom att du då undviker framtida problem kopplat till överbelastning av elsystemet i ditt hus. Lastbalansering framtidssäkrar också din elbilsladdning, vilket innebär att du utan problem kan gå upp i effekt vid behov.

  Är dyra laddboxar alltid de bästa?

  De dyra laddboxarna behöver nödvändigtvis inte vara de bästa, i vissa fall tvärtom. Ett exempel på detta är vår testvinnare Zaptec Go, som är en utav de modeller med lägst pris på marknaden just nu.