laddbox med dubbla uttag

Allt om laddbox med dubbla uttag

Är en laddbox med dubbla uttag verkligen en bra investering eller finns det andra alternativ?

Mängden laddboxar på marknaden blir idag allt fler. Fler varumärken dyker upp och allt fler installationsföretag erbjuder ett större utbud. Idag finns flera alternativ till den traditionella modeller, däribland laddbox med dubbla uttag.

Beställ laddbox med dubbla uttag online & få 50% avdrag

TILL EVIFY.SE

Laddboxar med dubbla uttag

I dagsläget finns det 3 laddboxar med dubbla uttag att välja emellan på den svenska marknaden. Nedan kan du se vilka modeller det gäller och vad de kostar exklusive installation, före avdraget på 50% för laddboxar.

Modell: Charge Amps Aura Cirkapris: 23 290 kr exkl. installation
Modell: Garo Twin Cirkapris: 25 700 kr exkl. installation
Modell: CTEK Chargestorm Connected Cirkapris: 29 900 kr exkl. installation
Se alla laddboxar

När kan en laddbox med två uttag vara bra?

En laddbox med två uttag gör det möjligt att ladda upp till två eldrivna fordon på samma gång vilket på många sätt sparar tid och gör elbilen till ett mer bekvämt val för många familjer.

Har familjen investerat i flera elbilar, ska företaget bli mer klimatvänligt eller bor du kanske i ett flerfamiljshus som idag saknar ladduttag för el och hybridbilar? Då kan en laddbox med dubbla laddkontakter vara den bästa lösningen.

Inte alltid nödvändigt med dubbla uttag

Ibland är viljan av att ha dubbla uttag faktiskt större än själva behovet. Idag investerar allt fler familjer i el- och hybridbilar men faktum är att alla bilar i en familj ofta inte används samtidigt. En bil kanske snarare fungerar som en extra bil som inte körs lika ofta och vice versa.

Har man dessutom en hybrid och en elbil har inte heller hybridbilen lika stort behov att laddas i lika stor grad som renodlade elbilar eftersom hybridbilen också kan köras på annat drivmedel.

Många familjer har alltså inte alltid behovet av att ladda båda bilar samtidigt varje dag och därför är kanske inte dubbla uttag på laddboxen ett måste.

Att ha två eldrivna fordon och ett uttag kräver dock mer planering när det kommer till laddning. Med en laddbox finns också bara en laddkabel som ofta inte är så lång vilket i sin tur kräver att man då behöver flytta bilar och planera laddningen mer.


Vad kostar en laddbox med dubbla uttag?

En laddbox med dubbla uttag är generellt dubbelt så dyr som en modell med ett uttag. Man får räkna med att betala runt 25 000 kronor exklusive installation, enbart för laddaren.

Även om en laddbox med dubbla uttag på många sätt är mer bekvämt för en familj eller ett företag med flera hybrid- eller elbilar så är det också många gånger en större investering.


Ladda två bilar samtidigt – Dessa alternativ finns

Om man som familj eller företag har flera el- eller hybridbilar som man vill kunna ladda samtidigt finns det egentligen två lösningar. Antingen att investera i en laddbox med två uttag eller att köpa två laddboxar med ett uttag vardera.

Att köpa två individuella laddboxar är helt klart ett tänkbart alternativ. Eftersom priset ofta blir det samma eller till och med lägre kan faktiskt två enskilda enheter också vara ett mer bekvämt val.

Att två enskilda elbilsladdare kan vara mer bekvämt har med det praktiska att göra. Laddkabeln är ofta olika lång på en laddbox med dubbla uttag vilket många gånger kan göra parkeringssituationen något krånglig.

Med två enskilda uttag har var bil sin station vilket många gånger sparar yta och gör laddningen mer bekväm.


Fördelar & nackdelar

Som med så mycket annat finns det alltså både för- och nackdelar med att investera i en laddningsbox med två uttag. Vi summerar nedan.

Fördelar

  • Det är en bra investering inför framtiden eftersom vi går mot en mer klimatvänlig värld och allt fler bilar kommer vara drivna på el. Att investera i en laddbox med två uttag är alltså att vara mer förberedd.
  • Har man fler än en elbil i hushållet eller på företaget kan en laddningsbox med två ingångar vara mer praktiskt.

Nackdelar

  • En laddningsbox med två uttag är mycket dyrare.
  • Att installera två individuella laddboxar kostar ungefär lika mycket.

Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får om laddboxar med dubbla uttag.

Går det lika snabbt att ladda upp bilen på en laddbox med dubbla uttag?

Ja. Laddboxar utrustade med dubbla uttag har samma kapacitet som vanliga individuella ladduttag.

Är utbudet lika stort för dubbla uttag på laddboxar?

Nej, marknaden för dubbla uttag på laddboxar är ännu inte lika stor som för traditionella, enkla laddboxar.

Varför har publika laddstationer ofta dubbla uttag?

Dubbla uttag är ofta en mer praktisk lösning om man vill kunna ladda flera bilar som står parkerade på bredden vilket ofta är fallet på publika laddstationer.