laddbox hybrid

Laddbox till hybrid

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska köpa en laddbox till din hybrid.


Vilken laddbox ska man välja till en hybrid?

När du ska välja laddbox till din laddhybrid behöver du säkerställa bilens ombordskapacitet men också vilket ladduttag din hybrid har. Nedan går vi igenom i detalj hur du går tillväga.

1. Vilket ladduttag har din plug-in hybrid?

Plug-in hybrider kommer med olika ladduttag. Antingen ladduttag Typ 1 eller Typ 2. Den nya Europeiska standarden är Typ 2 vilket gör att de allra flesta laddhybriderna kommer med detta uttag. Men det är ändå viktigt att du säkerställer vilket uttag din bil har för att inte riskera att installera en laddbox som inte är kompatibel med din bil.

Du kan ta reda på vilket ladduttag din elbil har genom att titta i produktbeskrivningen, i manualen eller genom att söka på nätet. Du kan också öppna laddluckan på din bil och titta hur kontakten ser ut. Typ 1-kontakten är helt rund medan Typ 2-kontakten har en platt ovansida. För en mer detaljerad guide, se gärna vår sida om olika ladduttag till elbilar.

1. Vilken ombordskapacitet har din plug-in hybrid?

Ombordskapacitet är laddningseffekten som batteriet på bilen är kapabelt att ta emot. Kapaciteten består av två element; dels antalet faser elbilen kan laddas med men också taket för maxladdningseffekten batteriet kan ta emot.

Du kan alltid köpa en laddbox med högre maxladdningseffekt än din hybrid, däremot begränsas bilens ombordskapacitet hur hög effekt den kan laddas på.


Vad är skillnaden på en laddhybrid och en elbil?

Elbilen drivs enbart av en elmotor och släpper inte ut någon koldioxid. Laddhybriden tar däremot hjälp av sin förbränningsmotor för att driva bilen och drivs ofta på el på lägre hastigheter.

Gemensamt för elbilar och laddhybrider är alltså att de båda har ett batteri som kan driva bilen för att minska bilens avgasutsläpp. Det som skiljer de två åt är huruvida bilen har en förbränningsmotor eller inte.

  • Elbil: Drivs av en elmotor och laddas med ström från laddbox eller laddstation. En ren elbil har noll avgasutsläpp. Räckvidden är förhållandevis lång. Det finns elbilar som har upp till 50 – 60 mil räckvidd eller ännu längre.
  • Laddhybrid: En laddhybrid kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström från laddbox eller laddstation. Tar batteriet slut kommer förbränningsmotorn ta vid. Laddhybriden laddas alltså både med ström och traditionellt drivmedel.

Vad kostar det att ladda en hybrid?

Vad det kostar att ladda en hybrid avgörs av elpriset och hur stort batteri bilen har. Det ungefärliga elpriset för en villa låg enligt Energimarknadsbyrån 2021 på 1,75 kronor per kWh. För att ta reda på priset för att ladda sin hybrid fullt kan man räkna elpriset per kWh och multiplicera med batterikapaciteten på bilen.

Nedan kan du se exempel på vad det kostar att ladda olika plug-in hybrider:

Porsche Cayenne 31 kr
Toyota RAV4 31 kr
Kia Ceed 15 kr
Mitsubishi Outlander PHEV 24 kr
Kia Optima 19 kr

Hur lång tid tar det att ladda en hybrid?

Hur lång tid det tar att ladda en plug-in hybrid beror på ett flertal faktorer, exempelvis bilmodell men även vilken effekt din laddbox har. Här nedanför ger vi dig en indikation på hur lång tid det tar att ladda 5 populära laddhybrider med laddboxen Zaptec Go från 0-100%.

Porsche Cayenne 4 timmar  50 minuter
Toyota RAV4 2 timmar 26 minuter
Kia Ceed 2 timmar 29 minuter
Mitsubishi Outlander PHEV 3 timmar 14 minuter
Kia Optima 3 timmar 1 minut

Därför ska du inte ladda din hybrid i ett vanligt vägguttag

Vanliga vägguttag är inte dimensionerade för att klara av den värmeutveckling som kan uppstå när uttaget belastas med för hög effekt under lång tid.

Att ladda din hybrid i det vanliga uttaget innebär alltså en brandrisk. Istället bör du installera en laddbox hemma för att kunna ladda din hybrid säkert. Dessutom går det mycket snabbare att ladda via en laddningsbox istället för via vägguttaget.

Läs mer: Laddhybrid eller elbil – Vad ska du välja? 


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddboxar till hybrider.

Måste man ha laddbox till en plug-in hybrid?

Det är inget måste att ha en laddbox till en plug-in hybrid, men det är bättre än att ladda i det vanliga eluttaget. Med en laddbox kan du ladda din hybrid både snabbare och säkrare.

Får man avdrag på laddbox till hybrid?

När du köper en laddbox inklusive installation till din hybrid har du rätt till 50% avdrag. Detta genom det så kallade Gröna Avdraget, som Skatteverket ger ut. Du behöver själv inte ansöka om avdraget, detta regleras mellan installatören och Skatteverket.

Kan jag använda samma laddbox om jag köper en elbil senare?

Så länge din laddbox för plug-in hybrid har samma ladduttag som din nya elbil kommer du kunna återanvända den. Eftersom att alla nya elbilar och hybrider använder den Europeiska standarden Typ 2 är sannolikheten hög att det kommer fungera problemfritt.

Vad kostar det att skaffa en laddbox för min plug in-hybrid?

Det kostar normalt mellan 5 000–15 000 kr att skaffa en laddbox för din plug in-hybrid. Värt att veta är att du också kan ladda elbilar med laddboxen ifall du säljer laddhybriden och skaffar en elbil.

Kan jag ladda min plug in-hybrid i en offentlig snabbladdare?

Ja, vanligtvis kan du ladda din plug in-hybrid i en offentlig snabbladdare som vanliga elbilar använder. Men du ska samtidigt tänka på att din plug in-hybrid måste ha ett batteri som fungerar tillsammans med snabbladdaren.

Vilka fördelar finns med att ha en laddbox till sin plug in-hybrid?

Viktiga fördelar är att du laddar din plug in-hybrid på ett säkrare och snabbare sätt jämfört med om du laddat din plug in-hybrid via ett vanligt vägguttag.