snabbladdare elbil

Allt du behöver veta om snabbladdare till elbil

Är du intresserad av att veta mer om snabbladdning för elbilar och hur det fungerar?

Äger du en elbil vill du förmodligen att laddningen ska gå så snabbt som möjligt. För att underlätta för elbilsägare finns det därför snabbladdare som gör att din elbil kan laddas upp på ungefär 20 minuter.

Läs vidare, för nedan kommer vi med svaren på alla dina frågor!

Vad är en snabbladdare?

En snabbladdare är en typ av elbilsladdare som förser bilen med likström istället för växelström, vilket möjliggör laddning på en mycket högre effekt än exempelvis en vanlig laddbox.

Denna typen av snabbladdare är publika och finns på olika ställen runtom i landet men främst vid snabbmatsrestauranger och bensinmackar utmed vägen.

Vad är fördelen med snabbladdning av elbil?

Fördelen med dessa snabbladdare är att det gör det möjligt att resa längre sträckor med en elbil. De allra flesta elbilsägare har en egen laddbox hemma, men ska du åka långt kommer förmodligen inte laddningen att räcka hela resan.

Då är det perfekt att kunna stanna till längs med vägen och på ungefär 20 minuter ha full laddning igen och kunna resa vidare.


Vad är skillnaden mot vanlig elbilsladdning?

Snabbladding, jämfört med vanlig elbilsladdning, har en högre spänning och strömstyrka. Det gör därmed att elbilen kan laddas mycket snabbare.

Det möjliggörs genom att snabbladdare laddar din elbil med likström (DC), istället för växelström (AC) som är den typ av ström som finns i vanliga hushåll.


Kan man installera en snabbladdare hemma?

Det är inte möjligt att installera en snabbladdare hemma. Dessa går enbart att nyttja publikt, via publika laddstationer. Detta eftersom de har en mycket högre spänning och strömstyrka jämfört med de laddstationer du kan ha hemma för privat bruk.

Att ha tillgång till likström i privata hushåll är ytterst ovanligt i Sverige, då elnätet leverar växelström som standard.


Vad kostar snabbladdning i Sverige?

De publika laddstationerna som erbjuder snabbladdning drivs av olika operatörer, som också har olika prissättning. Ett normalt pris för snabbladdning ligger på omkring 3.50 till 6 kronor per kilowattimme (kWh).

Ibland tillkommer också en traditionell parkeringsavgift om snabbladdaren finns placerad på en parkering.

Du kan också bli erbjuden rabatt om du har en viss bilmodell eller om du har ett medlemskap i form av exempelvis ett laddkort.


Hur lång tid tar det att ladda elbilen med en snabbladdare?

Olika elbilar tar olika lång tid att snabbladda, men generellt sett tar det mellan 25-35 minuter. Hur snabbt du kan ladda upp din elbil beror på vilken effekt den kan ta emot.

Normalt kan de flesta elbilarna på marknaden idag ta emot en effekt på mellan 100 till 250 kW i likström (DC).

Elbilar med mindre batterier har generellt en lägre maximal laddningseffekt medan elbilar med större batterier kan hantera en högre laddningseffekt.

Nedan kan du se exempel på hur lång tid det tar snabbladda olika elbilar 0-100%:

Tesla Model 3 (250 kW, DC) 23 minuter
Polestar 2 (151 kW, DC) 32 minuter
Honda E (56 kW, DC) 36 minuter
Volvo XC40 Recharge (151 kW, DC) 32 minuter
Skoda Enyaq iV 80 (126 kW, DC) 34 minuter
Porsche Taycan 4S (225 kW, DC) 21 minuter
Audi Q4 e-tron 35 (100 kW, DC) 30 minuter

Det finns också andra attribut som påverkar hur snabbt din bil kan ladda, såsom väder och batteriets temperatur. Är batteriet nedkylt kommer det ladda långsammare jämfört med om batteriet är uppvärmt.

Om du stannar utmed vägen under en pågående resa brukar batteriet dock vara uppvärmt eftersom du då redan kört bilen. Dessutom laddar ett batteri som nästan är tomt snabbare än ett batteri som är närmare full laddning.

Hur vet jag om min elbil kan snabbladdas?

För att ta reda på om din elbil kan snabbladdas ska du se över modellens maximala laddeffekt (DC). Detta anger vilken maxeffekt i likström den klarar av att ta emot. I dagens läge kan de allra flest elbilar snabbladdas.


Hur hittar jag snabbladdningsstationer?

Många elbilar är utrustade med en funktion där de visar dig lämpliga laddstationer under din resa i det inbyggda navigationssystemet. Du kan i navigationssystemet knappa in vart du ska åka någonstans och elbilen kommer på egen hand räkna ut vart du kan, och behöver, stanna för att ladda.

Saknar just din elbil denna funktionen, eller vill du planera din resa och laddning i förväg? Då finns det en hel del appar på marknaden som hjälper till med detta.

Exempelvis finns tjänsten ChargeFinder som har samlat Sveriges alla snabbladdare och laddningsstationer i en och samma app. I appen kan du bland annat se:

  • Vilken operatör som står för snabbladdaren
  • Hur du gör för att ladda (exempelvis om du behöver vara medlem)
  • Vad det kostar att snabbladda

Du kan dessutom välja att filtrera för att enbart se snabbladdare för att inte råka stanna på en plats med vanlig laddning.


Operatörer av snabbladdare i Sverige

Det finns i dagsläget en handfull operatörer av snabbladdare i Sverige. De har alla olika prissättning och du behöver vanligtvis först ansluta dig till deras tjänst för att kunna snabbladda via deras laddstationer.

När du väl är ansluten och ska ladda din elbil sker betalningen med hjälp av speciella laddkort, brickor eller en app.

Dessa är de operatörer som erbjuder snabbladdning i Sverige just nu:

  • Cirkle K
  • Fortum Charge & Drive
  • E.ON
  • Ionity
  • Mer
  • Tesla Supercharger

Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till snabbladdning.

Finns det många snabbladdare i Sverige?

Ja. Det finns omkring 1500 publika snabbladdningsstationer i Sverige som är utplacerade på ett välplanerat sätt, både utmed större vägar men också i tätorter.

Kan jag råka snabbladda på fel effekt?

Nej, det kan du inte. Det är inga problem att ansluta en snabbladdare som har en högre effekt än vad din elbil kan ta emot. Effekten kommer att begränsas av elbilen.

Är snabbladdning dyrare än att ladda hemma?

Ja, det är det. Det är billigare att ladda hemma via sin egen laddbox jämfört med en publik snabbladdare. Däremot kan du inte snabbladda hemma och ska du resa långt kommer du behöva stanna via en publik laddstation och då kommer du förmodligen vilja ladda snabbt

Vilket ladduttag används för snabbladdning?

EU-standarden för snabbladdning är CCS-uttaget, men det finns även bilar som är utrustade med ett uttag som heter CHADeMO. Du kan läsa mer om dessa i vår artikel om olika ladduttag för elbilar.