laddkort till elbil

Allt du behöver veta om laddkort till din elbil

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska skaffa ett laddkort till elbilen.

Att välja en elbil framför en traditionell fossildriven bil är smart, inte bara för din plånbok men också för klimatet. Elbilsägandet ska vara smidigt och för att det ska vara det kräver det att du kan ladda din elbil när och var som helst. För att ladda på publika laddplatser krävs oftast ett medlemskap och ett laddkort.

Men hur fungerar egentligen laddkort och vilket ska du välja? Det och mycket mer besvarar vi nedan.

Vad är ett laddkort för elbilar?

Ett laddkort är ett plastkort eller bricka du använder för att betala din elbilsladdning på laddplatser längs vägen. För att du ska kunna ladda din elbil på publika laddstationer behöver du ha ett laddkort.

Det finns en mängd olika typer av laddkort där varje kort är bundet till en viss leverantör. Av denna anledning väljer många att ha flera laddkort eftersom det innebär mer flexibilitet då du då kan välja att ladda din elbil hos fler operatörer och laddstationer.


Vanliga betalningsmetoder

Det är fortfarande få laddstationer som accepterar vanliga betalkort som betalningsmedel när du laddar din elbil. Istället behövs andra betalningsmedel för att betala via ditt laddkort. Nedan kan du läsa mer om de allra vanligaste.

  • Laddbricka (RFID). En av de vanligare betalningsmetoderna är laddbrickan eller RFID-taggen som den också brukar kallas. En laddbricka är direkt kopplat till ditt konto vilket i sin tur innebär att kontot debiteras efter varje laddningstillfälle. För varje konto och abonnemang du har får du en egen laddbricka. Vill du kunna ladda på olika stationer behöver du flera laddbrickor.
  • App. Många operatörer erbjuder också betalning via app. I de flesta appar kan du inte bara betala utan också hitta laddstationer, starta och stoppa laddningen men också reservera stationer i förväg. De allra flesta appar går att ladda ner både från App Store och Google Play.
  • SMS. Att kunna betala via SMS är ännu inte speciellt vanligt, men det finns. Det du i så fall gör är att betala genom att skicka ett sms med laddningsnumret du laddar på och sedan läggs kostnaden automatiskt på din telefonräkning.

Operatörer som erbjuder laddkort i Sverige

Det finns som tidigare nämnt många olika operatörer att välja mellan när det kommer till laddkort i Sverige. Det vanligaste är att man inte bara använder en operatör utan flera för att få lite mer flexibilitet i vart man kan ladda sin elbil när man är på språng.


E.ON

E.ON har ett enormt stort utbud av laddstationer i landet där du även kan använda deras snabbladdare. Du som är kund och använder energi från E.ON i hemmet får dessutom rabatt på din laddning. E.ON erbjuder laddning till alla, inte bara medlemmar.

Som medlem får du dock ett bättre pris på laddningen vilket kan vara bra att känna till. Genom att ha ett laddkort från E.ON får du även tillgång till alla laddstationer från Vattenfall InCharge.

Betalningsmetod: App eller laddkort
Pris: Från 2 kr / kWh
Ansökan: https://www.eon.se

Vattenfall InCharge

Även Vattenfall InCharge har en mängd publika laddstationer i Sverige men faktum är att stationerna också går att återfinna i norra Europa.

För att kunna ladda din elbil hos Vattenfall InCharge behöver du ha ett abonnemang och betalning för laddningen sker antingen via App, laddbricka eller laddkort vilket alla ingår när du väljer ett abonnemang från Vattenfall.

Betalningsmetod: App, laddkort eller laddbricka
Pris: Se i appen
Ansökan: https://incharge.vattenfall.se

Fortum Charge & Drive

Fortum Charge & Drive har faktiskt inte bara ett av de största laddnätverken i Sverige utan även i Norden. Operatören erbjuder både snabb och semi-snabb laddning och du hittar stationerna på en mängd olika platser i landet.

När det kommer till betalning har du flera alternativ. App, laddbricka eller SMS, vilket verkligen ger en stor flexibilitet.

Betalningsmetod: App, laddbricka eller SMS
Pris: Se i appen
Ansökan: https://www.fortum.se

Mer

Mer har ett av Sveriges största nätverk med publika laddare. Faktum är att dem också erbjuder snabbladdare på de flesta stationer vilket är extra bra om du har bråttom.

När du laddar din el- eller hybridbil på en av Mer’s stationer betalar du antingen via att använda deras tillhörande app eller via laddbrickan som även den ingår i abonnemanget. Mer är en av de få operatörer som också erbjuder traditionell betalning på sina laddstationer.

Betalningsmetod: App, laddbricka eller betalkort
Pris: Se i appen
Ansökan: https://se.mer.eco/

Circle K

Som du säkert redan känner till finns Circle K på en mängd olika platser runt om i landet men vad du kanske inte visste är att de nu också utvecklar sitt egna laddnätverk på stationerna.

Hos Circle K hittar du moderna snabbladdare med en kapacitet på så mycket som 150 till 300 kW, snabbladdning deluxe med andra ord. Du betalar för din laddning via den tillhörande app du får tillgång till när ansluter dig till Circle K.

Betalningsmetod: App
Pris: Från 4.99kr / kWh
Ansökan: https://www.circlek.se


Ionity

Ionity finns på en mängd olika platser i landet och erbjuder sina kunder en ultrasnabb laddning på hela 350 kW. Faktum är att laddningsnätverket i sig ägs av flertalet biltillverkare däribland BMW, Ford, Hyundai och Mercedes.

Som ägare av någon utav modellerna får du extra bra och förmånliga priser för din laddning men nätverket är självklart öppet för alla oavsett bilmodell. Du betalar för laddningen antingen via ett laddkort eller via en QR-kod.

Betalningsmetod: Laddkort eller QR-kod
Pris: Från 8.70 kr / kWh
Ansökan: https://ionity.eu

Tesla Supercharger

För dig som äger en Tesla finns deras egna nätverk av snabbladdare med en kapacitet på hela 250 kW. Viktigt att poängtera är dock att operatören och laddstationerna alltså enbart är till för ägare av Teslas egna bilar.

Laddstationerna finns på en mängd olika platser i Sverige, framförallt kring de stora motorvägarna. Betalningen sker automatiskt i Tesla-appen.

Betalningsmetod: App
Pris: Från 3.60 kr / kWh
Ansökan: https://www.tesla.com

Hur skaffar man ett laddkort?

Att skaffa ett laddkort är enkelt. Det enda du behöver göra är att välja operatör, beställa kortet eller laddbrickan och till sist ladda ner appen för operatören om någon sådan ingår.

För vissa operatörer sammankopplar du ditt kort eller konto direkt med laddkortet, laddbrickan eller appen men för andra kan du välja att betala dina laddningar med faktura. Att beställa ett laddkort från en operatör är ofta gratis och du betalar endast för själva laddningen.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddkort för elbilar.

Vilket är det bästa laddkortet?

Vilket laddkort som är det bästa kan bara du avgöra, men ett tips är att undersöka vilka laddstationer som är närmast dig och vilka du oftast kommer besöka. Den operatör du troligen kommer besöka mest är också den du bör skaffa laddkort hos.

Vad kostar det att ladda elbilen med ett laddkort?

Priset för att ladda elbilen med laddkort varierar mellan operatörerna, men ofta betalar du per kWh (kilowattimme) där priset brukar ligga på omkring 3.5 - 8 kr per kWh. Det finns även några få publika stationer som fortfarande debiterar sina kunder per laddad minut, detta ser dock ut att vara en allt mer utgående trend.