Aiways-bil kör på en väg

Laddbox till Aiways

I denna artikel ger vi dig exempel på riktigt bra laddboxar som passar till Aiways elbilar. Vi berättar om allt ifrån prisvärda alternativ till avancerade laddboxar med dubbla ladduttag.


Se alla laddboxar

Fyra exempel på laddboxar som passar bra för Aiways

För närvarande erbjuder Aiways endast en elbilsmodell i sitt sortiment, Aiways U5. Den kommande modellen, Aiways U6, förväntas lanseras under våren 2024, även om ett exakt datum ännu inte har fastställts.

Aiways har ingen egen laddbox, men eftersom deras elbilar är utrustade med det vanliga typ 2-ladduttaget, är de kompatibla med de flesta laddboxarna på marknaden.

Nedan listar vi fyra laddboxar som är lämpliga att använda med Aiways elbilar, inklusive Aiways U5 och den kommande Aiways U6.


Alternativ 1: Zaptec GO

Zaptec Go är en pålitlig och kompakt laddbox som erbjuder snabb och effektiv laddning för elbilar, inklusive Aiways-modellerna U5 och den kommande U6.

Med sin enkla och moderna design passar den perfekt för både privata hem och offentliga laddplatser.

Zaptec Go är utrustad med smarta funktioner för fjärrövervakning och användarhantering, vilket gör den till ett bekvämt val för Aiways-ägare som letar efter en pålitlig laddningslösning.


Alternativ 2: Charge Amps Dawn

Charge Amps Dawn är en prisbelönt laddbox som kännetecknas av sin användarvänliga och intelligenta design, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en både enkel och kraftfull laddbox.

En av dess moderna funktioner är MID-mätaren, som ger användaren exakt information om elförbrukningen vid varje laddning i kilowatt.

Dessutom sparar laddaren statistik, såsom laddhistorik och elförbrukning, i molnet, vilket ger användarna tillgång till värdefull data genom en praktisk app.


Alternativ 3: Charge Amps Aura

Charge Amps Aura är en kraftfull laddbox som möjliggör laddning av två elbilar samtidigt tack vare sina dubbla uttag. Med en imponerande toppkapacitet på hela två gånger 22 kW är den idealisk både för hemmabruk och kommersiella ändamål.

Laddboxen är tillverkad av återvunnen aluminium och är designad av den erkända formgivaren Joachim Nordwall. Tack vare det utmärker sig Charge Amps Aura sig med sin stilrena estetik och hållbara konstruktion.

Laddboxens flexibilitet gör den enkel att installera på både 3-fas och 1-fas strömförsörjning och den är kompatibel med elbilar som har laddkontakt av typ 2.


Alternativ 4: Defa Power

DEFA Power är en smart, kraftfull och säker laddbox med en 6 meter lång fast kabel och en intuitiv display. Den är även utformad för att klara det svenska klimatet med temperaturer från -50 °C till +85 °C.

Med DEFA PowerSmart har användare full kontroll över elförbrukningen och kan ladda sin bil med maximal effekt till lägsta möjliga pris.

Genom att välja till lastbalanseringen DEFA Balancer till DEFA Power övervakas hemmets elförbrukning kontinuerligt, och tillgänglig kapacitet allokeras smart till laddningen av bilen, vilket möjliggör fullständig dynamisk lastbalansering.


Hur lång tid tar det att ladda en elbil från Aiways?

Att ladda en Aiways elbil hemma via en privat laddbox tar cirka 7,5 timmar, medan laddning på en publik laddstation med snabbladdare från 20 till 80 % tar ungefär 35 minuter. Observera att faktorer som väder och temperatur kan påverka laddningstiden.

Här nedan följer en mer detaljerad specifikation av laddningstider baserat på modell och laddningsmetod.

Laddning hemma via laddbox

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Aiways U5 11 kW 7 timmar, 30 minuter
Aiways U6 11 kW 7 timmar, 30 minuter

 

Laddning via publik laddstation

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Aiways U5 DC-snabbladdare (90 kW) Cirka 35 minuter (80 %)
Aiways U6 DC-snabbladdare (90 kW) Cirka 35 minuter (80 %)

Vad kostar det att ladda en Aiways-elbil?

Laddning av din Aiways elbil från 0 till 100 % hemma kostar cirka 107 kr, medan laddning via en offentlig snabbladdare vanligtvis kostar cirka 380 kr för full laddning.

Dessa priser gäller både för Aiways elbilmodellerna U5 och den kommande modellen U6.

För att beräkna ungefär hur mycket det kostar att ladda en elbil från 0 – 100 % behöver du veta bilens batterikapacitet (kWh) och multiplicera det med ditt elpris (SEK/kWh). Både Aiways modeller U5 och U6 har en batterikapacitet på 63 kWh.

Just nu ligger priset per kilowattimme (kWh) på ungefär 1,7 kronor, detta vid laddning hemma via egen laddbox. Priset per kilowattimme via en publik snabbladdstation är högre och brukar ligga på omkring 6 kr.

Nedan specificerar vi kostnaden för att ladda en elbil från Aiways, uppdelat på olika laddalternativ.

Laddning hemma via laddbox

Modell Batterikapacitet Pris (indikation)
Aiways U5 63 kWh 107 kr
Aiways U6 63 kWh 107 kr

 

Laddning via publik laddstation

Modell Batterikapacitet Pris (indikation)
Aiways U5 63 kWh 378 kr
Aiways U6 63 kWh 378 kr

 

OBS! Elpriserna varierar under dagen, främst beroende på belastningen på elnätet. Med priser som kan vara upp till 45 % lägre på natten är det fördelaktigt att ladda din elbil under dessa tider för att spara pengar och avlasta elnätet.

Laddar du bilen hemma via en AC-hemmaladdare har ditt elavtal en direkt inverkan på slutpriset för att ladda din bil. Var uppmärksam på vad du betalar per kWh och undersök om det finns möjlighet att förhandla dig till ett mer fördelaktigt elavtal.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om laddbox till elbilar från Aiways.

Vilken laddbox är bäst för Aiways?

En optimal laddbox för Aiways ska erbjuda hög kapacitet och tillförlitlig IP-klassning. Dessutom ska den vara anpassningsbar efter individuella önskemål, inklusive funktioner som wifi-anslutning och olika färgalternativ, för att passa personliga preferenser.

Vad kostar en laddbox för Aiways?

En laddbox för en Aiways-elbil kostar vanligtvis mellan 6 000 kr och 14 000 kr. Priset varierar främst beroende på val av modell och vilken installatör du väljer. Ytterligare faktorer som komplicerad installation eller behov av särskilda förberedelser påverkar också det totala priset.

Tillverkar Aiways någon egen laddbox?

Aiways tillverkar inte någon egen laddbox, men de flesta laddboxar från andra varumärken är kompatibla. Aiways-elbilar är utrustade med det vanliga ladduttaget typ 2, vilket gör att du kan använda de flesta laddboxar på marknaden.