Laddbox mercedes

Laddbox till Mercedes

Undrar du vilken laddbox som är bäst till din Mercedes? På denna sida har vi samlat all information du behöver.


Se alla laddboxar

Vilka laddboxar finns till Mercedes?

När det kommer till laddbox till Mercedes finns det två alternativ. Antingen så väljer du en utav deras egna laddboxar eBox Smart eller Wallbox Home, eller så köper du en valfri laddbox från en annan leverantör.

Du är alltså inte bunden till något speciellt fabrikat när du ska köpa laddare till din Mercedes.


Alternativ 1: Mercedes eBox Smart eller Wallbox Home

Från tillverkaren Innogy kommer laddboxen Mercedes eBox Smart men också deras andra modell Wallbox Home. Båda laddboxarna är rekommenderade för el- och hybridbilar från tillverkaren Mercedes eftersom de är utformade för att vara kompatibla med samtliga modeller från märket.

Mercedes eBox Smart är en perfekt modell för dig som uppskattar en smart laddbox som både kan ladda din elbil snabbt och effektivt, med hela 11 kW effekt, men som också går att styra från den tillhörande app som följer med vid köpet.

I appen kan du bland annat styra all laddning direkt från telefonen men också följa och dessutom samla information om den historiska laddningen.

Mercedes Wallbox Home är även den en perfekt laddbox för din Mercedes elbil som faktiskt också är kompatibel med bilar från andra tillverkare med typ 2 laddningsanslutning.

Det finns några skillnader mellan Mercedes båda laddningsboxar. Modellen Wallbox Home kan dels kan ladda din el- och hybridbil med en högre effekt på hela 22 kW.

Den är också säkrad via en nyckelkontakt som hindrar obehöriga att använda laddboxen samt att den även har en praktiskt funktion där du kan ställa in kupévärmaren redan innan du sätter dig i bilen.


Alternativ 2: En annan laddbox från valfri tillverkare

Mercedes el- eller hybridbilar är inte enbart bundna till Mercedes egna modeller på laddboxar. Marknaden för laddboxar blir bara allt större för varje år och därför kan det vara bra att känna till att du också har möjlighet att välja en annan modell på laddbox om du så önskar.

Det finns enormt många välutformade laddboxar på marknaden idag men innan du väljer vilken modell du ska investera i bör du först och främst fundera på vad du faktiskt behöver.

En del modeller har enormt många extra funktioner som du kanske egentligen inte behöver. Läs noga på för vad du behöver och säkerställ även att laddboxen är kompatibel med din elbil.

Det som slutligen bör bestämma för vilken laddbox du ska investera i är egentligen två saker, vilka laddboxar är kompatibla med din elbil och vilka förmåner söker du. Utöver det är det egentligen bara dina egna preferenser som bör bestämma för vilken modell du ska investera i.


Hur lång tid tar det att ladda en Mercedes?

Hur lång tid det tar att ladda en Mercedes är beroende av flertalet faktorer, däribland vilken laddeffekt du har men även bilens batterikapacitet spelar in. Utöver de två grundläggande faktorerna kan även utomhustemperatur, bilens skick och temperaturen på batteriet påverkar laddningstiden.

När du laddar din elbil kan du antingen välja att ladda hemma, via en egen laddbox, eller på en allmän laddplats där du ofta kan välja snabbladdning. Beroende för vilken effekt du laddar med tar laddningen olika lång tid.

Nedan kan du se hur lång tid det tar att ladda en Mercedes EQA 250 (batterikapacitet 79 kWh) på olika laddeffekter:

Laddbox med effekt 3.7 kW 21 timmar & 15 minuter
Laddbox med effekt 7.4 kW 10 timmar & 45 minuter
Laddbox med effekt 11 kW 7 timmar & 45 minuter
Snabbladdning (150 kW) 29 minuter

Vad kostar det att ladda en Mercedes?

Priset för att ladda en Mercedes el- eller hybridbil kan även det variera beroende på flertalet faktorer. Väder, elavtal, elpris och beroende på vart i landet du bor är bara några av de faktorer som kan spela in i vad det exakta priset för uppladdning av din Mercedes kommer att bli.

Utöver de faktorer som nämns ovan skiljer sig även priset något beroende på om du väljer att ladda hemma eller på en publik laddstation. På en publik laddstation är priset per kWh ofta något högre, mellan 3 – 6 kr. När du laddar hemma brukar priset per Kwh vara något lägre, ungefär 1.5 kr.

För att räkna ut vad det kostar att ladda din elbil multiplicerar du elbilens batterikapacitet med elpriset per kWh.

Nedan kan du se ett räkneexempel gjord på en Mercedes EQA 250 som laddas i hemmet:

Batterikapacitet (netto): 79.5 kWh
Elpris: 1.5 kr / kWh
79 x 1.5 = 118.50 kr

Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till Mercedes och laddboxar.

Har alla laddbara bilar från Mercedes samma uttag?

Ja, alla Mercedes el- eller hybridbilar har ladduttag typ 2, vilket idag är standard inom EU. Detta gör i sin tur att din Mercedes är kompatibel med de flesta laddboxar på marknaden, valmöjligheten bland laddningsboxar är därmed mer eller mindre oändlig.

Vilken laddbox ska jag välja till min Mercedes?

De mest populära alternativen för laddboxar till en Mercedes är de senaste laddboxarna från exempelvis Defa, Zaptec och Charge Amps. De har en hög laddeffekt och klarar av det nordiska klimatet tack vare den höga IP-klassningen.