Laddbox till Vinfast

Om du har köpt en elbil från det vietnamesiska märket Vinfast, är det sannolikt att du nu funderar på vilken typ av laddbox du bör satsa på för att ladda hemma. I den här artikeln delar vi precis den informationen.


Se alla laddboxar

Fyra exempel på laddboxar som passar till Vinfast

Biltillverkaren Vinfast fokuserar sin tillverkning på elbilar och har flertalet olika modeller i sitt sortiment. Samtliga av dessa modeller har det typiska Typ 2-ladduttaget vilket innebär att de är kompatibla och kan laddas med de allra flesta elbilsladdare på marknaden.

Nedan presenterar vi vilka de fyra främsta laddboxarna är till elbilar från Vinfast.


Alternativ 1: Defa Power 22 kW

Defa Power 22 kW är en avancerad, robust och säker laddbox som är utrustad med en 6 meter lång fast kabel och en användarvänlig display.

Den är speciellt designad för att hantera det utmanande nordiska klimatet och fungerar väl i temperaturer från -50 °C till +85 °C.

Med laddboxen följer även en intelligent app kallad DEFA PowerSmart, som ger användare fullständig kontroll över laddningen och elförbrukningen.

RFID-taggning och 4G-uppkoppling ingår som standard, utan extra kostnad, och möjligheten att lägga till lastbalansering finns som ett valfritt tillägg.


Alternativ 2: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo är en snygg, pålitlig och effektiv laddbox med kapacitet upp till 11 kW.

Den är tillverkad av återvunnen aluminium, med en flexibel 7,5 meter kabel som fungerar vid extrema temperaturer ner till -25 °C. Smarta timer- och låsfunktioner förbättrar säkerheten.

Med hjälp av den medföljande appen kan användare enkelt styra laddningen men också se historik och annan viktiga data. Om så önskas kan dessutom dynamisk lastbalansering läggas till som ett extra tillval.


Alternativ 3: Charge Amps Dawn

Charge Amps Dawn är en kraftfull och intelligent laddstation med imponerande 22 kW i laddningskapacitet. Med en inbyggd 4G-uppkoppling blir användningen både smidig och enkel, och RFID-taggning ingår utan extra kostnad.

Den medföljande appen, tillgänglig utan extra kostnad, ger användarna möjlighet att enkelt styra laddningen.

Via appen kan man inte bara övervaka laddhistorik utan också få tillgång till värdefulla data och andra användbara funktioner. För den som önskar ytterligare anpassningsmöjligheter finns möjligheten att välja lastbalansering som ett tillval.


Alternativ 4: VinFast Home Charger

VinFast Home Charger är Vinfast egen laddbox. Den laddar din elbil 8 gånger snabbare än ett vanligt eluttag och kan installeras både inomhus och utomhus.

Laddboxen är ständigt uppkopplad och uppdateras automatiskt för att erbjuda användare den senaste teknologin.

Med hjälp av Vinfast Home Charger app kan användare styra laddningen, se historik och annan viktig data. Laddboxen kommer också med en garanti på 3 år.


Hur lång tid tar det att ladda en elbil från Vinfast?

Det tar mellan 30 minuter och 13 timmar att ladda en elbil från Vinfast. Variationen beror på flera faktorer där modell och val av laddpunkt är avgörande. När du använder en privat laddbox tar det längre tid att ladda, medan det går betydligt snabbare vid en offentlig snabbladdningsstation.

Vissa externa faktorer kan också påverka laddningen något. Väder och temperatur är två yttre faktorer som kan ha inverkan på den faktiska uppladdningstiden.

Nedan följer en tabell som visar uppladdningstiderna för samtliga elbilar från Vinfast både via laddning hemma och via en offentlig laddstation som erbjuder snabbladdning.

Laddning hemma via laddbox (laddeffekt 11 kW)

Modell Uppladdningstid
VinFast VF 8 Eco Extended Range 36 minuter (80 %)
VinFast VF 8 Plus Standard Range 9 timmar
VinFast VF 8 Plus Extended Range 9 timmar, 30 minuter
VinFast VF 9 Standard Range 10 timmar
VinFast VF 9 Extended Range 13 timmar, 15 minuter
VinFast VF 8 Eco Standard Range 9 timmar

Laddning via publik laddstation (DC-snabbladdare 250 kW)

Modell Uppladdningstid
VinFast VF 8 Eco Extended Range 32 minuter (80 %)
VinFast VF 8 Plus Standard Range 30 minuter (80 %)
VinFast VF 8 Plus Extended Range 32 minuter
VinFast VF 9 Standard Range 31 minuter
VinFast VF 9 Extended Range 42 minuter
VinFast VF 8 Eco Standard Range 30 minuter

Vad kostar det att ladda en elbil från Vinfast?

Det kostar mellan 140 kr och 740 kr att ladda en elbil från Vinfast. Variationen beror på val av modell och val av laddpunkt, där laddning hemma är billigare än att ladda på en offentlig laddstation. Kostnaden varierar eftersom elpriset har en tendens att svänga, både upp och ner.

I dagsläget ligger priset per kilowattimme (kWh) på omkring 1,7 kronor. Väljer du att ladda via en publik laddstation är priset per kWh högre och ligger omkring 6 kronor per kWh.

I nedan segment hittar du kostnaden för att ladda en elbil från Vinfast där vi både presenterar kostnaden för uppladdning hemma och via en offentlig laddstation.

Laddning hemma via laddbox

Modell Batterikapacitet Pris
VinFast VF 8 Eco Extended Range 87,7 kWh 149 kr
VinFast VF 8 Plus Standard Range 82 kWh 139 kr
VinFast VF 8 Plus Extended Range 87,7 kWh 149 kr
VinFast VF 9 Standard Range 92 kWh 156 kr
VinFast VF 9 Extended Range 123 kWh 209 kr
VinFast VF 8 Eco Standard Range 82 kWh 139 kr

Laddning via publik laddstation

Modell Batterikapacitet Pris
VinFast VF 8 Eco Extended Range 87,7kWh 526 kr
VinFast VF 8 Plus Standard Range 82 kWh 492 kr
VinFast VF 8 Plus Extended Range 87,7 kWh 526 kr
VinFast VF 9 Standard Range 92 kWh 552 kr
VinFast VF 9 Extended Range 123 kWh 738 kr
VinFast VF 8 Eco Standard Range 82 kWh 492 kr

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om laddbox till elbilar från Vinfast.

Vilken är den bästa laddboxen för Vinfast?

Den bästa laddboxen för en elbil från Vinfast är Defa Power 22 kW. Detta då den laddboxen både är avancerad och kraftfull med en effekt på hela 22 kW och utrustning som klarar vårt nordiska klimat. Den medföljande appen och RFID-taggningen gör laddboxen smart, säker och användarvänlig.

Har Vinfast någon egen elbilsladdare?

Vinfast erbjuder en egen elbilsladdare, Vinfast Home Charger. Det är dock inget måste att använda Vinfast egna laddbox då samtliga modeller är utrustade med ett Typ 2-ladduttag vilket gör dem kompatibla med de allra flesta laddboxar på marknaden.

Vad kostar en elbilsladdare till Vinfast?

En elbilsladdare till en elbil från Vinfast kostar mellan 7 000 och 8 000 kr. Snittpriset ligger på omkring 7 500 kr. Priset varierar beroende på modellval, installatör och installationsförutsättningar. Priset kan exempelvis komma att öka om eventuella markförberedelser behöver göras innan installationen kan genomföras.