Laddbox till BMW

Laddbox till BMW

Har du köpt en elbil från BMW och undrar vilken laddbox du ska välja? På denna sida har vi samlat all information du behöver veta.


Se alla laddboxar

Vilken laddbox ska man välja till BMW?

När det kommer till att välja en laddbox till sin nya elbil från BMW finns det egentligen två alternativ. Antingen väljer du deras egna BMW Wallbox Plus eller så köper du en elbilsladdare från ett helt annat märke.

Nedan berättar vi mer om de båda alternativen samt fördelar och nackdelar.


Alternativ 1: BMW Wallbox Plus

BMW Wallbox Plus är bilmärkets egentillverkade laddbox. Den är smidig, snabb och tillförlitlig med en laddningshastighet på 22 kW som passar alla deras el- och hybridbilar.

Fördelen med BMW’s egna variant på laddbox är främst tillförlitligheten då den är gjord för BMW’s alla bilar. Installation och potentiella kundtjänstärenden sker även det hos BMW’s egna verkstäder och av certifierad personal.

Även detta bidrar till en större trygghet för många konsumenter då du har alla produkter samlade under en och samma leverantör.

Det rekommenderade priset för BMW Wallbox Plus är från 7 600 kr enligt deras egen hemsida.


Alternativ 2: Laddbox av annat fabrikat

Det finns idag även en mängd andra modeller på laddboxar ute på marknaden som inte ligger under BMW’s märke. Det är därav inget måste att välja samma märke på både elbil och laddbox.

Väljer du en annan leverantör för laddbox till din BMW är det dock viktigt att du säkerställer att laddboxen är kompatibel med din bil. Detta gäller både för laddeffekt och kontakt.

Utöver att säkerställa att du väljer en kompatibel modell bör du också undersöka att laddboxen uppfyller dina krav på specifikationer. Kanske vill du ha en modell som går att styra via en app eller en variant där du kan ladda två bilar samtidigt?

Innan du väljer ett annat märke bör du alltså göra vissa efterforskningar. Var noga med kvalitén och investera smart med framtiden i åtanke.

Tips på 3 laddboxar som passar BWM-elbilar

  • Zaptec Go, som är billigare än BMW:s lastbalansering och passar med i princip alla elbilar på marknaden. 
  • Zaptec Pro, som kostar lite mer än BMW:s egen laddbox, men som har en bättre byggkvalitet och en populär app för fjärrstyrning av laddboxen.
  • Charge Amps Aura, dyrare än BMW:s egen laddbox men klarar av att ladda två elbilar samtidigt tack vare sina dubbla uttag. 

Hur lång tid tar det att ladda en BMW?

Hur lång tid det tar att ladda en BMW är beroende av flertal faktorer. Väder, batteriets storlek och laddeffekt är bara några av de faktorer som spelar in i tiden det tar att ladda en elbil.

Nedan ser du exempel på hur lång tid det tar att ladda en BMW iX3 från 0-100% med olika effekter:

Laddbox med effekt 3.7 kW 24 timmar & 45 minuter
Laddbox med effekt 7.4 kW 11 timmar & 45 minuter
Laddbox med effekt 11 kW 8 timmar
Snabbladdning (155 kW) 33 minuter

Ofta brukar konsumenter som har en laddbox hemma ladda sin elbil över natten. Då är bilen fulladdad på morgonen och redo att köras. Att ladda via en publik station är däremot perfekt om man ska köra längre sträckor eller är ute och reser då det går så pass mycket snabbare.


Vad kostar det att ladda en BMW?

Priset för att ladda en BMW varierar beroende på elpriset där du laddar samt bilens batteristorlek. Att ladda hemma är billigare än att snabbladda på en publik laddstation.

Beroende på vilket elavtal du har kan siffran för elkostnad självklart komma att skilja sig något. Det kan också skilja sig efter vart i landet du bor och tid på dygnet du väljer att ladda.

Generellt brukar man räkna på att det kostar omkring 1,5 kr per kWh att ladda hemma och omkring 3,5 till 6 kr per kWh att ladda via en publik laddstation.

Nedan kan du se ett räkneexempel gjord på en BMW iX3 som laddas i hemmamiljö:

Batterikapacitet (netto): 74.0 kWh
Elpris: 1.5 kr / kWh
74 x 1.5 = 111 kr

Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till Audi och laddboxar.

Kan jag ladda min BMW elbil via ett vanligt vägguttag?

Ja, det är fullt möjligt. Det är dock inte rekommenderat att ladda i ett vägguttag då det kan vara brandfarligt men också eftersom det tar väldigt mycket längre tid. Detta eftersom effekten är väldigt mycket lägre om man jämför med en riktig elbilsladdare.

Hur ofta bör jag ladda min BMW el- eller hybridbil?

Rekommendationen är att hålla en laddningsnivå på omkring 20-80%. Detta för att optimera livslängden på batteriet. Lägre eller högre laddningsnivå är möjligt men för att minska risken för att helt dränera batteriet kan det vara bra att ha en buffert för när du återigen bör ladda batteriet.

Ska jag låta batteriet på min BMW helt ladda ur ibland?

Nej, det bästa för en elbil är att hålla den i drift. Det är alltså inte rekommenderat att låta batteriet på en elbil helt dräneras eller stå still längre perioder. Detta eftersom det kan skada eller förkorta livslängden på batteriet.