elbil-smart

Laddbox till Smart

Om du har investerat i en elbil från Smart, är det troligt att du nu vill få vägledning om vilken typ av laddbox som är bäst lämpad för att ladda din bil hemma. Låt oss utforska detta och mycket mer i detalj nedan.


Se alla laddboxar

Fyra exempel på laddboxar som passar till Smart

Biltillverkaren Smart tillverkar nu även elbilar. I dagsläget finns tre olika elbilsmodeller tillgängliga att köpa i Sverige: Smart #1 Pulse, Smart #1 Brabus och Smart #1.

Alla är utrustade med det typiska Typ 2-ladduttaget vilket gör dem kompatibla med de flesta laddboxarna på marknaden.

Nedan går vi igenom de fyra främsta laddboxarna till Smart.


Alternativ 1: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo är en pålitlig laddningsstation med kapacitet på 11 kW. Den har en hållbar konstruktion i återvunnen aluminium och en smidig 7,5 meter lång laddkabel som fungerar bra även i kallt väder. Dess smarta timer- och låsfunktion förbättrar laddningssäkerheten.

Laddningen kan enkelt kontrolleras och övervakas via en molntjänst eller den medföljande mobilappen.

Appen ger dig tillgång till detaljerad historik, rapporter och statistik om laddningen. Vid behov kan du även integrera lastbalansering för att optimera laddningsprocessen.


Alternativ 2: Zaptec Go

Zaptec Go är en robust och självuppdaterande laddningsstation med imponerande 22 kW kapacitet.

Den är tillverkad i Norge med högkvalitativa material som klarar extrema väderförhållanden, inklusive temperatursvängningar från kyla till värme.

Den medföljande appen ger användare möjlighet att fjärrstyra laddningsprocessen, se historik och övervaka elanvändningen.

Dessutom erbjuder laddboxen extra säkerhet med RFID-taggning för auktoriserad användning.


Alternativ 3: Garo Entity Pro

Garo Entity Pro är en smart och kraftfull laddbox. Den har en laddningskapacitet på 22 kW och möjlighet att både koppla upp sig mot wifi och 4G.

För extra säkerhet ingår också RFID-taggning samt en mängd andra skyddsfunktioner.

Garo Entity Pro uppfyller också alla el- och säkerhetsstandarder i Europa och är anpassad för att kunna användas i alla väder. Till laddboxen medföljer också en kostnadsfri app där du kan styra laddningen.


Alternativ 4: Charge Amps Aura

Charge Amps Aura levererar en kraftfull laddningseffekt på 22 kW och har smarta anslutningsmöjligheter via wifi och 4G. Dess kostnadsfria app ger dig fjärrkontroll och övervakning av laddningen.

Boxen passar extra bra till hushåll med flera elbilar då den erbjuder två laddningsuttag. De dubbla ladduttagen gör det möjligt att ladda två bilar samtidigt utan att minska effektiviteten.


Hur lång tid tar det att ladda en elbil från Smart?

Att ladda en Smart-elbil kan ta mellan 3 och 10 timmar hemma, beroende på modell, medan en snabbladdning vid en offentlig laddstation tar ungefär 30 minuter. Tiden varierar beroende på flera faktorer inklusive val av laddningsplats, väder och temperatur. Nedan följer en tydlig tabell som visar uppladdningstiderna för en elbil från Smart.

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Smart #1 Pulse 22 kW 3 timmar, 30 minuter
Smart #1 Brabus 22 kW 3 timmar, 30 minuter
Smart #1 7,5 kW 10 timmar

Laddning via publik laddstation

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Smart #1 Pulse DC-snabbladdare (250 kW) Cirka 30 minuter (80 %)
Smart #1 Brabus DC-snabbladdare (250 kW) Cirka 30 minuter (80 %)
Smart #1 DC-snabbladdare (250 kW) Cirka 30 minuter (80 %)

Vad kostar det att ladda en elbil från Smart?

Att ladda din Smart-elbil hemma med en privat laddbox kostar ungefär 110 kronor, medan det kommer kosta dig runt 400 kronor att ladda via en snabbladdare på en offentlig laddstation. Det är viktigt att notera att elpriset har en tendens att svänga och både kan gå upp och ner. För närvarande ligger priset per kilowattimme (kWh) på ungefär 1,7 kronor. Vid användning av en offentlig laddstation är priset per kWh högre och brukar ligga på omkring 6 kronor per kWh.

Laddning hemma via laddbox

Modell Batterikapacitet Pris (indikation)
Smart #1 Pulse 66 kWh 112 kr
Smart #1 Brabus 66 kWh 112 kr
Smart #1 66 kWh 112 kr

Laddning via publik laddstation

Modell Batterikapacitet Pris (indikation)
Smart #1 Pulse 66 kWh 396 kr
Smart #1 Brabus 66 kWh 396 kr
Smart #1 66 kWh 396 kr

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om laddbox till elbilar från Smart.

Vilken är den bästa laddboxen för Smart?

Det bästa valet av laddbox till din Smart är Charge Amps Halo. Detta då laddboxen dels är kraftfull med en effekt på 11 kW samtidigt som den också är säker och smart. Till laddboxen följer en kostnadsfri app där du kan styra laddningen och följa statistik. Det ingår även en smart låsfunktion för extra säkerhet samt att du kan välja till lastbalansering om så önskas.

Har Smart någon egen elbilsladdare?

Smart har i dagsläget ingen egen elbilsladdare. Du kan däremot använda dig av de allra flesta laddboxar på marknaden då bilmodellerna från Smart är utrustade med Typ 2-ladduttag.

Vad kostar en elbilsladdare till Smart?

En elbilsladdare till Smart kostar mellan 6 000 kr och 13 000 kr. Snittpriset för en laddbox för Smart är 8 000 kr. Faktorer som påverkar priset för en elbilsladdare för Smart är dels val av modell och installatör. Förutsättningarna vid installationen har dock också en inverkan på totalpriset.