Laddbox till Sono

Sono, den innovativa tyska biltillverkaren, erbjuder elbilen Sono Sion som fångat intresset hos många. Den här artikeln fokuserar på optimala laddboxar för att ladda upp denna elbilsmodell.


Se alla laddboxar

Fyra exempel på laddboxar som passar till Sono

Sono har idag en elbilsmodell i sitt sortiment, kallad Sono Sion. Modellen är utrustad med det numera standardiserade Typ 2-ladduttaget och är därmed kompatibel med majoriteten av laddboxar på marknaden.

Här nedanför presenterar vi de fyra främsta laddboxarna och deras egenskaper för att underlätta valet.


Alternativ 1: Defa Power 22 kW

Defa Power 22 kW är en avancerad och pålitlig laddbox som kombinerar intelligens och kraft. Den är utrustad med en robust sex meter lång fast kabel och är utformad för att klara av de utmanande nordiska klimatförhållandena.

Tillsammans med laddboxen medföljer den smarta appen DEFA PowerSmart, som ger användarna fullständig kontroll över laddningen och elförbrukningen.

RFID-taggning och 4G-uppkoppling ingår som standard och möjliggör säker och bekväm användning. Dessutom kan lastbalansering läggas till som ett tillval, vilket ger användarna ännu mer flexibilitet och effektivitet.


Alternativ 2: Zaptec Pro

Zaptec Pro 22 kW är även det en flexibel laddstation med en robust design särskilt anpassad för det krävande nordiska klimatet. Laddboxen är utrustad med avancerad teknik, inklusive 4G-uppkoppling för kontinuerlig och smidig kommunikation.

Med en hög IP-klassning, IP54, är den konstruerad för att stå emot olika väderförhållanden och hålla sig pålitlig över tid. RFID-stöd är också integrerat för säker och smidig upplåsning.

Till Zaptec Pro-laddboxen följer också en intelligent app där användare kan hantera och övervaka sin laddning. Genom appen kan användare också få tillgång till historik och annan värdefull data som underlättar för bättre hantering av laddprocessen.

För ökad flexibilitet kan användare välja att lägga till lastbalansering som ett extra tillval för att optimera energianvändningen.


Alternativ 3: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo är en säker och kraftfull laddbox med 11 kW kapacitet och en 7,5 meter lång fast kabel.

Laddboxen är tillverkad av hållbart återvunnet aluminium och erbjuder flera smarta funktioner som timer och låsning för ökad säkerhet.

Användare kan enkelt styra och övervaka laddningen via molntjänsten eller den medföljande appen. Appen ger även åtkomst till historik och statistik. Om så önskas kan lastbalansering läggas till som ett extra tillval.


Alternativ 4: Zaptec Go

Zaptec Go är en kraftfull laddningsstation med en imponerande kapacitet på 22 kW. Laddboxen är tillverkad i Norge med högkvalitativa material som klarar extrem kyla men också värme.

Den medföljande appen ger användarna möjlighet att fjärrstyra laddningen, granska historik och övervaka elförbrukningen. Med RFID-upplåsning erbjuder laddboxen extra säkerhet, vilket gör användarupplevelsen bekväm och trygg.


Hur lång tid tar det att ladda en elbil från Sono?

Det tar omkring 5 timmar att ladda en elbil från Sono via privat laddstation och omkring 35 minuter att ladda elbilen via en offentlig snabbladdare. Ett par yttre faktorer kan dock påverka uppladdningstiden, däribland har väder och temperatur en direkt påverkan på laddningstiden. Nedan följer en enkel tabell som tydligt visar tiden det tar att ladda en elbil från Sono.

Laddning hemma via laddbox

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Sono Sion 11 kW 5 timmar och 15 minuter

Laddning via publik laddstation

Modell Laddeffekt Uppladdningstid
Sono Sion DC-snabbladdare (250 kW) 35 minuter (80 %)

Vad kostar det att ladda en elbil från Sono?

Att ladda en elbil från Sono hemma via privat laddbox kostar omkring 80 kr. Att ladda via en snabbladdare på en offentlig laddstation kostar omkring 280 kronor. Kostnaden kan dock komma att variera beroende på det aktuella elpriset som både kan svänga upp och ner.

I dagsläget ligger priset per kilowattimme (kWh) på omkring 1,7 kronor. Väljer du däremot att ladda via en publik laddstation och via en snabbladdare är priset per kWh högre och brukar ligga på omkring 6 kronor per kWh.

Nedan följer en prisindikation för att ladda en elbil från Sono, både via privat laddbox och offentlig laddstation.

Laddning hemma via laddbox

Modell Batterikapacitet Pris
Sono Sion 47 kWh 80 kr

Laddning via publik laddstation

Modell Batterikapacitet Pris
Sono Sion 47 kWh 282 kr

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om laddbox till elbilar från Sono.

Vilken är den bästa laddboxen för Sono?

Defa Power 22 kW är det bästa valet av laddbox till en elbil från Sono. Detta tack vare dess många smarta funktioner. Den har bland annat en kraftfull laddningseffekt, en smart tillhörande app där laddningen kan styras samt att lastbalansering kan läggas till som ett tillägg.

Har Sono någon egen elbilsladdare?

Nej, Sono har inte någon egen elbilsladdare. Däremot går det utmärkt att istället välja någon annan laddbox som finns på marknaden. Detta eftersom Sonos elbilar är utrustade med ett Typ 2-ladduttag vilket gör den kompatibel med de flesta laddboxar på marknaden.

Vad kostar en elbilsladdare till Sono?

En elbilsladdare till en Sono kostar mellan 6 000 och 11 000 kr. Snittpriset ligger på omkring 8 000 kr. Det finns flera faktorer som påverkar priset. Val av modell och installatör är två faktorer som kan komma att påverka slutpriset. Behöver det exempelvis göras vissa förberedelser inför installationen såsom speciella markförberedelser ökar priset ytterligare.