Så fungerar IP-klassning för laddboxar

IP-klassen spelar en väsentlig roll när man talar om laddboxar. I denna artikel berättar vi mer om IP-klassning och varför det är så viktigt.


Se alla laddboxar

Snabbnavigering

Vad är IP-klassning?

IP-klassning, eller Ingress Protection Rating, är en standard som används för att ange tåligheten hos olika produkter mot intrång av saker som kan skada produkten.

IP-klassningen består av två siffror, där varje siffra representerar en aspekt av produkttåligheten.


Hur beräknas IP-klassning?

IP-klassningen består av två siffror där varje siffra representerar specifika skyddsnivåer. Den första siffran indikerar skyddet mot fasta partiklar, exempelvis damm och andra föremål. Den andra siffran indikerar skyddet mot vätskor, exempelvis vatten.

Den första siffran i IP-klassningen som indikerar skyddsnivån mot fasta partiklar kan variera från 0 (inget skydd) till 6 (fullständigt skydd). Ju högre siffra, desto bättre skydd mot intrång av fasta partiklar har produkten som testas.

Den andra siffran som representerar skyddsnivån mot vätskor kan variera från 0 (inget skydd) till 9 (kraftigt skydd, inklusive skydd mot högtrycksspolning). Även här betyder en högre siffra ett bättre skydd mot vätskeintrång.

Här nedan följer en närmare förklaring av vad varje siffra står för:

Första siffran (skydd mot fasta partiklar):

 • 0: Inget skydd.
 • 1: Skydd mot partiklar större än 50 mm (t.ex. stora kroppsdelar).
 • 2: Skydd mot partiklar större än 12,5 mm (t.ex. fingrar).
 • 3: Skydd mot partiklar större än 2,5 mm (t.ex. verktyg och små objekt).
 • 4: Skydd mot partiklar större än 1 mm (t.ex. små verktyg och fina trådar).
 • 5: Skydd mot mycket små partiklar som damm, men  produkten är inte helt dammtät.
 • 6: Fullständigt skydd finns mot alla fasta partiklar.

Andra siffran (skydd mot vätskor)

 • 0: Inget skydd.
 • 1: Skydd mot lodrätt droppande vatten (t.ex. regn).
 • 2: Skydd mot vinklat droppande vatten med upp till 15 graders vinkling.
 • 3: Skydd mot vinklat droppande vatten med upp till 60 graders vinkling.
 • 4: Skydd mot vattenstänk från alla riktningar.
 • 5: Skydd mot strålar av vatten av lågt tryck.
 • 6: Skydd mot kraftiga strålar av vatten av högt tryck.
 • 7: Skydd mot tillfälligt nedsänkning i vatten (upp till 1 meter djupt i kortsiktiga situationer).
 • 8: Skydd mot kontinuerlig nedsänkning i vatten under specifika förhållanden (djup och tid specificeras av tillverkaren).
 • 9: Skydd mot högtryckstvätt och ångrengöring (vatten under högt tryck och hög temperatur från mycket nära håll)

Konkreta exempel

Exempelvis, en enhet med IP54-klassning erbjuder skydd mot fina partiklar som damm, men är dock inte helt dammtät. Dessutom är den skyddad mot vattenstänk från alla håll.

En IP55-klassad enhet har skydd mot små partiklar som damm, även om den inte är helt dammtätt. Dessutom är den skyddad mot strålar av vatten med lågt tryck.

IP-klassning och skydd mot åska

Det finns idag ingen IP-klassning för laddboxar som garanterar skydd mot åska. Att ladda bilen när det åskar är alltid farligt oavsett vilken IP-klassning din laddbox har.


Exempel på laddboxar med bra IP-klassning

När du är på jakt efter en laddbox för att kunna ladda din elbil på hemmaplan bör du välja en modell med hög IP-klassning. Detta speciellt om du planerar att placera din laddbox utomhus. Nedan ger vi dig tre exempel på laddningsboxar med bra IP-klassning.

Zaptec Go

Zaptec Go kommer med IP54 vilket innebär att den är skyddad mot begränsat dammintrång och vattenstänk från alla riktningar.

Utöver det är laddboxen en robust och självuppdaterande laddbox med en imponerande kapacitet på 22 kW.

Till laddboxen tillkommer en app där man kan styra laddningen. Dessutom ingår RFID-upplåsning utan extra kostnad.

Charge Amps Aura

Charge Amps Aura är utrustad med IP-klassen IP55 vilket gör den skyddad mot begränsat dammintrång och vattenstrålar från alla riktningar.

Den har en laddningseffekt på 22 kW, smarta anslutningsmöjligheter via wifi och 4G och laddboxen kan fjärrstyras via den medföljande appen.

Det bästa med Charge Amps Aura är att den har två laddningsuttag, vilket gör det möjligt att ladda två bilar samtidigt utan minskad effekt.

Defa Power 22 kW

Defa Power 22 kW är även den utrustad med IP-klassen IP55 vilket innebär att den är skyddad mot begränsat dammintrång och vattenstrålar från alla riktningar.

Dess smarta funktioner förstärks av den tillhörande appen och den lättanvända displayen.

Den är även som gjord för vårt nordiska klimat och fungerar väl i temperaturer från -50 °C till +85 °C. Om så önskas kan lastbalansering läggas till som ett tillval.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om IP-klassning för laddboxar.

Har alla svenska laddboxar en bra IP-klassning?

Ja, alla laddboxar som säljs i Sverige är anpassade för det nordiska klimatet och har en IP-klassning som är tillräckligt bra. Vissa laddboxar tål saker som extrem värme och extrem kyla bättre än andra, men inga laddboxar som säljs i Sverige har en IP-klassning som är för dålig.

Vad mäter en IP-klassning?

En IP-klassning mäter och betygsätter två saker hos laddboxar: förmågan att klara av fasta partiklar såsom damm och förmågan att klara av vätska såsom regn. Resultatet redovisas med två siffror, till exempel IP54.