elbil-som-laddas

Laddbox med OCPP

Här berättar vi allt du behöver veta om OCPP för laddboxar såsom vad det är och vad det fungerar. Vi ger dig även tips på laddboxar som har stöd för OCPP.


Se alla laddboxar

Vad är OCPP?

OCPP står för Open Charge Point Protocol och är ett öppet protokoll som gör att laddboxar och elbilar kan kommunicera med varandra.

En bra liknelse är att en laddbox med OCPP är som en telefon som fungerar med alla operatörer medan en laddbox utan OCPP är som en mobil som är bunden till en viss operatör.

OCPP ger alltså flexibilitet och frihet vilket vi går in på mer längre ner i artikeln.


Fyra exempel på laddboxar med stöd för OCPP

Nedan går vi igenom de fyra främsta laddboxarna som fungerar med tekniken OCPP.


Alternativ 1: Zaptec GO

Zaptec Go är en prispressad laddbox med konstant uppkoppling och en lång garantiperiod på 5 år. 

Det är enkelt att förstå varför denna laddningsbox är populär. Den är kraftfull med sina 22 kW och alla moderna funktioner finns som app, OCPP och RFID.


Alternativ 2: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo är en snygg och kraftfull laddbox med ett lågt pris. 

Den tål det nordiska klimatet, den har en bra app och stöd för bland annat lastbalansering, OCPP och RFID finns.


Alternativ 3: Zaptec Pro

Zaptec Pro är en kraftfull laddbox med en maxeffekt på 22 kW och en garantiperiod på 5 år. 

Denna laddbox är så robust att den fungerar att ha på publika platser såsom större parkeringar hos bostadsrättsföreningar. Stöd för bland annat lastbalansering, RFID och OCPP finns.


Alternativ 4: Charge Amps Aura

Charge Amps Aura är en kraftfull laddbox med dubbla uttag. 

Denna laddbox har ett lite högre pris än många andra laddboxar, men har du ofta två elbilar på uppfarten är den absolut värd pengarna.

Laddboxen har två uttag på 22 kW och stöd för bland annat lastbalansering, RFID och OCPP.


Fler laddboxar med stöd för OCPP

Här nedan listar vi fler laddboxar som fungerar tillsammans med OCPP. Länkarna tar dig till recensionen för den laddbox du trycker på.


Fördelar med OCPP

Du måste inte använda tillverkarens mjukvara

Laddboxar med stöd för OCPP kan använda alla program som fungerar med OCPP-protokollet. Det betyder att du inte är tvungen att använda laddboxtillverkarens egen mjukvara, utan kan välja från ett stort utbud av externa program såsom molntjänster för laddboxar.

Tack vare laddboxens stöd för OCPP behöver du inte oroa dig för vad som händer om tillverkaren går i konkurs och inte släpper fler uppdateringar, alternativt släpper dåliga uppdateringar i framtiden. Är du inte nöjd med tillverkarens mjukvara kan du alltså byta på ett enkelt sätt.

Laddboxarna uppfyller stränga krav

För att en laddbox ska bli certifierad som bra nog för att fungera med OCPP krävs ett godkännande av Open Charge Alliance (OCA). OCA har en certifieringsprocess som säger vilka säkerhets- och prestandakrav som måste vara uppfyllda av den laddbox som vill ha certifieringen.

Så när du köper en laddbox med stöd för OCPP vet du också att den har ett effektivt skydd mot it-attacker av olika slag, och att laddboxen har en bra prestanda.

Det blir lättare att ha flera laddboxar

Om du till exempel behöver laddboxar till en bostadsrättsförening, säg 20 stycken, är det ett en stor fördel om de ska kan prata med varandra.

Om du i detta fall köper laddboxar med OCPP använder alla laddboxar samma styrsystem, och då blir det enklare att administrera, lägga till funktioner för och övervaka laddboxarna.

Du tjänar alltså på att ha OCPP-boxar bland annat för att du kan koppla samman flera olika laddboxar, till och med laddboxar från olika tillverkare, så länge de har stöd för OCPP.

Om alla OCPP-laddboxar du har är uppkopplade mot samma laddningsnätverk kan du styra funktioner såsom start och stopp av laddning för alla laddboxar samtidigt, utan att du behöver vara uppkopplad mot flera system.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om OCPP för laddboxar.

Måste laddboxen ha stöd för OCPP för att statliga subventioner ska gälla?

Nej, laddboxen behöver inte vara OCPP-certifierad för att det statliga avdraget för laddboxar ska gälla. I Österrike är det så att man inte får statligt bidrag om laddboxen inte har stöd för OCPP. Men som sagt, några sådana regler finns inte i Sverige.

Kan jag bygga min egen OCPP-mjukvara?

Ja, du kan bygga din egen OCPP-mjukvara om du vill då källkoden för OCPP är öppen. Men tänk på att det kräver specialkunskaper, tid och pengar för att utveckla appar som fungerar tillsammans med OCPP.

Vilka laddboxar passar bäst med OCPP?

Vi rekommenderar laddboxar med stöd för OCPP från Charge Amps, Zaptec och Defa. De är laddboxar som har ett lågt pris och klarar det nordiska klimatet samtidigt som de fungerar tillsammans med OCPP förstås.