företagsleasing elbil

Allt du behöver veta om företagsleasing av elbil

Här finner du en guide till vad du behöver tänka på när du ska leasa elbil på företaget.

Omställningen från fossilt till förnybart går idag snabbare än någonsin förr. Allt fler företag vill göra sitt för klimatet, däribland i sitt val av elförsörjning, i sina leverantörsavtal men också i form av vilken bil de kör.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om ni går i tankar på att företagleasa elbil.

Hur fungerar företagsleasing av elbil?

Att företagsleasa en elbil innebär mer eller mindre att du lånar en bil från handlaren till en fast månadskostnad. När du väljer att leasa genom företaget brukar man säga att du tar ut en tjänstebil som förmånsbil från företaget.

Fördelarna med detta är bland annat att du slipper oroa dig för värdeminskning, billån, oförutsedda utgifter. Det är också ofta billigare att leasa genom företaget än att vad det är med privatleasing av elbil.

Det finns två olika typer av företagsleasing av elbilar: operationell leasing och finansiell leasing.


Om operationell leasing

Vid operationell leasing behöver du inte oroa dig för andrahandsvärdet men du behöver ändå vara noga med att följa de riktlinjer som sätts upp för denna typ av leasing.

Riktlinjerna beskriver dels hur många mil bilen i fråga får köras men också vilket skick bilen ska vara i när återlämningen sker. Om bilen körs för långt eller är mer sliten än beräknat står leasingtagaren för dessa kostnader.


Om finansiell leasing

Den andra typen av leasing kallas finansiell leasing. Denna typ av leasing är mer likt ett lån då bilen står som säkerhet och leasingtagaren står som ansvarig för bilens andrahandsvärde. Denna typ av leasing är mer populär eftersom det ger något mer frihet.

Det finns ingen begränsning för hur många mil du får köra och inga krav på att bilen ska vara ett ett visst skick efter leasingperioden. Detta eftersom du själv efter leasingperioden kan välja att köpa loss bilen för restvärdet eller så kan du fråga leasinggivaren att köpa tillbaka bilen för ett inbytespris.

När du väljer finansiell leasing väljer du själv vilken månadskostnad du ska betala. Du kan välja att betala så lite som möjligt men rekommendationen är ändå att betala något mer eftersom det annars kommer slå tillbaka i och med ett högt restvärde.

Det är alltså bättre att lägga upp leasingavtalet på ett sätt så att du får ett övervärde på bilen eftersom du då vid leasingavtalets slut har mer pengar över. Vid finansiell leasing vid företagsleasing läggs kostnaderna in i företagets balansräkning och inte din privata. Denna typ av leasing påverkar alltså företagets ekonomi.


Vad kostar företagsleasing av elbil?

Att företagsleasa en elbil kostar från 5000 kronor i månaden per fordon och uppåt. Priset kan vara olika beroende på flertalet faktorer, däribland vilken typ av leasing du väljer men även modell och avtalslängd spelar också in.

Det du också betalar som leasingtagare är förmånsbeskattning om du använder bilen i privat bruk. Att ha en leasad elbil som företaget står på ses som en förmån och därför ska denna beskattas.

Förmånsbeskattning när du företagsleasar elbil

Den förmånsbeskattning du ska betala när du leasar en elbil beror på förmånsvärdet för den bil du valt. Vad du ska betala beräknas utifrån en schablon där faktorer som nypris, extrautrustning och fordonsskatt påverkar förmånsvärdet.

Detta förmånsvärde räknas sedan ihop med den lön du har varje månad och efter det bestäms den förmånsbeskattning du ska betala.

På Skatteverket finns det en bilförmånsberäknare du kan använda för att få fram förmånsvärdet på den elbilsmodell du planerar att leasa.

Elbilsbonusen för företag

Även företag har rätt att nyttja elbilsbonusen, även kallad Bonus Malus. Detta är en premie som delas ut till miljöbilar. Elbilsbonusen är som högst 70 000 kronor och den betalas ut till ägaren av bilen vilket i detta fall är leasinggivaren.

Dock gynnas du och ditt företag som leasingtagare också av denna premie eftersom månadskostnaden ofta blir lägre.


Elbilstillverkare som erbjuder företagsleasing

Om du som företag eller anställd går i tankarna om att införskaffa ett leasingavtal på en elbil så tillkommer också frågan om vilken elbilsmodell och tillverkare ni ska välja. Idag har de allra flesta elbilstillverkare flera olika modeller och tillval att välja mellan.

En del utav dessa är snarlika medan andra modeller kan anses som budget och andra som lyxmodeller. Vilken av alla tillverkare ni ska välja att leasa hos är självklart upp till era egna preferenser men ett tips är att jämföra de olika tillverkarna sinsemellan för att få bästa möjliga leasingavtal. 

Nedan berättar vi mer om fem olika tillverkare vilka alla erbjuder företagsleasing av elbilar på ett eller annat sätt. 

Volkswagen företagsleasing

Volkswagen erbjuder företagsleasing bland annat av sina ID-modeller som är helt eldrivna. När du företagsleasar via Volkswagen så används en så kallad operationell leasing med ett garanterat restvärde. Företaget betalar då en kostnad per månad som är baserad på en rörlig ränta. När leasingavtalet löper ut lämnas bilen tillbaka till återförsäljaren. 

Du kan också välja att lägga till Volkswagens egna serviceavtal, försäkring och märkesfinansiering på ditt leasingavtal. 

Audi företagsleasing

Hos Audi kan du också välja operationellt leasingavtal. På samma vis som för Volkswagen betalar du en månadssumma med en fast eller rörlig ränta där du inte behöver betala någon kontantinsats. När avtalstiden är slut lämnar du tillbaka bilen till återförsäljaren och behöver inte tänka på restvärdet.

Audi har flera elbilar som du och ditt företag kan välja mellan, däribland Q4 e-tron och e-tron proline som båda är renodlade elbilar. 

Hos Audi kan du också välja att lägga till serviceavtal och försäkring. Dessa läggs då till automatiskt på månadens faktura där allt samlas. När du leasar via Audi får du också automatiskt ett företagskort som du kan använda för att betala drivmedel med. Kortet laddas också med flera konkurrenskraftiga företagsrabatter som tillkommer utan extra kostnad.

Skoda företagsleasing

I Skodas företagsleasing, som även det är ett operatiellt leasingavtal, ingår garanterat restvärde men dessutom är serviceavtal, försäkring och företagskort inräknat i månadspriset. Du behöver inte heller betala någon kontantinsats vid Skodas företagsleasing som de valt att kalla “Business Lease”. Månadskostnaden är baserad på en rörlig ränta. 

Hos Skoda kan du välja mellan flera olika elbilsmodeller och utrustningar, däribland Skodas nya Enyaq Iv och Skodas Enyaq Coupé RS Iv som båda är renodlade elbilar. 

Tesla företagsleasing (LeasePlan)

Även på Teslas elbilar kan du välja företagsleasing men då via LeasePlan som är en oberoende leasingtjänst online. Om du väljer att leasa en Tesla via LeasePlan ingår allt från service och däckbyte till försäkring och vägassistans. Hela summan samlas på en och samma månatliga faktura. Du kan välja att leasa bilen hur länge eller hur kort du vill. 

Hos LeasePlan kan du välja mellan en mängd olika renodlade Tesla modeller såsom deras Tesla Model 3 eller deras Tesla Model Y. 

Polestar företagsleasing (Leaseplan)

Du kan också välja att leasa en elbil från Polestar som förmånsbil och företagsbil. Detta gör du, precis som för Teslas modeller, hos LeasePlan. Precis som för Teslas modeller så ingår allt från försäkring, vägassistans och service för Polestars modeller hos LeasePlan. 

Hos LeasePlan kan du välja att leasa flera olika modeller från Polestar, bland annat deras Polestar 2 Long Range Dual Motor. 


Vad ingår när man företagsleasar elbil?

Vad som ingår när du företagsleasar en elbil ser lite olika ut beroende för vilken tillverkare eller tjänst du väljer att leasa hos. Hos en del tillverkare ingår både service och försäkring medan det hos andra är ett tillval.

Vanligtvis ingår följande när man företagsleasar en elbil:

  • Vinterdäck och sommardäck. Även däckbyte och förvaring.
  • Service. Tekniskt underhåll och reparationer.
  • Försäkring. Ett komplett skydd som inkluderar allt från civilrättsliga ansvar till rättsligt skydd, förar- och passagerarskydd, glasskador, kaskoskador och skadeståndshantering.
  • Vägassistans. Detta året om, alla dagar i veckan i hela Europa.

Så beställer du elbilsleasing till företaget

Att beställa elbilsleasing till företaget och/eller dina anställda är absolut inte svårt men har du aldrig gjort det innan kan det självklart komma att kännas något krångligt att veta vart du ska börja. För att göra det något enklare för dig har vi sammanställt en enkel steglista att följa.

1. Se över företagets och de anställdas preferenser

Ska elbilen används för att frakta verktyg, produkter eller liknande är det förmodligen en fördel om bilen är av en större modell och något slittålig.

Det är alltid bra att börja från start. Vad ska bilen eller bilarna användas till och vilka andra krav har du på elbilen? En bra position att börja i är alltid att ta fram vilka preferenser du har. Sammanställ en lista och skriv ner vilka egenskaper du önskar att elbilen i fråga har.

Frågor som du bör ställa dig är bland andra huruvida bilen ska kunna köra långa sträckor, ska den vara stor eller liten, vilken design uppskattar du, hur mycket ska bilen eller bilarna köras privat och så vidare.

När du har en uppfattning om dina, företagets och dina anställdas krav är det enklare att få sig en bild av vad för elbil du i fråga ska välja.

2. Jämför olika leasingalternativ

När du väl har bestämt dig för vilka egenskaper den leasade elbilen ska ha är det dags att jämföra olika leasingalternativ.

Att jämföra olika erbjudanden och tillverkare sinsemellan har idag kommit att bli enormt viktigt. Dels för att säkerställa att du får bästa möjliga leasingavtal men också för att djungeln av tillverkare och leasingtjänster är större än någonsin förr.

3. Boka in en provkörning om möjligt

En del tillverkare erbjuder provkörning på sina elbilar. Om detta är fallet hos din leverantör bör du ta tillfället i akt.

Dels för att du ska få en känsla för om bilen matchar dina förväntningar i verkligheten men också för att det är ett ypperligt tillfälle att ställa alla de frågor om bilen och leasingavtalet du har till leasinggivaren direkt.

4. Beställ företagsleasing av elbil

Själva beställningen av elbilen kan komma att se lite olika ut beroende för vilken tillverkare eller leasingtjänst du valt. En del tillverkare låter dig lägga en beställning direkt online medan andra vill du kontaktar en säljare för att kunna genomföra beställningen.

Har du valt en tillverkare som låter dig göra leasingbeställningen online så börjar du med att klicka dig in till deras hemsida. Där väljer du först och främst vilken modell du vill leasa. I nästa steg är det dags att anpassa bilen efter dina preferenser.

När du valt hur din bil ska se ut och för vilka tillägg du vill ha är det dags att beställa bilen. Efter lagd beställning får du en bekräftelse och sedan är beställningen klar.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till företagsleasing av elbilar.

Får man dra av moms när man företagsleasar en elbil?

När ett företag leasar en elbil får bolaget dra av halva momsen. Detta gäller bara när en elbil leasas och inte om den köps. Avdraget gäller både för leasingavgifter som betalas per månad men också för den första förhöjda avgift som en del leverantörer erhåller.

Vad innebär förmånsbeskattningen för leasingbilar?

Om du planerat att använda din företagsleasade elbil privat så kallas det att du har en förmån från företaget. Denna förmån är skattskyldig och kallas för förmånsbeskattning. Förmånsbeskattningen beräknas utifrån bilens nypris men också utifrån bilens tillval och utrustning.

Finns det några undantag från förmånsbeskattning?

Ja, det finns undantag för förmånsbeskattningen av elbil. Om du använder den leasade företagsbilen för privat bruk färre än 10 gånger per år och med en körsträcka som inte sträcker sig över 100 mil så behöver du inte förmånsbeskatta.

Hur fungerar förmånsbeskattningen för laddbox i hemmet?

Om din arbetsgivare bekostat en laddbox i ditt hem betraktas även detta som en förmån vilket ska beskattas. Enligt Skatteverkets hemsida ska förmånen som beskattas vara densamma som marknadsvärdet för installationen, det vill säga kostnaden för laddboxen inklusive installation.