Miljöbonus elbil

Allt du behöver veta om miljöbonus för elbil

Här finner du en komplett guide till vad som gäller för elbilsbonusen (även kallad Bonus Malus)

Att byta från ett fossildrivet transportmedel till en miljövänlig elbil blir allt mer attraktivt. Om du väljer att investera i en sådan kan det vara bra att veta att det finns en miljöbonus för elbil att ta del av.

Just denna elbilsbonus kommer vi berätta mer om på denna sida. Du kommer få reda på vem som kan ta del av den, vad det finns för regler för att bli beviljad, hur den beräknas och mycket mer.

Vad innebär miljöbonus för elbilar?

Miljöbonusen för nya elbilar som också brukar kallas för Bonus Malus innebär att miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus (Bonus). Fordon med höga utsläpp koldioxid belastas istället med en högre skatt (Malus).

Syftet med Bonus Malus är att öka antalet miljöanpassade fordon i samhället och minska antalet fossilfria fordon. Målet är att fossilfria fordon inte ens ska finnas i samhället i framtiden.

Bonus malus-systemet fasas ut

I budgetpropositionen 2023 bestämde regeringen att miljöbonusen för elbilar ska fasas ut. Detta då de anser att elbilar blivit så pass billiga och goda investeringar att någon statlig bonus inte längre behövs.


Hur mycket får man i elbilsbonus?

Enligt de regler som finns 2023 får du som mest ett avdrag på 50 000 kr när du köper en ny elbil, alltså en nollutsläppsbil med el. För elhybrider med utsläpp på högst 30 gram koldioxid per kilometer är bonusbeloppet 10 000 kr.

Miljöbonusen ska vara borta 2024

Som regeringen förtydligar kommer miljöbonusen för elbilar upphöra helt 1 april 2024. Du måste alltså köpa en elbil senast 31 mars 2024 för att få ta del av elbilsbonusen.

Vad händer med Malus?

Bonus kommer som sagt att avskaffas, men Malus; alltså straffskatten på bilar med fossila bränslen, kommer vara kvar. Det är alltså moroten som försvinner och inte piskan.


Vad krävs för att ta del utav elbilsbonusen?

Det finns en del krav din bil behöver uppfylla för att du ska kunna ta del av bonusen. Dessa kraven specificerar vi nedan: 

  • Bilen behöver vara köpt eller påställd efter 30 juni 2018 och innan 1 april 2024.
  • Bilen får inte ha varit påställd alls tidigare, varken i Sverige eller i utlandet.
  • Fordonet behöver vara av klass I eller II (husbilar), lätt lastbil eller lätt buss.
  • Bilen måste följa utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6.
  • Bilen får släppa ut högst 30 gram koldioxid per kilometer.
  • Fordonet får inte ha bytt ägare, avregistreras eller förändrats så att den längre inte uppfyller de tekniska kraven som finns.

Så ansöker du om miljöbonusen för din elbil

Det är en relativt smidig process att ansöka om miljöbonus för elbil. Men för att göra det hela än mer enkelt för dig vägleder vi dig genom processen nedan i tre enkla steg. 

1. Skicka in en försäkran till Transportstyrelsen

Den första gången en bil ställs på får du en blankett skickad till dig från Transportstyrelsen. Denna kan du använda för att skicka in en försäkran.

Blanketten kommer generellt inom ett par veckor efter att bilen ställts på. Du behöver skicka in försäkran inom 6 månader efter att du fått blanketten. Denna försäkran behöver både privatpersoner och företag skicka in. 

2. Din ansökan registreras & handläggs

Din ansökan blir registrerad så fort Transportstyrelsen fått in din försäkran. Däremot behandlas ansökan aldrig förrän 6 månader efter att bilen ställts på.

3. Bonusen betalas ut till ditt konto

När det gått 6 månader efter din bil ställts på behandlas din ansökan. Därefter tar det oftast ett par veckor tills du får bonusen utbetald till ditt konto. Det är viktigt att komma ihåg att du efter dessa 6 månader fortsatt behöver vara ägare av elbilen. Är du inte ägare av elbilen kan inte bonusen delas ut. 

Om du inte redan har ett plusgiro eller bankgiro registrerat i Vägtrafikregistret delas bonusen ut till ditt konto via ett utbetalningssystem av Swedbank. 


Så beräknas Bonus Malus

Bonus Malus beräknas utifrån flertalet faktorer, men det som mest påverkar hur stor bonus du får är hur mycket koldioxid din bil släpper ut. Nedan kan du läsa mer om faktorer som spelar in när Bonus Malus beräknas:

  • Hur mycket koldioxid din bil släpper ut.
  • Nybilspriset.
  • Vilket drivmedel som används.
  • Året när fordonet togs i trafik.
  • Om bilen ägs av en privatperson eller ett företag.

Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till miljöbonusen för elbilar.

Vad är nytt gällande elbilsbonusen under 2023?

2023 bestämde regeringen att bonus malus-systemet ska fasas ut. För att få bonusen måste du ha köpt en elbil senast 31 mars 2024. 1 april 2024 kommer elbilsbonusen vara helt avskaffad.

Vilka bilar omfattas utav Bonus Malus?

Det är endast nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som omfattas av Bonus Malus.

Varför finns elbilsbonusen?

Syftet med elbilsbonusen är att förstärka miljöarbetet och påskynda resan mot ett fossilfritt Sverige. Genom bonusen lockas allt fler människor att skaffa elbil.

Hur betalas miljöbonusen ut?

Har du ett plusgiro eller bankgiro registrerat i Vägtrafikregistret betalas miljöbonusen ut dit. Annars betalas det ut till ditt konto via ett utbetalningssystem av Swedbank.