man laddar tjänstebil

Att ladda tjänstebilen hemma

Om du har en elbil i tjänsten kan det vara skönt att kunna ladda upp den hemma. Men vem betalar installationen, och vilka skatteregler finns? Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Snabbnavigering

Har du en tjänstebil eller förmånsbil?

Säkerställ först att det är en tjänstebil du har.

Har du en tjänstebil?

En tjänstebil är en bil som företaget äger och den ska i princip bara användas i arbetet.

Privat, alltså utanför jobbet, får du köra 100 mil om året fördelat på max 10 tillfällen. All privat körning utöver det förmånsbeskattas.

Har du en förmånsbil?

En förmånsbil äger företaget men den kan du köra med utanför jobbet som om det vore din egen bil.

Det finns i detta fall inga begränsningar på hur långa sträckor du får köra, och hur ofta du får köra med bilen privat. Förmånsbilar kommer dock förmånsbeskattas då det är en jobbförmån att använda den privat.


Hur fungerar hemladdning av tjänstebil?

Här nedan berättar vi både om den ersättning du får och vad som händer ifall du vill att företaget betalar laddbox-installationen hos dig.

Om du har en laddbox för hemmet

Om du laddar din tjänstebil i hemmet får du en skattefri ersättning på 9,50 kr per mil om bilen används i jobbet.

På så sätt får du en bra ersättning för den el du ”bjuder” företaget på, medan företaget får ett billigt sätt att ladda en av sina tjänstebilar på.

Om du inte har en laddbox för hemmet

Om du inte har en laddbox för hemmet, och vill kunna ladda din tjänstebil hemma, finns det två vägar att gå.

  • Du köper laddboxen privat mot ett avdrag för grön teknik som idag ligger på 50 %. Du blir inte förmånsbeskattad och äger laddboxen själv.

  • Företaget köper laddboxen och betalar för både installation och hårdvara. Du betalar förmånsskatt för laddboxen och äger laddboxen själv.

Vanliga frågor

Vad händer om arbetsgivaren betalat för laddboxen och jag byter jobb?

Om du byter jobb eller inte spelar ingen roll, du har redan betalat för laddboxen genom den förmånsskatt du betalat, och du får därmed behålla din laddbox.

Tjänar jag på att ladda min tjänstebil hemma?

Ja, som tumregel tjänar du på att ladda din tjänstebil hemma. Kostnaden för el till din tjänstebil är ca 2,5 kr per mil vid hemmaladdning, och du får 9,5 kr per mil i skattefri ersättning ifall du laddar din tjänstebil i hemmet.