Så lång livstid har ett elbilsbatteri

Elbilen ökar i popularitet varje år både i Sverige men också internationellt. I och med ökningen har också diskussionen kring elbilsbatterier och livslängd kommit att bli allt vanligare. Så hur länge håller egentligen ett elbilsbatteri egentligen? Det och mer går vi igenom nedan.

Snabbnavigering


Hur lång livstid har ett elbilsbatteri?

Ett elbilsbatteri har generellt en uppskattad livslängd på omkring 20 000 till 40 000 mil eller 8 till 20 år. Oftast landar den faktiska livslängden någonstans mittemellan.

Hur du tar hand om din bil har dock störst påverkan på den faktiska livslängden i slutändan. Det som också har inverkan i den faktiska livstiden ditt elbilsbatteri kommer ha är bland annat kvaliteten på batteriet i fråga samt hur och hur ofta du väljer att köra och ladda din bil.

Det som också påverkar livslängden är klimatet. Vid extrema temperaturer utsätts batteriet för extrem påfrestan vilket kan förkorta livslängden för elbilsbatteriet.

Faktorer som påverkar hållbarheten

Som ovan nämnt finns det många faktorer som påverkar hållbarheten och livslängden för ett elbilsbatteri. Vissa av dessa faktorer kan vara svåra att påverka men att ha ett genomgående tänk att inte utsätta elbilen för allt för mycket påfrestningar är en god idé. 

Nedan går vi närmare in på vilka faktorer som påverkar hållbarheten på ett elbilsbatteri.

Hur du laddar

Hur du laddar din elbil har en inverkan på batteriets hållbarhet. Rekommendationen är att alltid sträva mot att hålla laddningsnivån på mellan 20 och 80 %.

Det är ingen fara att då och då gå över eller under men vid upprepningar kan batteriet slitas ut fortare.

Ska du lämna bilen ståendes en längre period är det en god idé att minst ladda batteriet till 50 % eftersom du då slipper att batteriet är helt urladdat när du återigen ska använda bilen.

Det är en bra idé att skaffa en bra laddbox som klarar av att ladda bilens batteri till rätt nivå. 

Om laddboxen har stöd för lastbalansering är det också ett bra tecken, för då kan du ladda din elbil när elpriset är som lägst.

Hur mycket du använder bilen

Precis som med så mycket annat så slits elbilsbatteriet vid användning. Ju mer du använder din elbil, och då laddar den, desto mer slitet blir batteriet.

Detta kan givetvis vara något som är svårt att undvika då bilen trots allt är till för att användas men det är oavsett en faktor att ta hänsyn till när det kommer till elbilsbatteri och hållbarhet.

Vilket klimat du kör i

Extrema temperaturer, både kalla och varma, är dåligt sett till ett elbilsbatteri och dess hållbarhet. Elbilsbatteriet utsätts för extrem påfrestning vid för varma och kalla temperaturer vilket kan förkorta livslängden avsevärt.

Det allra bästa klimatet för en elbil och dess batteri är det nordiska klimatet där det sällan blir allt för varmt och inte heller allt för kallt.

Batteriets kvalitet

Kvaliteten på elbilen och batteriet i fråga har också inverkan i hur lång livstid som kan förväntas. Generellt degraderas ett elbilsbatteri i en takt på mellan 2 och 4 % per år.

För att förlänga livstiden är det en god idé att dels välja en elbil av god kvalitet men också att säkerställa att batteriet i fråga håller en hög prestandanivå och kvalitet.

Hur lång garanti har ett elbilsbatteri?

När du köper en elbil ingår alltid en garantitid på elbilsbatteriet. Denna brukar generellt vara mellan 5 till 8 år. Vissa leverantörer bestämmer också garanti utefter körda mil. En riktlinje brukar då vara omkring 20 000 körda mil. Därefter försvinner ofta garantin helt.

Ett annat mätetal är batterikapacitet där man anser att ett batteri bör bytas ut när de når en kapacitet på under 70 %.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om hur länge ett elbilsbatteri håller.

Vad kostar det att byta ut sitt elbilsbatteri?

Om elbilsbatteriet behöver bytas ut under garantitiden är det kostnadsfritt. Är det utanför garantin kostar det vanligtvis någonstans mellan 100 000 och 120 000 kr.

Kan jag renovera mitt elbilsbatteri?

Det är fullt möjligt att renovera ett elbilsbatteri. Exempelvis utför vissa bilfirmor sådana uppdrag. Viktigt att komma ihåg är dock att inte alla fel går att laga.