laddbox-med-wifi

Laddbox med wifi

Här lär du dig allt du behöver veta om wifi för laddboxar. Vi tipsar dig också om bra laddboxar som har stöd för wifi. 


Se alla laddboxar

Hur fungerar wifi för laddboxar?

Wifi är det trådlösa nätverk du har hemma som du får med hjälp av en router. Det trådlösa nätverket kommunicerar med din laddbox och gör att alla smarta funktioner fungerar såsom laddning från distans och laddning när elpriset är som billigast. 

Ditt wifi ser alltså till att appen som följer med laddboxen kan kommunicera med din laddningsbox. Det gör att saker som automatiska säkerhetsuppdateringar, funktionsuppdateringar och relevant statistik kan visas och att alla de funktionerna fungerar som det är tänkt.


3 laddboxar med stöd för wifi

Här nedan berättar vi om 3 laddboxar som har wifi-stöd.


Alternativ 1: Zaptec GO

Zaptec Go har stöd för både wifi och 4G. Denna laddbox är en storsäljare i Sverige, främst tack vare dess låga pris och dess kraftfulla prestanda. 

Den maximala laddningshastigheten är på 22 kW, vilket är den bästa laddningshastighet som finns för laddboxar för hemmet.

Boxen har också en garantitid på 5 år vilket är mycket starkt. 


Alternativ 2: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo har stöd för wifi men inte för mobilt nätverk såsom 4G och 5G. 

Precis som laddboxen ovan är även denna laddbox en storsäljare, och det är lätt att förstå varför. 

Stöd för allt viktigt finns såsom lastbalansering, OCPP och RFID, och priset är lågt samtidigt som prestandan är hög.


Alternativ 3: Zaptec Pro

Zaptec Pro är en kraftfull laddbox med stöd för både wifi och mobilt nätverk.  

Denna laddbox kostar lite mer än den genomsnittliga laddboxen, men du får samtidigt en kraftfull och framtidssäkrad laddbox om du väljer Zaptec Pro. 

Stöd för bland annat lastbalansering, RFID, OCPP, och garantitiden är på 5 år. 


Vad händer om du inte har wifi i hemmet?

Om du inte har wifi i hemmet är det bäst att köpa en laddbox med stöd för mobilt nätverk, alltså stöd för 4G och/eller 5G-uppkoppling. Laddboxar med mobilt nätverk kostar i regel inte mer än laddboxar med enbart wifi, och du betalar inte heller för den data som förbrukas.

Läs gärna vår artikel om laddboxar med stöd för 4G/5G för att få reda på mer om det vi precis beskrivit.


Vad händer om laddboxen inte har wifi-täckning?

Om ditt hemma-wifi inte klarar av att ge din laddbox wifi-uppkoppling rekommenderar vi att du tar del av de tips vi berättar om nedan.

Kolla om stöd för mobilt nätverk finns

Om din laddbox har stöd för mobilt nätverk kan du lika gärna använda det om inte ditt wifi når ut till den plats där din laddbox finns.

Förstärk ditt wifi-nätverk

Det finns så kallade wifi-förstärkare som klarar av att förlänga ditt trådlösa nätverk.

Om du placerar din wifi-förstärkare strategiskt kan du mycket väl göra så ditt wifi når den plats där din laddbox finns. Att köpa en ny och mer kraftfull router kan också hjälpa.

Detaljerade råd och tips om hur du förstärker och förlänger ditt hem-wifi är inget vi kan ge dig. Men fråga i fackhandeln så hjälper de dig hitta produkter som passar.

Använd ethernetkabel

Om din laddbox inte har wifi-täckning eller stöd för mobilt nätverk är en annan uppkopplingsmöjlighet att använda en ethernetkabel, som i folkmun kallas nätverkskabel.

Om du använder denna lösning ska du tänka på att din laddbox måste ha en ethernetingång, och att installationen sannolikt blir tekniskt svårare ju längre från din bostad laddboxen är placerad.

Använd din laddbox utan internet

Att använda din laddbox utan att ha den uppkopplad mot nätet är också en möjlighet.

Du kan fortfarande ladda din bil om din laddbox inte har internettillgång, men i princip alla smarta funktioner och eventuella funktionsförbättringar som släppts via nätet är i sådana fall otillgängliga.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om wifi för laddboxar.

Har alla laddboxar stöd för wifi?

Nej, men nästan. Uppskattningsvis har över 95 % av alla laddboxar som säljs idag stöd för wifi-uppkoppling. 

Hur snabbt wifi behöver min laddbox?

Laddboxtillverkarna uppger sällan minimihastigheter för internetuppkopplingen i sina manualer. Men generellt ska man säga att en långsam internetuppkoppling är helt okej så länge uppkopplingen är stabil.