Portabel laddbox

I denna artikel utforskar vi fördelarna, begränsningarna och användningsområdena för portabla laddboxar, och ger dig viktig information att överväga innan du väljer denna laddningslösning för din elbil. 

Exempel på laddboxar med fast installation

En portabel laddbox är ett bra komplement, men ingen ersättning till en vanlig laddbox för elbilar. Nedan kan du jämföra tre av de mest populära fasta laddboxarna på marknaden.Se alla laddboxar

Vad är en portabel laddbox?

En portabel laddbox är en bärbar laddningsenhet som används för att ladda elbilar på platser där traditionella laddningsstationer inte finns tillgängliga. Portabla laddare till elbilar är vanliga att använda vid  exempelvis resor eller när man befinner sig i sommarstugan.

Läs gärna vår recension av CTEK Njord Go som är en portabel elbilsladdare som vi gillade. Det är en av få portabla elbilsladdare som kan mäta sig med en vanlig laddbox för hemmet. 


Fördelar med bärbara laddboxar

Här nedanför presenterar vi fördelar med en portabla laddboxar som gör dem till en bra lösning för laddning av elbilar.

 • Lätt att ta med. En portabel elbilsladdare är lätt att ta med sig och kan användas på olika platser.
 • Bra pris. En portabel elbilsladdare kan vara mer kostnadseffektiv än att installera en permanent laddbox.
 • Det blir möjligt att ladda var du än befinner dig. Den ger dig flexibilitet och möjlighet att ladda din bil var du än skulle vara.
 • Bra att ha vid nödsituation. Om du hamnar i en nödsituation och behöver ladda din elbil på en avlägsen plats kan en portabel laddare vara till stor hjälp för att få tillgång till nödvändig laddning.
 • Ger utökad räckvidd. Genom att ha en portabel elbilsladdare med dig kan du förlänga elbilens räckvidd. Om du exempelvis befinner dig på en plats där laddningsstationer är glest förekommande, kan du ladda upp din bil och därmed förlänga din resa.
 • Lätt att använda. Portabla elbilsladdare är oftast enkla att använda tack vare bland annat plug-and-play-funktionalitet och lättanvända användargränssnitt.

Nackdelar med bärbara laddboxar

Här nedanför presenterar vi några nackdelar med bärbara laddboxar. Detta för att ge dig en mer heltäckande bild av denna laddningslösning.

 • Långsam laddning. Portabla laddare kan ha lägre effekt jämfört med fasta laddningsstationer, vilket kan resultera i längre laddningstider för att nå full kapacitet på ditt elbilsbatteri.
 • Har ofta inga avancerade funktioner. Generellt sett har vanliga laddboxar för elbilar fler avancerade funktioner och fördelar jämfört med portabla laddboxar såsom schemaläggning av laddning, integrering med smarta hem och fjärrstyrning via app.
 • Beroende av elnätet. Portabla laddare för elbilar kräver att det finns eluttag på platsen där du laddar.
 • Kan vara otymplig att ta med sig. Beroende på modell och storlek kan portabla laddare vara tunga och otympliga att bära runt, vilket kan vara ett hinder.
 • Inte alltid kompatibla med alla elbilar. Kompatibiliteten kan vara begränsad mellan olika portabla laddare och elbilar på grund av variationer i laddningsstandarder och anslutningsmöjligheter.

Vad kostar en portabel laddbox?

Priset på portabla laddboxar varierar beroende på olika faktorer, inklusive märke, modell, effektivitet och funktioner. Här är ett exempel på några snittpriser för portabla elbilsladdare:

 • Enklare modeller: Mycket enkla, portabla laddare med grundläggande funktioner och låg effektnivå har ofta en prisintervall på cirka 1 500 – 2 000 kr.
 • Medelklassmodeller: Portabla laddare med lite högre effekt, till exempel 16 ampere och extra funktioner såsom inbyggd jordfelsbrytare kan kosta mellan cirka 2 000 – 5 000 kr.
 • Högpresterande modeller: Högpresterande portabla laddare med högre effekt, möjlighet till snabbladdning och avancerade säkerhetsfunktioner kan vara något dyrare och ligga i prisklassen 5 000 – 7 000 kr eller mer.

Det är också viktigt att notera att priset kan påverkas av varumärket, kvaliteten på materialen, garanti och eventuella extra tillbehör som följer med laddaren.

Det är alltid rekommenderat att göra noggrann research och jämföra priser och funktioner innan man köper en portabel elbilsladdare. Detta för att få det mest prisvärda alternativet som passar dina specifika behov.


Får man statligt avdrag för köp av bärbar elbilsladdare?

Nej, det statliga avdraget för grön teknik gäller endast vid installation av traditionella laddboxar för elbilar, vilket innebär att portabla laddare inte omfattas av denna förmån. Det gör att portabla elbilsladdare inte ska betraktas som lika prisvärda som fast monterade laddningsboxar.


Är det bäst att ha en bärbar elbilsladdare eller en laddbox?

Det är bäst att ha en fastmonterad laddbox som primär laddningslösning för optimal laddningshastighet och bekvämlighet. En portabel elbilsladdare kan vara ett bra komplement för att möjliggöra laddning vid platser där vanliga laddstationer inte är tillgängliga, men den laddningslösningen är inte nödvändig för alla.


Vanliga frågor

Nedan följer svar på några vanliga frågor om portabla laddboxar.

Vad är det för skillnad mellan en portabel elbilsladdare och en laddbox?

En portabel elbilsladdare är bärbar och används på platser utan vanliga laddningsstationer. Nackdelar inkluderar längre laddningstider och begränsad kapacitet. En laddbox erbjuder snabbare laddning och avancerade funktioner, men kräver installation och är mer kostsam.

Vad är det för skillnad mellan en portabel elbilsladdare och att ladda i vanligt eluttag?

En skillnad mellan att ladda i ett vanligt eluttag och att använda en portabel elbilsladdare är att det finns en ökad risk för kortslutning och brand vid laddning i vanliga eluttag. Portabla elbilsladdare erbjuder skyddsfunktioner som jordfelsbrytare för att minska denna risk och därmed ge säkrare laddningsmöjligheter.

Hur förvarar man sin portabla laddbox?

Om du har en portabel laddbox ska du förvara den svalt, torrt och hålla den borta från direkt solljus.

Vad har portabla laddboxar för garanti?

En garantiperiod på 1–3 år är vanligast för portabla laddboxar. Om du köper laddboxen privat har du också reklamationsrätt i 3 år.

Kan jag använda en portabel laddbox när det regnar?

Ja, vanligtvis kan du det. Men säkerställ alltid att din portabla laddbox klarar av regn innan du använder den när det regnar.