forvirrad person laddar elbil

Vett och etikett inom elbilsladdning

Att ladda sin elbil på ett respektfullt och effektivt sätt kräver både hänsyn och kunskap. Här är nio konkreta tips för att säkerställa god vett och etikett vid din elbilsladdning.

Tips vid laddning på publika laddstationer

Tänk på detta när du laddar vid offentliga laddstationer.

1. Planera din laddning

Planera din laddning för att undvika stress och onödiga väntetider vid laddstationerna. Genom att välja tider när det är minst kö, till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen, kan du ladda bilen snabbt och smidigt.

Att vara medveten om rusningstider och populära laddningsplatser hjälper dig att undvika trängsel och bidrar till en bättre laddningsupplevelse för alla.

2. Ladda inte över 80 % ifall det är kö

Om det är kö vid laddstationen, ladda inte över 80 %. Att ladda från 80 % till 100 % tar betydligt längre tid och kan dessutom slita på batteriet.

Genom att hålla laddningen under 80 % bidrar du till att minska väntetiderna för andra och förlänger samtidigt batteriets livslängd.

3. Behandla inte laddplatsen som en parkeringsplats

Flytta på din bil så fort den är färdigladdad så att andra också får möjlighet att ladda. Genom att vara hänsynsfull och effektiv bidrar du till en smidigare laddningsupplevelse för alla.

4. Var rädd om laddkabeln

Hantera laddkabeln varsamt. Undvik att släpa den i marken eller utsätta den för andra typer av onödigt slitage. Genom att ta hand om laddutrustningen bidrar du till att hålla stationerna i gott skick.

Om, eller när trådlös laddning av elbilar blir det nya normala, slipper du sannolikt tänka på hur du behandlar dina laddkablar. 

5. Säg till om någon utrustning inte fungerar

Genom att rapportera fel ser du till att stationen kan åtgärdas snabbt, så att alla som vill ladda kan göra det med fungerande utrustning.

6. Klaga inte på elpriset

Det är naturligt att det kostar mer att ladda bilen vid en publik laddstation än hemma, och personalen kan inte påverka priset. Visa alltid vänlighet och respekt mot dem som arbetar där.

7. Ha appen förberedd

Inför ditt besök vid laddningsstationer är det bra att vara förberedd. Många stationer kräver användning av en specifik laddningsapp för att starta och avsluta laddningen.

Se till att ha appen installerad och bekanta dig med dess funktioner i förväg för att undvika att blockera laddningsplatsen i onödan medan du hanterar eventuella tekniska problem.

Tips vid laddning med laddbox för hemmet

Detta kan vara bra att veta och tänka på när du ska ladda din elbil hemma.

8. Skaffa en laddbox till hemmet

Skaffa en laddbox till hemmet för att få en smidigare laddningsrutin. Med en laddbox kan du ha din bil fulladdad när du lämnar hemmet och behöver därför inte ladda vid snabbladdare lika ofta.

Detta ger dig en bekvämare, billigare och mer pålitlig laddningsupplevelse.

9. Fråga om lov innan du lånar någon annans laddbox

Var säker på att fråga om lov innan du använder någon annans laddbox för att ladda din elbil. Om du får tillåtelse att ladda hos någon annan, erbjud dig alltid att betala för användningen.

Respektera dessutom personens inställningar och ändra inga inställningar på laddboxen utan deras tillstånd.


Vanliga frågor

Här nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som handlar om vett och etikett inom elbilsladdning.

Kan jag koppla ur laddaren på någon annans elbil som laddats klart?

Generellt ses det som ohyfsat att koppla ur laddaren ifall den person som laddar bilen inte är där, även om bilen är fulladdad.

Får man fråga hur lång tid det är kvar på laddningen ifall man står i kö?

Ja, det betraktas som okej ifall du frågar på ett artigt sätt.