Trådlös laddning av elbil

I denna artikel tar vi en närmare titt på trådlös laddning av elbilar, hur det funkar i praktiken, vilka för- och nackdelar som finns samt utforskar dess påverkan på framtidens fordonsladdning.

Snabbnavigering

Vad är trådlös laddning av elbil?

Trådlös laddning av elbil gör att elfordon kan laddas utan kabel genom energiöverföring via ett elektromagnetiskt fält mellan en sändar- och mottagarspole.

Det finns två huvudtyper av trådlös laddning för elbilar: statisk laddning och dynamisk laddning.

Statisk laddning

Statisk trådlös laddning sker när bilen är parkerad och står stilla. Denna typ av laddning används vanligtvis i hemmet eller på offentliga parkeringsplatser.

Tekniken använder en induktionsplatta, som placeras på marken eller golvet, och bilen parkeras över plattan.

Dynamisk laddning

Dynamisk trådlös laddning sker när bilen är i rörelse. Detta innebär att laddningsinfrastrukturen är inbyggd i vägbanan, vilket gör det möjligt för elbilar att laddas medan de kör.


Fördelar med trådlös laddning av elbil

Trådlös laddning av elbilar erbjuder många fördelar jämfört med traditionell laddning med en trådbunden laddbox.

Dessa fördelar kan göra laddningsprocessen enklare, säkrare och mer effektiv. Här är några av de främsta fördelarna.

Inga kablar behövs

Vilket både är tidsbesparande och bekvämt då du slipper dra in och ut laddkablar ur bilen.

Även om det är vett och etikett inom elbilsladdning säger att man inte ska släpa med laddkabeln finns det vissa som gör det, och även det problemet slipper du med trådlös elbilsladdning.

Det är smidigare

Eftersom laddningen sker automatiskt när du parkerar över en laddplatta eller kör bilen, är det i princip omöjligt att glömma att ladda bilen.


Nackdelar med trådlös laddning av elbil

Precis som det finns fördelar med trådlös laddning av elbilar finns det även ett par negativa faktorer att ta hänsyn till. Vi introducerar dessa nedan.

Få bilar stödjer trådlös laddning

För närvarande är det få bilmodeller som har inbyggt stöd för trådlös laddning. Exempel på modeller som stöder det är BMW 530e hybrid, Ford Mustang Mach-E, Audi e-tron och Tesla Model S (med en tillvalsladdplatta).

Det finns ett par ytterligare modeller som stödjer trådlös laddning, men de allra flesta gör inte detta ännu.

Det är dyrt

Kostnaden för trådlös laddningsutrustning är hög, cirka 40 000 SEK exklusive installationskostnader. Kostnaden är sannolikt avskräckande för många bilägare.

Vanliga frågor

Vi besvarar de vanligaste frågorna om trådlös laddning för elbilar nedan.

Vad behövs för att trådlös laddning ska fungera?

För att trådlös laddning av elbilar ska fungera behövs följande nyckelkomponenter: en markplatta (sändare) installerad på marken eller golvet, en mottagare monterad under bilen och en väggmonterad laddbox som hanterar strömförsörjningen samt styr energiöverföringen mellan markplattan och elnätet.

Är det säkert att ladda sin elbil trådlöst?

Ja, trådlösa laddningssystem för elbilar är utformade för att vara säkra och följa internationella hälso- och säkerhetsstandarder. De är utrustade med funktioner för att upptäcka främmande objekt och är byggda för att minimera oavsiktliga elektromagnetiska utsläpp.

Hur effektivt är det att ladda sin elbil trådlöst?

Även om trådlös laddning av elbilar är något mindre effektiv än kabelansluten laddning på grund av energiförluster under överföringen, kan moderna trådlösa laddningssystem ändå uppnå effektiviteter på ungefär 90%.

Hur lång tid tar det att ladda sin elbil trådlöst?

Att ladda sin elbil trådlöst tar vanligtvis lite längre tid än laddning med kabel från en laddbox, på grund av energiförluster under överföringen. Med en effektförlust på ungefär 10% kan man förvänta sig en ungefär 10% längre laddtid jämfört med kabelansluten laddning. Det exakta tidsintervallet beror dock på flera faktorer, inklusive batterikapacitet, laddningssystemets effektivitet och hastigheten på energiöverföringen.

Kan man ladda sin elbil trådlöst i Sverige?

Nej, trådlös laddning är en nischprodukt som inte finns i Sverige för närvarande. Dock är det möjligt att i framtiden kunna ladda sin elbil trådlöst även i Sverige, med tanke på den pågående utvecklingen inom laddningsteknik och ökande efterfrågan på elbilar.

Fungerar trådlös elbilsladdning i regn och snö?

Ja, trådlösa elbilsladdningssystem är utformade för att vara väderbeständiga och fungerar effektivt i regn, snö och andra tuffare väderförhållanden. Dessa system är konstruerade för att hantera olika väderförhållanden utan att kompromissa med varken säkerheten eller laddningsprestandan.