man kör i bil

5 tips vid köp av begagnad elbil

Att köpa en elbil på andrahandsmarknaden är populärt, men vad ska du tänka på vid begagnatköp av elbil? Den frågan får du ett komplett svar på precis nu. 

Snabbnavigering

Vilka behov har du?

Det är viktigt att du väljer en elbil som täcker de behov du har. Vanliga behov är att till exempel att barnvagnen ska få plats och att alla familjemedlemmar ska få plats.


Vad har bilen för räckvidd?

Bilens räckvidd är en viktig faktor för nästan alla, så säkerställ att räckvidden är tillräcklig för de sträckor du vanligtvis kör.

Tänk på att ju längre räckvidd bilen har, desto mindre är risken för att du drabbas av räckviddsångest, alltså oro för att batteriets laddning inte tar dig dit du ska.


Finns batterihyra?

Många som kör elbil uppskattar om det finns batterihyra. Det innebär att du inte äger bilens batteri, utan i stället hyr det mot en fast månadskostnad.

Den stora fördelen med det är att du slipper betala en hög engångskostnad för ett utbyte av bilens batteri när det är utslitet eller går sönder.


Hur ska du ladda bilen?

Att kunna ladda din elbil i hemmet med hjälp av en laddbox är en av de viktigaste fördelarna med att ha en elbil. Men för att kunna ladda din elbil i hemmet krävs det att du har rätt förutsättningar för det.

Om du bor i villa är det bara att installera en laddbox och få 50 % avdrag för det från staten. Men om du bor i lägenhet blir det ofta lite svårare att ladda elbilen, särskilt om det bara finns ett fåtal laddplatser som alla måste dela på.


Kan du ladda bilen på jobbet?

Att ladda bilen på jobbet är tacksamt för då åker du från jobbet med en fulladdad bil, och slipper därmed ladda bilen hos snabbladdningsstationer som har ett betydligt högre laddningspris än både ”vanliga” laddboxar.

Det är också en skattefri förmån att ladda sin elbil på jobbet. Den förmånen gäller tills 30 juni 2026.