tibber laddbox

Allt du behöver veta om Tibbers laddboxar

Här finner du du all information du behöver veta om laddboxarna från elbolaget Tibber.

Vad är Tibber?

Tibber är ett digitalt elbolag som erbjuder sina kunder el utan prispåslag. Detta innebär att man som kund hos Tibber betalar Nord pools spotpris för varje förbrukad kWh. Genom mobilappen hjälper elbolaget även sina kunder att spara in på sin elförbrukning, med hjälp utav funktioner som smart elbilsladdning och värmestyrning.

På denna sida

Om Tibbers laddboxar

Elbolaget Tibber idag flera olika laddboxar som är:

  • Wallbox Pulsar Max, som är en kraftfull laddbox på 22 kW med lastbalansering som tillval.
  • Charge Amps Dawn, som är en laddbox med hög IP-klassning och en maxeffekt på 22 kW.
  • Zaptec Go, som är en av de mest sålda laddboxarna i Sverige. Den är prisvärd och förberedd för lastbalansering.


Så fungerar smartladdning via Tibber

En av Tibblers mest populära funktioner är smartladdning för elbilar. När du är elkund hos Tibber har du timpris på elen vilket innebär att elpriset ändras timme för timme.

När du aktiverar funktionen smartladdning laddas elbilen under de billigaste timmarna automatiskt. På det sätter slipper du själv hålla koll på när elen är som billigast och då ta dig ut och sätta elbilen på laddning. 

När det kommer till smartladdning och i det fall din laddbox drivs av solceller räknar Tibber även in den förväntade överproduktionen av solel, nätkostnader, elavgifter och skattereduktion vilket gör laddningen ännu smartare.

Tibber kopplar sig upp mot din elbil via tillverkarens API. Det enda du behöver göra för att använda smartladdning med Tibber är att gå till Tibber-appen och ansluta din bil. 


Lastbalansering av Tibber laddboxar

Lastbalansering till laddboxen fördelar tillgänglig ström i huset så att fler apparater kan vara igång samtidigt. Det kan vara bra att installera lastbalansering till sin elbilsladdare för att förhindra att säkringarna går som följd utav överbelastning.

Det finns två olika mätare du kan använda till Tibber laddbox för att få lastbalansering, och det är Tibber Watty och Tibber Pulse.

Tibber Watty

Tibber Watty är en realtidsmätare som enkelt och smidigt låter dig ta reda på hur din elförbrukning ser ut. Om du både har en Watty och en laddbox ansluten till Tibber samtidigt kan Tibber dessutom hjälpa till med lastbalansering.

Tibber Pulse

Tibber Pulse är en annan smart realtidsmätare du kan använda för att lastbalansera din Tibber laddbox. Pulse är ett populärt tillbehör att lägga till i sin beställning då man tillåts styra laddningen av elbilen för att undvika överbelastning av huvudsäkringen. Tibber Pulse är Tibbers senaste energimätare. Denna är lite enklare än Tibber Watty. Installationen är enklare och priset är lägre.


Så fungerar Grid rewards

Tibbler har ett nätutjämningsprogram vid namn Grid rewards. Det går ut på att din elbil använder sitt batteri för att ge det allmänna elnätet ström när det behövs, vilket du också får betalt för. 

Grid rewards-programmet fungerar tillsammans med alla laddboxar som Tibbler säljer från Zaptec, Charge Amps och Wallbox.

Hur mycket pengar du tjänar ser du i Tibblers app, och de pengar du får kommer normalt från Svenska Kraftnät, det lokala elnätet eller elbörsen.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till Tibber laddbox.

Vad kostar laddboxarna från Tibber?

De laddboxar som Tibbler säljer kostar mellan cirka 5 000–10 000 kr inklusive installation och grönt avdrag. Priset beror främst på vilken laddbox du väljer och om du är kund hos Tibbler eller inte.

Vilken är Tibblers billigaste laddbox?

Den billigaste laddboxen som Tibbler säljer är Zaptec Go som i normalfallet kostar runt 5 000 kr inlklusive installation och grönt avdrag.

Vilka elbilar är kompatibla med Tibbers smartladdning?

Audi, BMW, Volvo, Jaguar, Tesla, Volkswagen och MINI är exempel på bilstillverkare med elbilar som är kompatibla med Tibber smartladdning.