laddbox med solceller

Allt du behöver veta om laddbox med solceller

Här finner du en komplett guide till hur det fungerar att äga en laddbox tillsammans med solceller.

Allt fler väljer att investera i solceller för att kunna generera egen el och många väljer också en el- eller hybridbil framför den traditionella fossildrivna bilen.

Men är det möjligt att ladda en elbil med el från solceller och hur fungerar det? I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta, samt tipsar om laddboxar som passar bra med solceller.

Kan man ladda en elbil med el från solceller?

Ja, det är fullt möjligt att ladda en elbil med el från solceller. När solcellerna producerar elektricitet används denna i realtid utav ditt hushåll, vilket även gäller din elbilsladdare. 

Det är dock inte säkert att den solel som produceras räcker till för att ladda din elbil vid varje givet tillfälle. När det inte finns någon solel att tillgå kommer laddboxen att gå över till el från det vanliga elnätet istället.

Det finns dock speciella laddboxar som är anpassade för att samverka med din solcellsanläggning och enbart nyttja den egenproducera elen som finns tillgänglig, vilket innebär att du kan vara säker på att du laddar din bil helt gratis med enbart solenergi.


Laddboxar anpassade för solceller

Utbudet av laddboxar som är specialanpassade för att kunna ladda din el- eller hybridbil med egenproducerad solel är ännu ganska snävt men i takt med att efterfrågan blir allt större lär även utbudet bli större.

Vi ger dig några exempel på laddboxar som har inbyggda funktioner för att ladda med solel nedan:


Zappi v2

Zappi v2 med solceller

Zappi v2 har en mängd olika klimatsmarta funktioner däribland dess tre olika laddningsalternativ vilka gör att du kan ha full koll på vilken el som används. De tre alternativen är ECO, ECO+ och FAST.

  • ECO läget. Här blandar laddboxen el både från din egna solel men också från det vanliga elnätet för att laddningen ska bli så jämn som möjligt.
  • ECO+. I detta läge används endast egenproducerad el och laddboxen anpassar därefter laddningen utefter hur mycket solel som finns att tillgå.
  • FAST. Nu används vanlig el från elnätet där laddboxen laddar din bil med högsta möjliga effekt för att ladda din elbil så snabbt som möjligt.

I laddboxen tillkommer även, utöver de tre smarta laddningsalternativen, också en PIN-kod för extra trygghet, inbyggd dynamisk lastbalansering men också en tillhörande app.

I appen kan du bland annat tidsinställa din laddning men också övervaka laddningen och överskåda allt från elförbrukning till historik men du kan också välja vilken typ av el som ska användas.


Wallbox Pulsar Max

Wallbox Pulsar Max är en klimatsmart laddbox som även den har flera laddningsalternativ som möjliggör laddning med el direkt från din solcellsanläggning. Bland alternativen finns två lägen, ECO och Helt Grön.

  • ECO. Här används egenproducerad el i så stor utsträckning som möjligt men i kombination med el från det vanliga elnätet om så behövs.
  • Helt grön. Detta läge används endast egenproducerad el och om elen tar slut stängs även laddningen av.

Utöver de två klimatsmarta laddningsalternativen medföljer även en hel del andra funktioner med laddboxen. Bland annat så har laddboxen både Wi-Fi och Bluetooth-anslutning samt en tillhörande app.

I appen kan du exempelvis se laddningshistorik, låsa upp laddboxen, få översikt över din laddning men också kontakta kundtjänst.

Wallbox Pulsar Max har även flera säkerhetsfunktioner. Bland annat så kan du ställa in lastbalansering vid uppladdning och laddboxen har även ett inbyggt DC-läckageskydd vilket ger dig extra trygghet vid användning.


Hur gör man när solen inte skiner?

Det är möjligt att ladda din bil med solel även när solen inte skiner och solcellerna har slutat producera el, men det kräver att du har ett solcellsbatteri.

Att investera i ett solcellsbatteri är dock ännu ingen lönsam investering eftersom de dels är väldigt dyra men också för effektsvaga för att göra investeringen värd. Det bästa är därför att fortsatt kombinera solel med el från det allmänna elnätet när du laddar din elbil.

Med en smart laddbox blir det dock enklare att i så hög utsträckning som möjligt endast använda solel för uppladdning av din elbil. Detta eftersom du med dessa typer av elbilsladdare kan ställa in när din bil ska laddas och med vilken typ av el.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till elbilsladdare och laddboxar.

Hur många solpaneler behövs för att ladda en elbil?

Det behövs inte många solpaneler för att ladda en elbil. En liten installation med endast ett 10-tal solpaneler räcker gott och väl för att ladda en elbil. Ju fler solpaneler du installerar, desto snabbare går det att ladda elbilen då en större anläggning kommer att tillföra mer energi på kortare tid.

Vilka avdrag finns för laddboxar och solceller?

Tack vare skattereduktionen för grön teknik kan du göra avdrag för installation av både solceller och laddbox. När du installerar en laddbox får du 50% avdrag, respektive 15% för solcellsinstallationen. Många solcellsinstallatörer säljer också elbilsladdare vilket gör att du ofta kan få ett paketpris om du beställer allt samtidigt.