laddbox 11kw

Allt du behöver veta om laddbox 11kW

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska köpa en laddbox med effekten 11kW.

Laddboxar med effekt på 11kW

Nedan kan du se ett antal laddboxar som går att installera på effekten 11kW. Vänligen notera att alla laddare går att ställa ned till valfri effekt, så det har ingen betydelse om maxeffekten är högre än 11KW.


Se alla laddboxar

Vad innebär en laddbox med 11kW?

En laddbox med 11kW innebär att effekten på laddaren uppgår till 11 kilowatt. Termen kW (kilowatt) anger alltså hur hög maxeffekt en laddbox kan uppnå. Ju högre kW en elbilsladdare har desto snabbare kan din elbil laddas. En laddbox för hemmabruk brukar oftast ha en kW på mellan 3,7 – 11kW, men det finns även modeller som har en effekt på upp till 22kW.


Vad krävs för att installera en laddbox på 11kW?

För att installera en laddbox på 11kW krävs det att du har en huvudsäkring på minst 16A och att du har tillgång till 3-fas i fastigheten. Vanligtvis uppfyller privathushåll dessa krav, vilket medför att du med stor sannolikhet kan installera en laddbox med en effekt upp till elva kilowatt din bostad.

Huvudsäkring

Det är alltid rekommenderat att fastigheten där laddboxen på 11 kW ska installeras har en huvudsäkring på minst 16 Ampere. Detta för att minska eller till och med eliminera risken för att huvudsäkringen löses ut vid användning.

Oftast har moderna fastigheter detta idag, men skulle det mot förmodan vara ett problem kan de allra flesta installatörer åtgärda detta genom att uppgradera huvudsäkringen till en högre styrka.

Antal faser

När du installerar en laddbox med 11 kW idag bör denna med 3-fas. Detta eftersom en laddbox som laddar med 3-fas kan ladda med långt mycket högre effekt än om den installeras på 1-fas.

Skulle du installera laddboxen med 1-fas skulle detta i sin tur innebära att din laddbox inte skulle kunna ladda med lika hög effekt. Med 1-fas kan en laddbox maximalt ladda med en effekt på 3,7 kW medan en 3 fas kan ladda med upp till 22 kW. Detta förutsatt att din laddbox har en laddeffekt på minst 22 kW.

Skillnader mellan 1-fas och 3-fas

Den viktigaste skillnaden mellan 1-fas och 3-fas är att 3-fas-systemet är mer kraftfullt. 1-fas är på 230 volt och är den kraft som finns i ett vanligt vägguttag. Detta medan 3-fas är på 400 volt, och främst används för enheter i hemmet som kräver mer kraft såsom laddbox, tvättmaskin och diskmaskin. 


Hur snabbt laddas min elbil med en laddbox på 11 kW?

Hur snabbt din elbil laddas med en laddbox på 11 kW skiljer sig något från en elbil till en annan. Det som avgör hur lång tid det tar att ladda en elbil är storleken på batteriet. Ju större batteri, desto längre tid tar det att tillföra den ström som krävs för att fylla det med elektricitet.

Nedan kan du se exempel på hur lång tid det tar att ladda några av de senaste elbilarna med en laddbox på 11kW.

Audi e-tron 55 quattro 9 timmar & 45 minuter
Tesla Model 3 Midrange 2.8 timmar
Volkswagen ID.3 Pro 6 timmar & 45 minuter
Mercedes EQA 250 7 timmar & 45 minuter
Polestar 2 Standard Range Single Motor 8 timmar & 15 minuter
BMW iX3 8 timmar

Vad kostar en laddbox med effekten 11kW?

Priset för en laddbox på 11kW är cirka 5 000–12 000 kronor, inklusive installation. Priset inkluderar bidraget för laddboxar, som ger dig 50% avdrag på den totala kostnaden.

Priset för en laddbox med denna effekt skiljer sig tack vare ett antal olika faktorer. Dels spelar fabrikat på laddaren in, men även faktorer såsom tillbehör och extra funktioner har en inverkan på det slutgitliga priset.


Har en laddbox på 11 kW för lite kraft?

Det beror på vilken elbil du har, men generellt är det bäst att skaffa en laddbox med en maxeffekt på 22 kW.

Majoriteten av alla elbilar som säljs idag har stöd för 22 kW-laddning, och även om du har en elbil med en maximal laddningshastighet på 11 kW kommer du sannolikt köpa en elbil med en högre laddeffekt i framtiden.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddboxar med en maxeffekt på 11kW.

Bör man skaffa lastbalansering till en laddbox på 11kW?

Ja, det rekommenderas att skaffa lastbalansering till din laddbox på 11kW. Detta eftersom att det motverkar eventuella problem som uppstår vid laddning på högre effekt, exempelvis att din huvudsäkring överbelastas.

Kan man installera en laddbox 11kW på marken?

Ja, det går utmärkt att installera en laddbox med effekten 11kW på marken. Det kan dock vara bra att veta att markinstallationer kan komma att kräva en del förarbete vilket kostar extra pengar, därför är det ofta billigare att installera boxen på väggen istället.

Finns det laddboxar med en högre kW än 11?

Ja, det finns laddboxar för hemmabruk som erbjuder effekt ända upp till 22 kW. Vill du ladda med ännu högre effekt kan du ta dig till en publik laddstation som erbjuder snabbladdning, då kan man komma upp i hela 150kW laddeffekt eller mer.