Att ladda sin elbil billigt

I denna artikel ger vi dig 4 konkreta tips på hur du laddar din elbil så billigt som möjligt. De råd vi berättar om kan i princip alla följa.

4 tips för att ladda bilen billigt

Här nedan berättar vi om de 4 tips vi tagit fram gällande hur du laddar bilen billigt. Det första tipset, alltså att ladda bilen hemma, är den mest effektiva lösningen för att ladda bilen billigt.

1. Ladda bilen hemma så ofta du kan

Ladda din elbil hemma så ofta du kan för att spara pengar och maximera bekvämligheten. Hemmaladdare är billigare än snabbladdare, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för regelbunden laddning.

Att ladda din bil över natten innan du planerar att använda den är också en bra plan. Det ger dig en fulladdad bil när du behöver den som mest, samtidigt som du drar nytta av lägre elkostnader under nattens lågpristimmar.

Genom att integrera denna vana i din rutin kan du både spara pengar och säkerställa att din elbil är redo för varje resa.


Utforska möjligheten att använda destinationsladdare för att optimera din elbilsupplevelse. Destinationsladdare är laddningsstationer som du kan utnyttja när du har nått din destination.

Trots att destinationsladdare vanligtvis är dyrare än hemmaladdare, erbjuder de en betydande fördel över snabbladdare – du slipper den allt för höga prislappen.

Genom att använda destinationsladdare kan du undvika att betala extra för snabbladdning och istället ladda din bil till ett mer överkomligt pris när du är på resande fot.

Detta gör det inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också bekvämt, vilket gör din resa med elbil ännu mer njutbar.


3. Skaffa elavtal med timpris

Överväg att skaffa ett elavtal med timpris för att spara pengar på laddningen av din elbil. Med ett sådant avtal varierar priset på elen beroende på tidpunkten på dagen, vilket innebär att du kan dra nytta av lägre priser under nattens timmar.

Genom att använda ett timprisavtal för din elbilsladdning under natten kan du minska dina laddningskostnader betydligt.

Att ladda på natten blir således mycket billigare jämfört med dagtid. Genom att planera din laddning efter de billigaste tiderna på dygnet kan du optimera din ekonomi och dra maximal nytta av ditt timprisavtal för elen.


4. Skaffa abonnemang på publika laddstolpar

När möjligheten att ladda din elbil hemma saknas kan ett abonnemang på publika laddstolpar, eller ett laddkort, vara ett kostnadseffektivt alternativ. Genom att skaffa ett sådant abonnemang kan du dra nytta av förmånligare priser när du laddar din bil utanför hemmet.

Det finns olika typer av abonnemang att välja mellan, inklusive abonnemang med fast månadsavgift och abonnemang där du betalar per laddning. Vissa abonnemang kan även erbjuda förmånliga rabatter eller gratisladdning vid vissa laddstationer.

Genom att jämföra olika abonnemang och välja det som passar dina behov bäst kan du få ner kostnaden för att ladda din elbil när du är på språng.


Så mycket kostar det att ladda din elbil via olika laddare

För en tydlig överblick över kostnaden för att ladda din elbil, utforskar vi nu olika laddare. Nedanför presenterar vi en detaljerad översikt över prisskillnaderna mellan olika laddningsalternativ.

Här har vi utgått från priset för en elbil med en batterikapacitet på 80 kWh. För att beräkna laddningskostnaden för en elbil med en annan batterikapacitet än 80 kWh, multiplicera det pris du betalar per kWh med bilens specifika batterikapacitet.

Laddare & Effekt Pris/kWh Beräknat laddningspris
Hemladdare, 11 kW 1,7 kr 136 kr
Hemladdare, 22 kW 1,7 kr 136 kr
Destinationsladdare, 11 kW 3 kr 240 kr
Destinationsladdare, 22 kW 3 kr 240 kr
Snabbladdare, 50 kW 6 kr 480 kr
Snabbladdare, 150 kW 6 kr 480 kr
Snabbladdare, 250 kW 6 kr 480 kr

 

Obs! Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är uppskattade priser.

kWh-pris för laddning vid laddning hemma med laddbox: Elpriset per kWh i Sverige varierar beroende på flera faktorer såsom elleverantör, avtalstyp, geografisk plats och tid på dygnet. I genomsnitt ligger elpriset i Sverige vanligtvis mellan 1,50 kr/kWh och 2 kr/kWh för hushåll.

kWh-pris för laddning med publik destinationsladdare: I Sverige är destinationsladdare ofta förlagda på offentliga platser eller kommersiella områden, och priset kan variera mellan cirka 2 kr/kWh till 4 kr/kWh eller mer beroende på laddningsoperatör, geografisk plats och andra faktorer.

kWh-pris för laddning med publik snabbladdare: I Sverige brukar elpriset för snabbladdare ligga någonstans mellan 5 kr/kWh och 8 kr/kW, men i vissa fall högre. Laddningsoperatörer kan också ta ut olika priser för att använda laddare med olika effektnivåer.


Vanliga frågor

Här nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om hur man laddar sin elbil så kostnadseffektivt som möjligt.

Kan solceller minska laddningskostnaderna för min elbil?

Ja, solceller kan definitivt minska laddningskostnaderna för din elbil. Genom att använda den solel du producerar hemma kan du ladda din elbil billigare än vanligt, och i bästa fall till och med kostnadsfritt. Med solceller får du möjligheten att dra nytta av den solel du genererar för att ladda din elbil istället för att sälja överskottet till nätbolaget. Detta innebär att du kan spara pengar och minska dina laddningskostnader betydligt.

Laddar jag min bil billigare på natten?

Ja, du laddar din bil billigare på natten om du har ett elavtal med spotpris/timpris och laddar hemma, eller om du använder en offentlig laddstation med dynamiska priser. Under nattens timmar kan elpriserna vara lägre, vilket gör det mer kostnadseffektivt att ladda din bil då.