Laddkabel typ 1

Laddbox typ 1 vs laddbox typ 2

Här berättar vi det viktigaste du behöver veta om vad som skiljer laddboxar med typ 1-uttag från laddboxar med typ 2-uttag.

Artikelöversikt

Vad är ett ladduttag?

Ett ladduttag är där du sätter fast laddkabeln så din elbil kan få ström. Idag finns det två ladduttag; ladduttag typ 1 och ladduttag typ 2. I Sverige och resten av Europa är det vanligast att elbilar har typ 2-uttag, men bilar med typ 1-uttag finns också.


Vad är skillnaden på laddbox typ 1 och 2?

Effekten skiljer sig

Laddboxar med typ 1-uttag kan ladda elbilar med upp till 7,4 kW medan laddboxar med typ 2-uttag har en maximal laddkapacitet på 22 kW. Det är ett rejält steg upp jämfört med den effekt som typ-1-laddboxarna ger.

De funkar på olika bilar

Laddboxar med typ 1-uttag fungerar främst på äldre elbilar och elbilar från asiatiska tillverkare. Det normala idag är att elbilar har typ 2-uttag, så om du köper en ny elbil i Sverige behöver du sannolikt en typ 2-laddbox. Exempel på elbilar med typ 1-uttag är:

  • Chevrolet Volt
  • Nissan LEAF (2013-2017)
  • Kia Soul EV (gen 1)

Exempel på elbilar med typ 2-uttag är:

  • Tesla Model S, 3, X och Y
  • BMW i3
  • Porsche Taycan
  • Volkswagen ID.3 och ID.4
  • Peugeot e-208
  • Skoda Enyaq iV
  • Ford Mustang Mach-E

De har olika kontakter

Typ 1-laddboxar kräver typ 1-kablar och vice versa. Typ 1-kontakten är helt rund medan typ 2-kontaker är mer ovala. En annan viktig skillnad är att typ 1-kontakter har 6 stift medan typ 2-kontakter har 7 stift. Via bilderna nedan ser du skillnaden mellan de olika laddningskontakterna. Typ 2-kontakten är till vänster och typ 1-kontakten är till höger. Bildkälla till den högra delen av bilden ovan är Wikimedia.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi vanligt ställda frågor om skillnaden mellan typ 1- och typ 2-laddare.

Har min elbil typ 1- eller typ 2-kontakt?

Köper du din elbil i Sverige och den har ett modellår på 2017 eller senare har den i princip alltid ett typ 2-uttag som fungerar med en typ 2-kontakt och kräver en typ 2-laddbox. Fråga förra ägaren eller bilfirman om du är osäker på vilket ladduttag din elbil har.

Är laddbox typ 2 samma sak som snabbladdare?

Laddboxar med typ 2-uttag är inte samma sak som snabbladdare. Snabbladdare är inte anpassade för att fungera i hemmet och är mer kraftfulla än både typ 1- och typ 2-laddboxar.

Vilken laddbox är mest framtidssäkrad: Typ 1 eller 2?

Alla elbilar som säljs i Europa passar laddbox typ 2, så laddbox typ 2 är mest framtidssäkrad. Har du en laddbox med typ 1-uttag måste du sannolikt byta ut den ifall du skaffar en annan elbil.