Hyra ut laddbox privat

Överväger du att hyra ut din laddbox privat? Läs vidare för att få reda på hur du kan tjäna extra pengar och bidra till en grönare framtid.

Snabbnavigering

3 sätt att hyra ut din laddbox som privatperson

Att hyra ut din laddbox som privatperson kan vara en utmärkt inkomstkälla, men det är viktigt att kunna övervaka användningen och bestämma rätt pris. Här är tre sätt att effektivt göra det på.

1. Använd en uthyrningsapp

För att hyra ut din laddbox kan du använda någon av apparna Reload, Powermate eller Charge Heroes.

Om appen Reload

Reload erbjuder en enkel plattform där du kan registrera din laddbox, sätta en prisnivå och övervaka användningen i realtid. För att använda appen behöver du en smartphone och en laddbox som är kompatibel med appen.

Appen kan användas av både laddboxägare och bilister som behöver ladda sina fordon. Det finns omkring 26 000 laddplatser tillgängliga i appen.

Om appen Powermate

Powermate erbjuder en omfattande lösning för laddboxuthyrning med funktioner som bokning, betalning och statistik över användningen.

För att komma igång med uthyrning behöver du en laddbox och en smartphone eller dator för att registrera dig som användare.

Powermate har ett brett nätverk av laddboxar över hela landet, vilket gör det enkelt att hitta en laddbox nära tillhands. 

Om appen Charge Heroes

Charge Heroes erbjuder en användarvänlig plattform där laddboxägare kan sätta egna priser för uthyrning av sin laddbox och följa användningen i realtid.

För att använda Charge Heroes för uthyrning behöver du en laddbox och en smartphone med appen installerad. Antalet tillgängliga laddboxar varierar på var du bor, men appen har ett växande nätverk av tillgängliga laddstationer.

2. Använd din egen laddningsapp

Om du vill ha full kontroll över hur mycket ström som används när någon lånar din laddbox kan du använda din egen laddningsapp. Genom att använda appen kan du enkelt se hur mycket ström som förbrukas och ta en lämplig summa i betalning.

Detta kan vara ett bra alternativ om du inte vill använda en uthyrningsapp. Två bra laddboxar med appar med stöd för uthyrning är Defa Power och Zaptec Go.

3. Använd RFID

Om alla som lånar din laddbox känner varandra kan en laddbox med RFID vara en bra lösning. Med RFID-teknik kan du enkelt se hur mycket varje användare laddar, och endast de som har ett RFID-kort kan använda laddboxen.

Detta är ett säkert och praktiskt sätt att hantera laddningen utan att behöva en komplicerad uthyrningsapp. Två bra laddboxar som har RFID-funktion är Zaptec Go och Charge Amps Halo.


Fördelar med att hyra ut sin laddbox privat

Detta är de fördelar som finns med att hyra ut sin laddbox.

Tjäna pengar

Den mest uppenbara fördelen med att hyra ut din laddbox är möjligheten att tjäna extra pengar. Genom att sätta en rimlig avgift för användningen av din laddbox kan du skapa en stabil inkomstkälla utan stora investeringar.

Hjälp personer utan laddbox att ladda sin elbil

Genom att erbjuda din laddbox för uthyrning hjälper du personer som äger elbilar men saknar egen laddningsstation. Detta kan göra det lättare och mer bekvämt för dem att använda sin elbil i vardagen, vilket kan bidra till att minska koldioxidutsläppen och främja en grönare framtid.

Förbättra laddinfrastrukturen och skapa en grönare framtid

Genom att hyra ut din laddbox bidrar du till att förbättra laddinfrastrukturen och göra det enklare för fler att byta till elbil.

En växande och tillgänglig laddinfrastruktur är avgörande för att öka antalet elbilar på vägarna och minska beroendet av fossila bränslen.


Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi några vanliga ställda frågor om att hyra ut sin laddbox privat.

Behöver jag betala skatt på de pengar jag tjänar?

I Sverige är det skattefritt upp till en viss summa, och för närvarande ligger den gränsen på 40 000 kr per år för uthyrning av en laddbox.

Med vilka laddboxar kan jag hyra ut privat?

För att vara kompatibel med de flesta nyare elbilar bör laddboxen ha ett Typ 2-uttag, vilket är standard för laddning av elbilar i Europa. Sedan bör laddboxen ha de funktioner som behövs för enkel och säker uthyrning.